НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Види посуду

1.    Який посуд використовується при вживанні їжі?

2.    Які відомі тобі види посуду використовують при вживанні перших, других страв і напоїв?

3.    Пригадай, які побутові електроприлади використовують для приготування їжі.

Як тобі вже відомо, їжу готують на кухні. Це спеціальне приміщення для обробки харчових продуктів і приготування страв (мал. 194).

В окремих випадках кухня виконує функції їдальні. Основою облаштування кухні є плита, стіл для обробки харчових продуктів, кухонна раковина, холодильник, шафа для зберігання кухонного, столового, чайного та іншого посуду, харчових продуктів, інші електричні побутові прилади. Окрім цього, на кухні повинен бути рушник для посуду та рушник для витирання рук.

Кухню слід утримувати в ідеальній чистоті, старанно провітрювати. Вона має бути добре освітленою, просторою, обладнаною зручними в користуванні меблями, які легко миються.

? Кухня зазвичай обладнується кухонним посудом. Посуд -узагальнена назва предметів побуту, що використовуються для приготування, прийому та зберігання їжі.

Кухонним вважається посуд, який використовується для приготування страв. До кухонного посуду входить набір каструль, казанів, пательні (сковороди), чайники різної місткості, які виготовляються з металу, вкритого емаллю, жаростійкого скла, різноманітних сплавів тощо. Крім цього кухня повинна бути оснащена набором ножів для чищення картоплі та овочів, нарізання хліба, м’яса, риби, тертками для овочів, м’ясорубками,

обробними дерев’яними та пластмасовими дошками, ситом, качалкою, виделками, ножами тощо (мал. 195).

До столового посуду належать: столові сервізи, що складаються з глибоких та мілких тарілок, салатниць, соусниць, супниць, тарілок для рибних продуктів, набору ємностей для спецій, чайні, кавові, десертні та інші сервізи (мал. 196).

До чайного посуду входять чашки, блюдця, цукорниця, чайник для заварювання чаю, чайник для окропу. Сервіз для кави складається з кавника, ємностей для цукру, вершків, чашок та блюдець для них.

До столових приборів належать: ложка велика, маленька та десертна, виделки, ножі, різноманітні лопатки для масла, торта тощо (мал. 197).

Посуд завжди має бути чистий. Його потрібно мити відразу після використання, попередньо звільнивши від решток харчових продуктів.

У посуд, у якому пригоріла страва, потрібно налити холодної води, додати соди й залишити на деякий час, а потім помити. У жодному разі не можна чистити дно посуду ножем.

Під час миття посуду необхідно дотримуватися таких правил особистої гігієни:

1. Одягти чистий робочий одяг, хустку або спеціальний ковпак, ретельно заправивши під нього волосся.

2.    Підігнути рукави одягу так, щоб вони не торкалися посуду під час роботи.

3.    Старанно вимити руки, за потреби - одягти гумові рукавички.

4.    Після закінчення роботи вимити руки та рукавички; висушити рукавички.

5.    Прибрати робоче місце.

Продукти, з яких готують їжу, мають бути свіжі, якісні, ретельно очищені. Овочі, м’ясні продукти очищують і миють у кількох водах. Рибу і птицю ретельно промивають після потрошіння.

Слід мати окремі дошки для обробки м’яса, риби, борошняних виробів. Не можна пропускати через м’ясорубку м’ясо після риби або варене м’ясо після сирого, не почистивши і ретельно не вимивши її.

Очищені овочі, молочні та м’ясні продукти зберігають прикритими до приготування з них страв нетривалий час у місцях, недоступних для мух та інших комах. Відходи продуктів негайно прибирають. У жодному разі не можна зберігати разом готові (варені, смажені) і сирі продукти.

Кухню прибирають щоразу після приготування їжі: миють стіл, раковину, плиту, витирають вологою ганчіркою підлогу. Раз на тиждень робиться загальне прибирання, під час якого миють і чистять увесь кухонний посуд.

Для приготування їжі застосовують уже відомі тобі побутові електричні прилади: плити, мікрохвильові печі, електродухов-ки, тостери, грилі, пароварки, фритюрниці, електрочайники, кавоварки тощо.

Після використання кухонних приборів та іншого обладнання необхідно дотримуватися таких санітарно-гігієнічних та інших вимог:

1.    Рештки їжі прибрати в спеціальний контейнер для відходів.

2.    Розсортувати посуд для миття. Спочатку миють посуд з меншою кількістю залишків жиру, а потім - решту.

3.    Мити посуд гарячою водою з використанням мийних засобів.

4.    Прополоскати посуд спочатку в гарячій, а потім - у холодній воді.

5.    Вимитий посуд ставити на спеціальну підставку або на розстелений рушник для стікання води, після чого його необхідно насухо витерти.

6.    Сухий посуд покласти в спеціально відведене місце.

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА № 10

Ознайомлення з обладнанням кухні, різними видами посуду та мийними засобами

Обладнання і матеріали: обладнання кухні, малюнки, таблиці, зразки мийних засобів.

Послідовність виконання роботи

1.    Розглянь на малюнках і таблицях обладнання кухні, види посуду та визнач призначення кожного.

2.    Прочитай уважно правила застосування мийних засобів, використовуючи всі знаки кодування. Проаналізуй прочитане.

посуд кухонний, столовий, сервіз чайний, сервіз для кави.

1.    Які прилади використовують при обробці продуктів?

2.    Який посуд називається кухонним? Столовим?

3.    Яке призначення цього посуду?

4.    Які предмети містяться в комплекті столових приборів?

5.    Які основні вимоги висуваються при облаштуванні кухні?

6.    Чому посуд слід мити від менш до більш забрудненого?

Автор: admin от 10-11-2013, 17:53, Переглядів: 16026