Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Матеріали природного походження та їхні властивості

НАРОДНА ОСВІТА

Матеріали природного походження та їхні властивості

ОСНОВИ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА

 

Пригадай...

Які є види волокон?

Які види натуральних волокон тобі відомі?

Як поділяються волокна рослинного походження?

Які тканини корисніші для нашого організму -синтетичні чи натуральні? Чому?

Що спільного між волокнами рослинного й тваринного походження? У чому полягає їх суттєва відмінність?

 

Світ сучасних технологій надає людині можливість вибирати з широкого асортименту матеріали, з яких виготовляється одяг -моднии, стильнии, зручний, красивии. Життя не стоїть на місці. Тепер деякі тканини мають такі властивості, про які раніше споживачі й мріяти не могли. На ринку текстильної продукції представлене велике різноманіття тканин натурального і штучного походження. Сьогодні найпопулярніші дизайнери вважають за краще використовувати у своїх колекціях переважно натуральні матеріали, і багато модниць готові платити за це додатково.

Натуральні тканини мають безліч переваг перед синтетичними, тому вироби з натуральних тканин вибирає усе більше покупців.

Для виготовлення різних видів виробів, а також для правильного вибору способів і засобів догляду за одягом тобі необхідно знати властивості волокон і тканин з них.

Розглянемо докладніше волокна тваринного походження. До натуральних волокон тваринного походження належать шерсть і натуральний шовк.

 

Деякі види шерсті

Мериносова вовна береться від мериносів -овець особливої породи. Ця вовна м’якша та дорожча, ніж звичайна.

Ангорська шерсть зістригається із кроликів ангорської породи. V чистому вигляді майже не використовується, а лише з додаванням дешевшої (і міцнішої) пряжі. Вона пухнаста, м’яка, вироби з неї дуже теплі.

Мохерову пряжу виготовляють із вовни ангорських кіз. Цей вид вовни досить міцний, легкий, добре зберігає тепло.

 

Ще давні греки і римляни відкрили для себе корисні властивості жироподібної речовини, що утворюється на шерсті овець, та застосовували Ті як з косметичною, так і з лікувальною метою.

 

Шерсть

Шерсть - це волосяний покрив тварин. Пам'ятаєш знайомі з дитинства загадки?

 

Хто в спекотний день на лузі випасається в кожусі?

По горах, по долинах ходить шуба і свитина?

 

 

Саме вівці дають основну масу шерсті, яку переробляють на текстильних підприємствах. Для отримання шерстяного волокна також використовують шерсть інших тварин: верблюда, кози, альпаки, лами, мериноса, ангорського кроля. Зауваж, що волосяний покрив овець, кіз, верблюдів (а також волокно і пряжу з нього) ще називають вовною.

Шерсть вівці зістригають спеціальними ножицями або машинами майже цільним, нерозривним пластом, який називають руном.

Руно проходить первинну обробку: його сортують, тріпають, промивають, сушать. З вичесаної

 

Тварини, які дають шерсть

 

підбір волокон за якістю

розпушування та виведення домішок, що засмічують руно

видалення жиропоту та інших домішок гарячою водою з милом та содою

просушування в сушильних машинах гарячим повітрям

 

Первинна обробка шерсті

 

вовни виготовляють ровницю - пряжу, яка іде на виробництво тканини.

Основними районами вівчарства є Австралія, Нова Зеландія та інші країни з помірним кліматом, де досить їжі для овець, передусім трави. В Україні їх вирощують у степових і лісостепових районах та Карпатах.

Розглянувши схему, ти зрозумієш, як шерсть стає тканиною.

 

 

Деякі види шерстяних тканин

 

 

Тонка щільна тканина гладкої обробки має назву габардин, яка походить від назви модного паризького магазину «Габардин». Використовується для пошиття верхнього одягу.

 

 

Важка, щільна, з густим ворсом шерстяна або напівшерстяна тканина з пухнастої пряжі називається драпом.

 

 

Дуже м’яка шерстяна тканина з шовковистим блиском і м’яким ворсом має назву кашемір. Використовується для виробництва платтяних тканин, трикотажних полотен і шалей.

 

 

Груба шерстяна тканина, часто картата, яка використовується для пошиття костюмів і пальт, називається твідом. Уперше ї"і стали виробляти в Шотландії.

