Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 16. Догляд за виробами з аплікацією

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Догляд за виробами з аплікацією

1.    Остаточна обробка виробів з аплікацією.

2.    Прання та прасування виробів з аплікацією.

3.    Чищення виробів з аплікацією.

Остаточна обробка виробів з аплікацією

Закінчивши нашивати аплікацію на основу та оздобивши виріб, виконують остаточну обробку виробу: перевіряють якість виконаних робіт; перевіряють, чи оброблено всі зрізи деталей аплікації; обрізають зайві нитки; виконують волого-теплову обробку виробу.

Прання та прасування виробів з аплікацією

Щоб виготовлені вироби мали гарний вигляд і довго слугували, за ними необхідний відповідний догляд. Деякі вироби потрібно прати безпосередньо після завершення виконання аплікації: якщо використовують тканини світлих кольорів, якщо аплікація виготовлена з великої кількості деталей і довго була в роботі. Для цього виріб спочатку замочують у теплій воді із засобом для прання на час, зазначений на упаковці, а потім перуть. Вироби з аплікацією, що виконані вручну, краще прати руками. Під час прання потирають більше ті місця, де немає аплікації, перуть виріб, легко віджимаючи воду. Випрані вироби слід прополоскати в теплій воді, віджати воду, витріпати і вивісити для просушування. Такі вироби, як скатертина, серветка, панно можна сушити, розстеливши на тканині в розправленому вигляді. Одяг з аплікацією сушать переважно на вішалці.

Прасувати вироби слід ледь вологими: якщо вони пересохли, їх змочують водою з пульверизатора. Прасуючи виріб, необхідно пам’ятати, які тканини використовували для аплікації, щоб знати, до якої температури можна нагрівати праску, й уникнути пошкодження структури тканини перегрітою праскою.

Вироби, які не потребують прання (картини, панно), після завершення роботи пропрасовують, не торкаючись підошвою праски виробу в тих місцях, де є об’ємна аплікація.

Пропрасувати — видалити замини, складки на деталі чи виробі.

Чищення виробів з аплікацією

Вироби з аплікацією зі шкіри (мал. 103) чистять за допомогою вологої ганчірки.

Видаляти пил з виробів можна за допомогою спеціального віничка.

Спеціальними щіточками (мал. 104) зручно чистити картини з аплікацією зі шкіри, тканини та природних матеріалів (мал. 105).

З панно та картин у рамці без скла періодично знімають бруд пилососом (мал. 106).

Картини з аплікацією з тканини слід розвішувати в тих місцях, де немає прямого попадання сонячних променів, аби уникнути руйнування структури волокон тканини та вигоряння кольору аплікації.

Обробка виробу, прання, просушування, пропрасування, чищення виробу.

1.    Що називають остаточною обробкою виробів з аплікацією?

2.    У яких випадках слід прати вироби з аплікацією?

3.    Для чого виконують пропрасування виробу?

4.    Як необхідно доглядати за виробами з аплікацією, що не потребують прання?

Визначте, як треба доглядати за виробами з аплікацією, поданими на малюнках.

Обговори з дорослими, як слід прати та прасувати зображені на малюнках вироби з аплікацією.

Автор: admin от 23-11-2013, 15:51, Переглядів: 5728