Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Оздоблення в'язаних виробів. Догляд за в'язаними виробами

НАРОДНА ОСВІТА

Оздоблення в'язаних виробів. Догляд за в'язаними виробами

 

Пригадай...

Про які види оздоблення в'язаних виробів тобі відомо з попередніх тем?

Які матеріали можна застосовувати для оздоблення?

Як ти вважаєш, чи відрізняються види оздоблення для святкових та повсякденних виробів?

Які способи з'єднання деталей виообу ти знаєш?

 

Щоб в’язані речі виглядали завершеними, їх необхідно оздобити. Матеріал, викладений у цьому параграфі, допоможе тобі надати в’язаним виробам оригінальності.

В’язані вироби й аксесуари знайдуться, без сумніву, у кожної людини. Вони модні, зручні, привабливі, а тому ними із задоволенням користуються і діти, і дорослі. Такі вироби підійдуть і для твоїх домашніх тварин. При цьому, створюючи новий виріб, кожен звертає увагу не тільки на модель, колір або фактуру. Хочеться, щоб кожна річ мала свою родзинку І була по-своєму унікальною. Іншими словами, оформлення в’язаних виробів - це також дуже важливий момент.

Зазвичай для оздоблення використовують різні додаткові матеріали - вставки з хутра, шкіри, замші,

 

 

які чудово поєднуються з в’язанням, шнури, стрічки, тасьму, нашивки, намистинки, лелітки та багато іншого. Не менш вишукано виглядають в’язані вироби, оздоблені вишивкою. У цьому ти змогла переконатися, вивчаючи попередні теми.

Будь-яка майстриня може самостійно прикрасити й оздобити навіть дуже «нудну» річ.

Із деякими видами оздоблення ми з тобою ознайомитись у попередніх параграфах. А деякі для тебе ще незнайомі. Розглянемо найпоширеніші з них.

 

Як оздобити виріб китицями та помпонами

Китицями І помпонами можна прикрашати в’язані шапки, шалі, шарфи, пончо, сумки та інші аксесуари. їх легко зробити, не використовуючи жодних спеціальних пристосувань, а для виготовлення підійде пряжа, що залишилася після в’язання.

Помпони та китиці можуть бути однотонними, а можна зробити їх із кількох видів пряжі різних відтінків, навіть різної фактури.

Китиці

Розміри китиці залежать тільки від бажання в'язальниці. Із щільного картону виріж прямокутник, довша сторона якого дорівнюватиме довжині майбутньої китиці.

1. Намотай пряжу на прямокутник Із картону. Причому чим більше буде намотано нитки, тим об’ємнішою вийде китиця.

2. У голку засели відрізок пряжі довжиною приблизно 10-15 см (якщо пряжа тонка, краще скласти її удвоє) і закріпи витки майбутньої китиці з одного боку. Нитку щільно затягни. Гострими ножицями розріж витки пряжі з іншого боку прямокутника.

3. Трохи відступивши від вершини КИТИЦІ, туго перев’яжи її відрізком пряжі. Кінці нитки обріж.

 

 

Помпони

Для виготовлення помпона можна використати спеціальне пристосування або виготовити шаблон самостійно. Зі щільного картону виріж два кола діаметром, який відповідатиме розміру майбутнього помпона. У середині кожного кола виріж отвір.

1. Кола склади разом і обмотай пряжею, роблячи витки доти, доки отвір усередині не стане майже непомітним.

 

 

2. Гострими ножицями розріж витки пряжі із зовнішнього боку.

 

 

3. Від мотка пряжі відріж нитку та протягни п між картонними колами. Кінці нитки зв’яжи, затягуючи її якомога тугіше, та обріж. Зніми кружки картону та розправ, щоб вийшов помпон, надаючи йому форму куш. Помпон можна пришити до виробу або прикріпити на шнурку.

 

 

 

 

Як виготовити бахрому, або торочки

 

Бахрома, або торочки - улюблений прийом для прикраси трикотажних виробів. Такий спосіб найчастіше використовується під час виготовлення шарфів, шалей, пончо, але за бажання бахромою можна прикрасити і сумочку, і джемпер, і літню кофтинку.

Бахрому можна легко прикріпити до виробу за допомогою гачка.

