Народна Освіта » Всесвітня Історія » Наслідки Хрестових походів. Практичне заняття

НАРОДНА ОСВІТА

Наслідки Хрестових походів. Практичне заняття

Пригадайте попередньо пройдений матеріал з теми «Хрестові походи». Висловіть власні роздуми щодо причин та перебігу подій цього унікального історичного явища. Ознайомившись з текстом параграфа, проведіть обговорення в класі теми наслідків Хрестових походів. Об'єднайтеся у дві групи, одна має перелічити їх позитивні результати, друга - негативні. У ході дискусії разом з вчителем підбийте підсумки вивченої теми.

Про наслідки Хрестових походів важко судити однозначно. Безумовно, був негативний бік - християнам не вдалося втримати свої головні святині. Так само і мусульманському світові було завдано руйнувань та спустошень. Можна сміливо говорити про те, що завдяки Хрестовим походам Західна Європа вийшла з «темних віків». Адже, познайомившись із високою культурою Сходу, європейці почали відроджувати та підносити власну культурну спадщину. Ознайомлення із чужою ісламською цивілізацією сприяло розширенню кругозору безлічі людей. З образу хрестоносця - сміливого воїна, ревного християнина, ладного відправитися на інший бік світу задля порятунку святинь, - виник класичний образ середньовічного рицаря. Остаточно було підірвано сили

Візантії, поглибивши таким чином конфлікт православ’я із Заходом. Політична й соціальна напруга в Європі послабилася на певний час, що сприяло централізації та укріпленню королівської влади в Англії та Франції. Натомість авторитет католицької церкви було підірвано через невдачу Хрестових походів та її кричуще збагачення завдяки їм.

Під час Хрестових походів Захід ознайомився з новим для себе східним світом, більш культурним і освіченим, ніж європейський. Отримав поштовх розвиток історії, географії, математики, медицини тощо. Небувалого розвитку досягло мореплавство. Зросли масштаби західноєвропейської торгівлі, посилилося венеціанське і генуезьке купецтво, яке надавало кораблі для перевезення хрестоносців. Змінився і побут європейців: поширилася звичка до чистоти і відвідування лазень, виник інтерес до гри в шахи і потяг до розкоші. Так, наприклад, поширення отримали дорогі тканини - атлас та бархат, килими, вишукані прикраси. Запозичення зі Сходу проникли в усі сфери європейського життя: на озброєння лучників прийшов арбалет, в архітектурі та мистецтві повсюдно знайшли своє відображення арабські візерунки. Навіть такі звичні нам сьогодні речі, як матраци, дзеркала та дивани, з’явилися в Європі завдяки Хрестовим походам.

Захід запозичив у східних народів гречку, абрикоси, лимони й багато іншого. Уперше із часів античності Захід і Схід тісно перетнулися. Уявлення християн і мусульман один про одного і про навколишній світ помітно розширилися.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Чи стали Хрестові походи ударом для християнського світу? Як вони вплинули на мусульманську культуру?

2. Поштовх яким наукам дали Хрестові походи?

3. Як змінився побут європейців після ознайомлення зі Сходом?

4. Які продукти харчування прийшли до нас зі Сходу?

5. Поміркуйте над тим, як відбулася зустріч двох світів у Хрестових походах. Свої враження від вивченого матеріалу запишіть у зошиті.

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Подаляк, Лукач, Ладиченко

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 04:23, Переглядів: 4837