 

Із шерсті виготовляють платтяні, костюмні, пальтові тканини. Завдяки звалюваності з вовни можна виготовити сукно, драп, фетр, повсть та інші текстильні матеріали. Шерстяні тканини використовують для пошиття костюмів, суконь, верхнього одягу (курток, пальт). У продаж ці тканини надходять під такими назвами, як габардин, кашемір, драп, сукно, трикотаж та інші.

 

ОБГОВОРІТЬ У ТВОРЧИХ ГРУПАХ

Що спільного між вовною та кремом для рук?

 

Натуральний шовк

Натуральний шовк - це тонкі волокна, які отримують із коконів гусениці тутового шовкопряда. Ця гусениця харчується тільки листям тутового дерева, звідси і походить її назва.

 

Легенда про шовк

Уперше секрет виготовлення шовку був відкритий у Китаї п’ять тисяч років тому. Стародавня легенда свідчить, що одного разу Сі Лінг Чі, дружина третього імператора Китаю Хуан Ді, якого називали ще «Жовтим імператором», у саду палацу під кроною тутового дерева пила чай, і в її чашку з чаєм з дерева впав кокон шовкопряда. Юна імператриця та її служниці були вкрай здивовані, коли побачили, як у гарячій воді кокон почав розмотуватися, випустивши при цьому тонку шовкову нитку. Сі Лінг Чі була так вражена красою і міцністю шовкової нитки, що зібрала тисячі коконів і з них виткала імператору одяг. Так крихітний метелик-шовкопряд подарував усьому світу шовк, а імператриця була піднесена до рангу божества.

 

Стадії розвитку тутового шовкопряда

 

У своєму розвитку шовкопряд проходить чотири стадії: яйце, гусениця, лялечка та метелик. Гусениця, виділяючи нитку, вкладає її шарами навколо себе, утворюючи щільно склеєну замкнуту оболонку -кокон. Усередині кокона гусениця перетворюється на .лялечку, а через 15-17 днів лялечка - у метелика, який після виходу з кокона відкладає яйця, з яких потім вилуплюється гусінь. Для того, щоб кокон не був пошкоджений, його обробляють парою для знищення лялечок. Потім кокони розмотують та отримують нитку шовку-сирцю, з якої виготовляють тканину. Основними районами шовківництва є Середня Азія, Китай, Японія, Закавказзя, Молдова, Україна.

Натуральний шовк використовують для виробництва різноманітних платтяних тканин, головних хусток, шалей і т. д. Шовкові тканини надходять у продаж під назвами атлас, оксамит, крепдешин, шифон та ін.

Американські біологи створили трансгенних хробаків-шовкопрядів, які здатні виробляти шовк, міцніший від сталі.

 

Деякі види шовкових тканин

 

Шовкз матовим малюнком або відблиском на матовому тлі має назву муар. Він нагадує візерунок, який можна побачити на повздовжньому зрізі дерева.

 

 

Шовкова або бавовняна тканина з похилими рубчиками на лицьовій поверхні називається саржею. Ви кори стову-ється такий вид тканини для пошиву підкладок в одязі.

 

 

Шовкова або бавовняна тканина з гладкою блискучою лицьовою поверхнею має назву сатин. З нього шиють сукні, чоловічі сорочки, білизну.

 

 

Дуже тонкий, легкий шовк, гладкофарбований або набивний, отримав назву шифон.

 

Чи энасш ти, який шовк вважається найкрасивішим і найдорожчим?

 

 

Дамаст - тканина з квітковим візерунком, створена за допомогою шовкових атласних ниток, а також прошита сріблом і золотом.

 

ОБГОВОРІТЬ У ТВОРЧИХ ГРУПАХ

У яких іще галузях застосовують шовкову нитку? У медицині? У косметології?

Про ткацтво розповідає одна з легенд Стародавньої Греції.

 

Легенда про Арахну

Здавна люди дуже шанували й любили богиню Афіну Пал ладу, яка вчила молодих грекинь рукоділля. Серед майстринь, що ткали прозорі, як повітря, тканини, славилася Арахна. Одного дня вирішила молода жінка викликати на змагання саму богиню Афну й довести, що людина може перевершити в майстерності навіть бога. Під виглядом сивої, страшної, згорбленої бабусі з’явилася перед Арахною богиня Афіна, щоб застерегти її від гордощів. Арахна була непохитною і виткала полотно, яке представила на суд усіх богів. Та вони не визнали її таланту. Розпач Арахни не знав меж. Жінка не змогла винести такої ганьби і хотіла накласти на себе руки. Афіна, мудра і милосерда, врятувала майстриню, перетворивши її на павука. І з того часу павук-Арахна вічно зайнятий павутиною, яку тче вдень і вночі.