1. Відріж нитки рівної довжини, використавши прямокутник з картону, та склади їх навпіл.

 

 

2 Введи гачок у виріб, підхопи нитки і починай їх витягати.

 

 

3. Гачком підхопи кінці ниток і протягни їх через утворену петлю.

 

 

Також бахрому можна створити, використовуючи в’язання на вилці або на лінійці: за бажання оздобити намистинами чи Іншими декоративними елементами.

Для оздоблення використовують декоративну бахрому. Цей вид оздоблення можна вив’язати гачком у вигляді прямих китичок або спіральок.

Спіралька гачком - це в’язана смужка, яка закручується по спіралі. Такий ефект досягається за рахунок того, що зовнішній край смужки більший, ніж внутрішній.

В’язати спіральку гачком нескладно: зв’яжи ланцюжок Із повітряних петель, а потім у кожну петлю ланцюжка пров’яжи по 2 або 3 стовпчики без накиду чи з накидом.

 

А можна чергувати стовпчики - наприклад, в одну петлю пров’яжи 3 стовпчики без накиду, а в наступну - 3 стовпчики з накидом і т. д.

 

 

 

Спіральку можна в’язати з ниток одного або різних кольорів.

 

Як вишивати бісером, лелітками та стеклярусом

Вишивання бісером - це особливе рукоділля, що під силу терплячим людям із тонким відчуттям стилю та смаку, які вміють користуватися ниткою з голкою. Вишивка бісером на одязі завжди виглядає привабливо, дорого й ексклюзивно. Багато дизайнерів зі світовим ім’ям використовують и у своїх моделях одягу. Такі ексклюзивні речі вручну вишивають різнокольоровими бісеринками — маленькими намистинками з отвором посередині. Бісеринки можуть бути з пластмаси, деревини, скла, полімерних матеріалів, каменю, мушлів, бурштину та інших матеріалів.

 

 

1. Шов «уперед голкою». Бісеринки нанизуй на кожен стібок, а з виворітного боку сгібки мають бути короткими. Бісеринки знаходяться на відстані одна від одної.

 

 

2. Шов «назад голкою». При кожному стібку нанизуй бісеринку. Нанизавши першу бісеринку, зроби крок назад, що дорівнює ширині бісеринки, виведи голку на виворітний бік. На лицьовий бік голка виводиться на відстані, що дорівнює ширині двох бісеринок. Ряд із вишитим бісером можна закріпити, протягнувши нитку через усі бісеринки.

 

 

3. Шов «стебловий». Нанизавши першу бісеринку, введи голку на виворітний бік на відстані, що дорівнює ширині бісеринки. Виведи голку, повернувшись до початку стібка, проведи її через бісеринку. Нанизуй наступну бісеринку.

 

 

4. Шов «арочний». Шов дуже схожий на стебловий, тільки нанизують відразу кілька бісеринок, а закріплюють одну. Кількість бісеринок в «арці» має бути однаковою.

 

 

5. Шов «уприкріп». Нанизуй необхідну кількість бісеру на нитку, розклади її за рисунком на тканині та приший ниткою через рівну кількість бісеринок поперечними стібками. Голку виведи між бісеринками, захоплюючи нитку і вводячи голку в тому ж місці. Вишивати можна двома голками: одна нанизує бісер, інша за нанизуванням пришиває нитку до тканини. Можна пришивати тією самою ниткою, на яку нанизані бісеринки. Шов «уприкріп» допомагає швидше вишити виріб. Нитка, якою пришивається низка бісеру, теж може бути декоративним елементом.

 

 

 

Способи пришивання леліток

Лелітки, які розташовуються на рисунку по одній, пришивай, закріплюючи намистинкою або за допомогою декоративних стібків. При цьому намагайся добирати нитку під колір леліток, хоча можна пришивати і контрастними нитками - для більшої декоративності (а).

Для вишивання лелітками, розташованими в один ряд, можна використовувати шов «назад голкою»: нанижи лелітку лицьовим боком на голку і введи голку в тканину, зробивши стібок, рівний радіусу лелітки, і виведи голку на лицьовий бік на відстані, що дорівнює діаметру лелітки. Нанижи наступну лелітку лицьовим боком на голку і зроби стібок, рівний радіусу лелітки. Останню лелітку можна закріпити бісеринкою. Лелітки в цьому випадку накладають одну на одну (б). У результаті така вишивка нагадує риб’ячу луску (в).

