Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 10. Виготовлення деталей аплікації

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Виготовлення деталей аплікації

1.    Підготовка тканини для аплікації.

2.    Перенесення малюнка на основу.

3.    Маркування деталей аплікації. Вирізування шаблонів.

4.    Вирізування деталей аплікації.

Підготовка тканини для аплікації

Для створення аплікації можна використовувати такі матеріали: різноманітні тканини, обрізки тканини, шматочки шкіри, повсть, хутро, фетр та ін. (мал. 60).

Найкраще для виготовлення аплікації використовувати нетовсті тканини (вовняні, льняні, бавовняні) (мал. 61).

Перш ніж розпочати вирізувати деталі аплікації, тканину необхідно випрати або добре намочити. Під час прання тканина може збігтися, з неї може змитися зайва фарба. Завдяки цьому в готовому виробі тканина не збігатиметься і більше не линятиме. Виготовляючи аплікацію, важливо пам’ятати, що кожна тканина має характерне для неї зсідання, до того ж бавовняні тканини збігаються менше, а вовняні — більше.

Після прання тканину слід підкрохмалити. Тонкий шовк, сатин, ситець, крепдешин, тонку вовняну тканину, мереживо можна обробити картопляним, кукурудзяним або рисовим крохмалем. Для цього 1 столову ложку крохмалю розводять віл теплої води. Вовняні, льняні, бавовняні тканини достатньо змочити в розведеному водою рідкому клеї ПВА. Цупкі тканини (сукно, тканина для меблів, джинсова тканина, фетр, неткані матеріали) обробляють желатином. Для цього ЗО г желатину розводять віл води, просочують ним виворітний бік цупкої тканини і дають висохнути.

Після висушування підкрохмалену тканину прасують без відпарювання. Пруг тканини обов’язково обрізують. Усе це дасть можливість виконати якісний і привабливий виріб, поліпшить його естетичні якості.

Тканину для виготовлення деталей аплікації можна ущільнити нетканим матеріалом з клейовим покриттям.

Найкраще підійде флізелін з клейовим покриттям (мал. 62).

Флізелін від нім. Vlieseline — назва класу папероподібних нетканих матеріалів на основі проклеєних і непроклеєних, модифікованих* і немодифікованих целюлозних волокон.

Флізелін має різний ступінь жорсткості. За ступенем жорсткості він може використовуватися як для дублювання тонких тканин, так і для щільних. Флізелін ідеально підходить для проклеювання невеликих деталей.

Перенесення малюнка на основу

Для перенесення малюнка з паперу на тканину — основу аплікації — використовують копіювальний папір. Для цього його прикріплюють до основи за допомогою шпильок.

Копіювальний папір — тонкий папір з нанесеним на одну із сторін шаром фарби; призначений для отримання декількох копій документа або малюнка.

Щоб перенести малюнок на основу, необхідно покласти на лицьовий бік тканини копіювальний папір тією стороною, на яку нанесена фарба. Зверху розташувати малюнок відповідно до композиції майбутнього виробу. Перевірити, чи повністю малюнок розміщено на тканині. Сколоти шпильками разом малюнок, копіювальний папір та основу. Акуратно обвести малюнок олівцем. Перевірити, чи повністю зображення переведено на тканину. Для цього відколоти одну або дві шпильки і підняти край паперу. Якщо малюнок перенесено повністю та якісно, можна відколоти решту шпильок.

Маркування деталей аплікації. Вирізування шаблонів та деталей аплікації

Щоб не переплутати деталі аплікації, їх нумерують, тобто виконують маркування. Маркування деталей проводять на ескізі й малюнку для шаблонів аплікації. Після маркування вирізують шаблони (мал. 63).

Виготовлені шаблони накладають на лицьовий бік тканини відповідного кольору, приколюють шпильками та обводять по контуру олівцем, кравецькою крейдою. Шаблони накладають на тканину компактно (мал. 64).

Розкладаючи шаблони, стежать за тим, щоб нитка основи робочої тканини й нитка основи фону збігалися, інакше під час прання та прасування виріб деформується.

Після обведення шаблони відколюють, звертаючи увагу на те, щоб лінії обведення було добре видно й вони відповідали контурам шаблонів. Деталі акуратно вирізують по обведених лініях. Якщо тканина не обсипається, деталі вирізують по контуру, якщо обсипається — відступивши 2-5 мм, щоб можна було підгорнути

край. Вирізані деталі маркують, проставляючи крейдою з вивороту номер, відповідно до того, який проставлений на ескізі або шаблоні аплікації. Перед приклеюванням або пришиванням деталей аплікації перевіряють, чи збігаються вони з малюнком, переведеним на основу (мал. 64).

Інструменти для вирізування деталей аплікації

Вирізати деталі аплікації з тканини, шкіри можна звичайними ножицями (зріз буде гладенький) (мал. 65, а) і спеціальними ножицями із зубцями (зріз буде у вигляді невеличких зубчиків) (мал. 65, б). Ножицями із зубцями часто вирізують деталі аплікації при клеєному способі, а простими — для обробки аплікації декоративними швами.

Для виготовлення деталей аплікації зі шкіри може знадобитися спеціальний ніж-косяк (мал. 66, а). Для вирізування деталей аплікації з паперу використовують канцелярський ніж (мал. 66, б). Дизайнерським ножем (мал. 66, в) вирізують декоративні вироби і трафарети з паперу, тканини.

Правила безпечної роботи ножицями

1. Зберігати ножиці із зімкнутими лезами в спеціально відведеному місці (або футлярі).

2.    На робочому столі ножиці із зімкнутими лезами класти праворуч (якщо працюєш лівою рукою — ліворуч).

3.    Розрізуючи тканину, вузьке лезо ножиць розміщувати під тканиною, пальці лівої руки тримати на безпечній відстані, притримуючи тканину.

4.    Не відволікати уваги працюючих ножицями.

5.    Передавати ножиці кільцями вперед.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Перенесення малюнка на тканину та виготовлення деталей аплікації

Інструменти та матеріали: тканина для основи аплікації, клаптики тканини для деталей аплікації, копіювальний папір, крейда, ножиці, шпильки, шаблони.

Послідовність виконання роботи

1.    Підготувати тканину для основи аплікації.

2.    Перевести малюнок на тканину.

3.    Виконати маркування деталей аплікації відповідно до ескізу.

4.    Викласти на тканину паперові заготовки (шаблони) деталей аплікації відповідно до кольору, розпочинаючи з більших деталей.

5.    Приколоти шаблони до тканини шпильками.

6.    Обвести шаблони по контуру крейдою.

7.    Вирізати обведені деталі аплікації по контуру.

8.    Накласти всі деталі аплікації на основну тканину в необхідних місцях ескізу, уточнити форму, сумісність фону й кольору деталей.

9.    Скріпити шпильками накладені деталі аплікації з основою.

10.    Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.

Деталі аплікації, маркування деталей аплікації, шаблон.

1.    Як готують тканину для виготовлення аплікації?

2.    З якою метою маркують деталі аплікації?

3.    Для чого приколюють шаблони до тканини шпильками?

4.    Чим обводять деталі аплікації?

5.    Що необхідно зробити після вирізування деталей аплікації?

Порадься з дорослими, які деталі аплікацій варто виготовити за шаблонами.

Автор: admin от 23-11-2013, 15:45, Переглядів: 12935