Не лише в міфах І легендах, а й у реальному житті люди не раз намагалися використовувати павутину як пряжу. Так, у Стародавньому Китаї з павутинового шовку шили сукні. Тканину з павутини ткали жителі Парагваю. А король Франції Людовик XIV отримав від парламенту міста Монпельє сувенір - панчохи і рукавички, зв’язані з шовку павуків. Тканина з павутини вражаюче легка, але міцніша й еластичніша за натуральний шовк І всі сорти штучного. Проте через труднощі організації промислового виробництва павутинного шовку його можна побачити лише в музеях.

 

Властивості матеріалів із волокон тваринного походження

Щоб уникнути помилок у виборі матеріалів для виготовлення виробу, необхідно вміти правильно визначати їхні властивості.

Розглядають, як правило, механічні, гігієнічні, оптичні й технологічні властивості текстильних матеріалів - пряжі, ниток, тканин (див. довідку на с. 17). Використовуючи шерстяні та шовкові матеріали, необхідно враховувати їхні властивості і знати особливості догляду (див. довідку на с. 18).

 

 

Властиеості шерсті

Шерстяні волокна мають довжину від 2 до 45 см і різну товщину, яка впливає на властивості пряжі і тканини. Чим товще волокно, тим міцні -ша тканина.

Колір нефарбованого волокна шерсті може бути білим, сірим, рудим та чорним.

Під дією вологи та тертя волокна шерсті здатні зчіплюватися та переплітатися між собою. Ця властивість називається звалюванням.

Шерстяне волокно має високу гігроскопічність (здатність швидко вбирати вологу та висихати) і пружність. Завдяки останній властивості шерстяні вироби майже не зминаються.

Стійкість шерстяних волокон до впливу сонячного проміння значно вища, ніж у рослинних волокон.

Волокна шерсті під час горіння спікаються, утворюючи чорну жорстку грудочку, яка легко розтирається пальцями. У процесі горіння відчувається запах горілого пір’я або рогу. Таким чином легко визначити склад тканини: чиста це шерсть чи з домішками інших волокон.

 

Пригадай...

Які властивості тканин тобі відомі?

Подумай і поясни, для чого потоібно знати властивості волокон і тканин.

 

 

 

Як можна поєднати вовну та шовк

Персидські килими

Один бік килима виготовлений з вовни - для буднів, а інший із шовку - для свят

 

Нунофелтінг

Валяння вовною по шовку

 

Властивості натурального шовку 

• Натуральний шовк, як і шерсть, має високу гігроскопічність, повітропроникність (гарно «дихає»),

• Шовк набагато міцніший за шерсть. Але під дією прямих сонячних променів він руйнується швидше, ніж інші натуральні волокна.

• Натуральний колір шовкової нитки білий, злегка кремовий.

• Горить натуральний шовк так само, як і шерсть, але без властивого для шерсті запаху.

• Добре драпірується, але у разі прання за температури понад 30° втрачає блиск і міцність.

Властивості та якість виготовленої тканини залежать від властивостей волокон: довжини та товщини, міцності, зминальності, м’якості, звивистості, пружності.

Відзначимо, що сучасні види волокон іноді за зовнішнім виглядом нагадують вовну та шовк, а тому правильно визначити походження волокон можна за характером горіння.

 

Правила безпечної праці під час виконання лабораторно-практичної роботи

1. Підпалюючи волокно, обережно поводься з сірниками, щоб не спричинити пожежі.

2 Не підпалюй волокно чи пряжу на учнівській парті, у руках.

3. Не вдихай диму.

4. Після закінчення роботи прибери своє робоче місце.

 

Лабораторно-практична робота

 

ДОСЛІДЖЕННЯ НАТУРАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ, ВИЗНАЧЕННЯ ЇХНІХ

ВЛАСТИВОСТЕЙ ОРГАНОЛЕПТИЧНИМ МЕТОДОМ

 

Послідовність виконання роботи

1. Розглянь волокна шерсті та шовку.