 

 

Наступний варіант передбачає розташування леліток поряд. Закріпи голку, виведи її на лицьовий бік і нанижи лелітку виворітним боком на голку, зроби стібок назад, рівний радіусу лелітки. Виведи голку на лицьовий бік у центрі першої лелітки та, нанизавши наступну лицьовим боком на голку, зроби стібок, теж рівний діаметру лелітки. На виворітному боці проведи голку на відстань, рівну діаметру лелітки, виведи її на лицьовий бік, нанизавши наступну лелітку виворітним боком на голку. Закріпи стібок, повернувшись у центр попередньої лелітки. Виведи голку на лицьовий бік у центрі останньої лелітки і т. д. (г).

Можна нашаровувати лелітки одна на одну, виконуючи стібки, рівні діаметру леліток (Э).

Для створення об’ємної вишивки лелітки можна перешаровувати бісеринками або накладати їх опуклим боком одна до одної (е).

Способи пришивання стеклярусу

Стеклярус нашивай на виріб стібками швом «уперед голкою» (а),«назад голкою» (б) в один або кілька рядів, швом «півхрест» (в). Добре виглядає розташування стеклярусу в шаховому порядку

 

 

Техніку вишивання гладдю можна застосовувати і до стеклярусу, тільки нитка, що утворює стібок, дорівнюватиме довжині стеклярусу (д).

Якщо потрібна облямівка (кант), можна застосувати декоративні орнаменти зі стеклярусу, бісеру і леліток. Зображені нижче орнаменти підкажуть тобі варіанти використання цих матеріалів.

 

 

Як вишивати стрічками

Вишивання стрічками - створений у Франції ще на початку XIV століття вид рукоділля, коли стрічками прикрашали сукні, капелюшки, взуття І навіть нижню білизну.

Зараз ця техніка вишивання переживає друге народження, Усе більше майстринь звертаються до неї.

Вишивка стрічками - чудовий старт для початківців у рукоділлі, адже вона не складна для виконання, робота захоплює І зачаровує, а результат милує око. Вишивку стрічками зараз використовують для прикрашання інтер’єрів (картини, панно), одягу, сумочок.

 

 

Особливості техніки вишивання стрічками

Техніка вишивання стрічками суттєво не відрізняється від інших його видів. Єдиною відмінністю є те, що під час вишивання стрічками замість усім звичної нитки використовують стрічку.

Стрічки для вишивання, Ідеальним матеріалом є спеціальні стрічки для вишивання, ширина яких від чотирьох до семи міліметрів.

Купуючи стрічки для вишивання, зверни увагу на їхню м’якість і гармонійність кольорів, адже це запорука гарного вигляду майбутнього виробу.

Голки для вишивання стрічками. Найкраще підходять товсті голки з широким вушком і гострим кінчиком.

Добираючи будь-яке оздоблення Із запропонованих, обов’язково пам’ятай про те, що виріб виглядатиме стально і вишукано лише тоді, коли в ньому буде гармонія деталей, а головне - кольорів. Інакше він матиме непривабливий вигляд чи буде перевантажений деталями.

БАЗОВИЙ                              КОЛЬОРИ ТА ВІДТІНКИ,

КОЛІР                            ГАРМОНІЙНІ ДО БАЗОВОГО

 

Остаточна обробка виробу

Особливість трикотажу в тому, що його полотно не тчуть, а в’яжуть. Пряжа може бути вовняною, бавовняною, віскозною і т. д.

Натуральне волокно добре вбирає вологу і пропускає повітря. Бавовняний трикотаж м’який і міцний. Вовняний трикотаж еластичніший, ніж бавовняний або віскозний, і добре тримає форму. А синтетичний (нейлон, поліестер, акрил) прекрасно переться в машині, не мнеться, не вбирає вологи, тому швидко сохне. Недоліком його можна вважати лише те, що він не пропускає повітря та електризується, Часто трикотажне полотно в’яжуть із змішаних ниток. Якість трикотажу залежить від якості пряжі, виду плетіння, щільності в’язання.