2. Визнач блиск, колір, ступінь звивистості кожного волокна.

3. Зімни волокна пальцями та опиши зминальність.

4. Опиши характерні особливості горіння і запаху.

5. Визнач рівень гігроскопічності тканини. Зазнач проміжок часу, за який крапля води на поверхні тканини повністю поглинеться волокном.

6. Звіт склади у вигляді таблиці.

7. Роботу виконуй із дотриманням правил безпечної праці.

 

Інструменти та матеріали:

зразки волокон

зразки тканин 

пінцет 

спиртівка 

вода 

лупа

 

 

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ

1. Чим відрізняється шерстяна нитка від шовкової?

2. Чому шовкові тканини міцніші за шерстяні?

3. З якої тканини краще шити літній одяг, а з якої -зимовий?

4. Склади, скориставшись словами для довідок, характеристики:

а) шерстяних тканин;

б) шовкових тканин.

5. Запиши в зошит приклади виробів, які шиють із шерстяних тканин, а які - з шовкових.

6. Назви операції первинної обробки волокон шерсті.

7. Пригадай, що називають шовком-сирцем.

8. Встанови відповідність нумерації та назви операції, використовуючи нові знання.

 

Етапи виготовлення шовкової тканини 

1 змотування ниток 

2 обертання в лялечку 

3 ткацтво 

4 обробка паром 

5 виведення гусениці 

 

Етапи виготовлення шерстяної тканини

1 очищення

2 ткацтво

3 стрижка

4 ровниця

5 прядіння

6 вичісування

 

9. Чи впливають властивості волокон на властивості тканин, які з них виготовляються?

10. Які властивості (механічні, гігієнічні, технологічні, оптичні) мають шерстяні (шовкові) тканини?

 

Слова для довідок:

красиві

цупкі

м’які та гладенькі на дотик 

з приємним блиском 

високі гігроскопічність та повітропроникність 

висока пилоємність 

здатність сипатися 

висока міцність

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ НА ВЛАСНИЙ ВИБІР

Склади й оформ колекцію тканин за такими темами:

«Різновиди тканин за видами волокон»;

«Різновиди тканин за призначенням» і т. ін.

Добери або намалюй ілюстрації до теми: «Вовняні та шовкові тканини».

Підготуй цікаві повідомлення з цієї теми.

Добери загадки, прислів’я, приказки про тканини.

 

Застосуй на практиці

З натуральною вовною дуже приємно працювати, бо вона тепла, м’яка, різнобарвна. Не дивно, що вона посіла чільне місце серед матеріалів для хобі. Пропонуємо тобі ознайомитися з технікою валяння та перевірити здатність шерсті звалюватися.

Валяння - це особлива техніка рукоділля, у процесі якої з вовни для валяння створюється малюнок на тканині або повсті, об’ємні Іграшки, панно, декоративні елементи, предмети одягу або аксесуари. Розрізняють два види валяння вовни - сухе І мокре.

 

 

Виготовлення намиста утехніці мокрого валяння

Багато дизайнерів із валяної кольорової вовни творять дива. А їх валяні прикраси захоплюють і викликають бажання наслідувати. Пропонуємо зробити чудове намисто в техніці мокрого валяння. Під час роботи ти зможеш перевірити властивість вовни звалюватися. Нанизавши намистини на шовкову нитку або стрічку, перевіриш її міцність.

 

Тобі знадобиться:

невелика кількість вовни, краще тонкої, ніж грубої 

мильний розчин 

ємність з теплою водою для полоскання 

голка й шовкова нитка

 

1 Візьми трохи вовни, за об’ємом у два рази більше, ніж розмір майбутньої намистини.

 

2 Змотай вовну в тугу кульку, загортаючи краї' всередину.

З Після повного формування вовняної кульки змочи її у теплому мильному розчині, не випускаючи з рук, щоб не розмоталася. Розчин приготуй зі звичайного або рідкого мила, засобу для миття посуду.

4 Надавай форму акуратно, у напрямку змотування кульки. Якщо кулька вже достатньо туга, занур її у мильний розчин і чекай, доки волокно не почне поглинати воду. Далі розпочинай катати її обома руками (так само, як робиш кульку з тіста).