Дизайнер Марал Кархоф із Нідерландів, помітивши, що в тій частині міста, де багато коротких і глухих вуличок, вітер дме зовсім не так, як на прямих вулицях, причепила до антикварної в’язальної машини вітрячок і поставила на балкон. Вийшла вітряна в’язальна машина, яка сама в’яже шарфи. Чим сильніший вітер, тим швидше вона це робить. Готові шарфи знімаються регулярно, і їх довжина свідчить, наскільки вітряними були дні. Прямо під балконом у маленькому магазинчику Марел продає вироби «вітряної роботи» з етикетками із зазначенням дати виробництва.

 

 

Візьмемо класичний приклад. Ти зв’язала трикотажний виріб, що складається з окремих деталей, виконавши всі попередні етапи роботи - підбір моделі, розрахунок деталей і виготовлення. Тепер виникає питання, як правильно його зібрати. Це дуже важлива частина роботи. Якщо ти хочеш, щоб виріб вийшов якісним, то і збирай не поспішаючи, ретельно й охайно.

Волого-теплова обробка деталей виробу

Якщо виріб вив’язується з окремих деталей, то волого-теплову обробку слід здійснювати для кожної частини окремо до збирання їх у виріб. Деталь охайно приколи шпильками по краях через кожні 0,5 см до викрійки. Частини об’ємних деталей наколюй без натягу. Після цього відпар деталь через вологу тканину нагрітою праскою без натискання, лише злегка торкаючись поверхні виробу. Особливо обережно треба прасувати вироби з великим рельєфним малюнком, щоб не прим’яти його.

Відпарені деталі повинні відлежатися на викрійках (вовняні - 48 годин, напівшерстяні - 24, бавовняні - 12), Це дасть змогу зняти внутрішнє напруження волокна, і деталь зберігатиме розміри і форму відповідно до викрійки.

 

Зшивання деталей

Готові деталі необхідно зметати і зшити вручну або на швейній машині (тонкі вироби) ниткою, підібраною під колір виробу. Способи з'єднання деталей виробу ти знаєш Із попередніх тем. Для зшивання вручну треба взяти товсту голку і нитку, з якої виконано виріб. Щоб виріб не розтягувався, можна підшити по виворітному боці тасьму, дібрану за кольором. Шви потрібно розпрасувати через вологу тканину. Суцільнов’язані (безшовні) вироби обробляють так само - наколюють на викрійку, відпарюють, дають відлежатися, доки просохнуть, потім переколюють на інший бік і процес повторюють.

Догляд за в'язаними виробами

 

Догляд за в’язаними виробами

Кожна господиня і в'язальниця мають знати, яким повинен бути догляд за в’язаними виробами, щоб вони якомога довше слугували.

 

Особливості прання

Режим прання

 

Перед пранням в'язаний одяг виверни навиворіт, прибери всі знімні елементи з металевими деталями (брошка, ланцюжок).

Прати в’язаний виріб потрібно або вручну, або використовуючи спеціальний режим машинного прання.

В’язаний виріб потрібно піддавати якомога меншій механічній дії. Для цього не три його сильно і ретельно під час ручного прання і встановлюй дбайливий вїджим при машинному пранні, використовуючи режими для делікатних тканин.

Температура води повинна бути не вищою за ЗО градусів.

Зв’язані речі полощи доти, доки вода не стане прозорою, без піни.

Слід скоротити до мінімуму час перебування виробу в воді.

Мийні засоби

 

Для прання в’язаних виробів використовуй м’які мийні засоби - у продажу є пральні порошки для прання виробів з вовни та делікатних тканин. Вони підходять для прання в’язаних речей як з натуральних волокон - із різних видів вовни, бавовни, льону, так і зі штучних волокон - акрилу, віскози і т. ін. Не можна застосовувати звичайні пральні порошки, особливо з біодобавками! Чудовим замінником порошку може бути шампунь для волосся.

Одяг Із вовни можна прати в настої гірчиці - виріб при цьому менше зсідається і линяє.

Не варто класти над,то багато мийного засобу. Щоб в’язані вироби не полиняли, додай у воду трішки солі.

Для останнього полоскання можна додати кондиціонер або просто підкислити оцтом чи лимоном.