5 Якщо волокно все ще поглинає воду, збільши тиск, інакше кулька матиме нерівності і складки, яких потім позбутися буде дуже важко. Якщо складки таки з’явилися на початковому етапі, занур кульку в мильний розчин і залиш її там протягом кількох секунд - волокно має розрівнятися. Якщо це не допомогло, покрий кульку невеликою кількістю сухого волокна і повтори процес. Відчувши, що кулька стає меншою і твердішою, поступово збільшуй тиск, кагай доти, доки не отримаєш круглу кульку потрібної щільності.

6 Виготовлену кульку промий чистою водою. У разі втрати форми покатай її акуратно ще між долонями. У процесі катання (за потреби й бажання) кульці можеш надати різної форми. Після отримання бажаної форми кульку добре прополощи від мила та висуши.

7 Виготовлені кульки нанижи на шовкову нитку.

Такі намистини можеш робити будь-яких розмірів і кольорів. Вони цікаво виглядатимуть у виробах упереміш з дерев’яними та керамічними намистинами.

 

ДОВІДКА

1. Властивості матеріалів із волокон тваринного походження

Тип

Властивість

Характеристика

Оптичні

Блиск

Здатність відбивати світло

Колорит

Співвідношення кольорів

Механічні

Міцність

Здатність витримувати певне зовнішнє навантаження

Зминальність

Здатність зберігати заломи

Драпі рувальність

Здатність утворювати м’які складки

М’якість

Здатність тканини легко змінювати свою форму

Гігієнічні

Гігроскопічність

Здатність вбирати вологу

Т еплозбережність

Здатність зберігати тепло

Повітропроникність

Здатність пропускати повітря

Пилоємність

Здатність вбирати пил, забруднюватися

Технологічні

Зсідальність

Зменшення розмірів при замочуванні, пранні, волого-тепловій обробці

Обсипальність ниток

Випадання ниток з обрізаних країв

Розсунення ниток у швах

Розсування ниток унаслідок розтягування або згинання тканини

 

2. Характеристика властивостей тканини із шерсті та шовку

Властивості тканин

Шерсть

Натуральний шовк

Фізико-механічні

Міцність

Середня

Висока

Зминальність

Мала

Мала

Драпірувальні сть

Середня

Добра

Гігієнічні

Повітропроникність

Середня

Добра

Гігроскопічність

Висока

Висока

Водопроникність

Добра

Добра

Т еп лозбережність

Висока

Середня

Технологічні

Обсипальність ниток

Середня

Значна

Розсунення ниток у швах

Середнє

Значне

3 сі дальність

Середня (місцева велика)

Середня

Розтяжність

Велика

Велика

 

3. Символи догляду за текстильними виробами

Прання

Прання білизни з кип’ятінням. Білизна з бавовни та льону, біла або кольорова, стійка до кип’ятіння

Прання кольорової білизни при температурі 60 °С

Прання кольорової білизни при температурі 40 °С

Ручне або машинне прання при температурі не вищій від зазначеної

Ручне прання

Прання заборонене

Дозволене прання, включаючи замочування, полоскання, нагрівання та механічний вплив

Ручне або машинне прання. Уважно дотримуватись зазначеної температури, не піддавати сильній механічній обробці. Помірний віджим

Дуже делікатне прання у великій кількості води, мінімальна механічна обробка, швидке полоскання на низьких обертах

Сушіння

Дозволяється сушіння

Забороняється сушити вироби

Дозволено віджимати та сушити в пральній машині

Заборонено віджимати та сушити в пральній машині

Віджимання заборонене

Після віджиму - вертикальне сушіння виробу

Сушити без віджиму в підвішеному вигляді

Сушити без віджиму в горизонтальному положенні

Сушити в затінку

Не сушити на сонці

Прасування

Прасування дозволяється

Прасування заборонене

Дозволяється прасувати при максимальній температурі 200 °С, припустимо для льону та бавовни; можна злегка зволожити виріб

Дозволяється прасувати при максимальній температурі 150 °С, припустимо для бавовни та змішаних волокон з поліестером і віскозою; використовувати вологу тканину

Дозволяється прасувати при максимальній температурі 110 °С

Забороняється відпарювання

 

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук (дівчата)

 

Автор: asia2016 от 25-02-2017, 02:04, Переглядів: 14679