Під час прання речей із мохеру додай у воду трішки гліцерину.

Віджим

 

Під час віджиму при ручному пранні не викручуй виріб.

Якщо виріб увібрав багато води, необхідно його охайно зібрати і покласти так, щоб дати стекти зайвій воді.

Також можна розстелити на рівній поверхні великий махровий рушник або полотно і розкласти на ньому виріб, потім згорнути все разом у джгут, щоб добре віджати воду.

Підкрохмалення

Якщо виріб потрібно накрохмалити, то спочатку розправ його на горизонтальній поверхні, а потім побризкай розчином крохмалю.

Старовинний рецепт розчину: 2 чайні ложки картопляного крохмалю на 1 л води.

Однак значно простіше використовувати крохмальний розчин в аерозольній упаковці.

Сушіння

Добре розправ в’язаний виріб перед сушінням, щоб малюнок на ньому не деформувався.

Якщо ти збираєшся сушити в’язаний виріб на сушарці, то вішай його на товсту частину, щоб у місцях перегину не утворилися заломи - це стосується і звичайних плічок.

Найкраще сушити в’язані вироби на рівній поверхні.

У жодному разі в’язані вироби з вовни не суши на батареях!

Прасування

Готовий в’язаний виріб відпарюй на м’якій підстилці. Трикотажне полотно не можна прасувати насухо.

Тканину або марлю, через яку відпарювала виріб, зніми і залиши його до повного просушування.

Прасуй трикотажні вироби не дуже гарячою праскою (не вище за 130-140 °С) з вивороту або через вологу бавовняну тканину.

Зберігання

Випраний, а потім висушений виріб охайно розправ і склади в шафу на поличку. Вішати на плічки можна тільки вироби, вив’язані без рукавів, з доданими бавовняними чи іншими нитками.

 

 

 

 

 

 

 

Практична робота

 

ВИБІР ВИДУ ОЗДОБЛЕННЯ

 

Послідовність виконання роботи

1. Обери об’єкт оздоблення (будь-який в’язаний виріб).

2. Підбери вид оздоблення.

3. Добери необхідні матеріали та інструменти для виготовлення оздоблення.

4. Підбери кольорову гаму виробу та оздоблення.

5. Створи ескіз оздоблення і визнач місце його розташування на виробі.

6. Склади пам’ятку, як доглядати за в’язаними виробами.

 

Матеріали та інструменти:

інформаційні джерела 

папір

кольорові олівці

фарби

 

Ознайомлення з професією

Професія - в’язальниця трикотажних виробів і полотна

Трикотаж можна сміливо назвати одягом XXI століття. З'явившись на початку XX століття, одяг із трикотажу завдяки своїм споживчим якостям - легкості, м’якості, еластичності, гігроскопічності, спроможності зберігати тепло і формостійкість набув широкої популярності, охопив значний сектор ринку збуту товарів текстильного виробництва. Сьогодні інтерес до в'язання дуже високий. Майстрині в'язання працюють на різноманітних спеціальних машинах, а при ручному в’язанні - звичайними спицями та гачками.

Виготовлені з художнім смаком в’язані светри, сукні, костюми, шарфи та рукавички - це справжні витвори мистецтва. Всі ці речі, м’якенькі й теплі, виготовляють працьовиті руки вправної в’язальниці.

В'язальниця - це і майстер-модельєр, і майстер-викона-вець. Фахівці цієї професії працюють на трикотажних фабриках, в ательє, вдома. Професія надає широкі можливості для індивідуальної трудової діяльності.

 

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ

1. Які види оздоблення застосовані у зображених виробах?

 

 

2. Перелічи, за допомогою яких інструментів та пристосувань можна виготовити китиці.

3. Які вироби можна виготовити з помпонів, а які -лише оздобити?

4. Розкажи, як доглядати за виробами:

а) светр з ангорської пряжі;

б) ажурна серветка з бавовняних ниток;

в) лляна сумка, виготовлена туніським в’язанням.

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ

Підбери оздоблення для різних видів виробів, в’язаних гачком, і створи власну презентацію.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук (дівчата)

 

Автор: asia2016 от 25-02-2017, 04:15, Переглядів: 8837