Народна Освіта » Всесвітня Історія » Середньовічний Схід

НАРОДНА ОСВІТА

Середньовічний Схід

Найбільшими й найпотужнішими державами середньовічного Сходу, які вирішальним чином вплинули на долі народів Азії, а також значною мірою -Європи й Африки, були Китай, Індія та Османська імперія.

Індійське суспільство за Середньовіччя залишалося традиційним, зберігався, зокрема, поділ на касти. Середньовічна історія Індії починається з утворення імперії Гуптів. Вона об’єднала безліч ворогуючих між собою держав. Об'єднання сприяло розквіту культури Індії. Імперія Гуптів, як і багато інших держав у Європі та Азії, загинула під ударами кочівників. Після тривалого періоду розбрату і чвар Індія була підкорена мусульманами, які утворили тут свою державу - Делійський султанат. Панівною релігією в державі став іслам. Нова релігія назавжди змінила життя у цій частині Азії. До сьогодні релігійні відмінності у регіоні приводять до конфліктів та протистояння. Утім, шедеври - архітектурні, мистецькі, літературні пам’ятки, створені завдяки мусульманським впливам, - стали неоціненним надбанням не лише індійської, а й світової культури.

Не менш складною і сповненою запеклої боротьби була середньовічна історія давньої китайської цивілізації. Періоди об’єднання чергувалися з часами хаосу і братовбивчих війн. У УІІ-Х ст. Китай змогла об’єднати династія Тан. Згодом постала імперія Сун. Китай, так само як і Індія, зазнав навали могутніх і жорстоких завойовників - монголів. Підкоривши велику й густонаселену країну, монголи перейняли у китайців чимало технічних винаходів. Глибокі культурні та релігійні традиції Китаю збагатилися за часи Середньовіччя. Художніх висот досягли поезія, образотворче мистецтво, театр.

Ще однією державою, що вершила долі не лише Азії, а й тогочасного світу, була Османська імперія. Вона виникла на руїнах держави сельджуків. Після взяття турками Константинополя у 1453 р. Османська імперія стала наймогутнішою державою в Європі і на Близькому Сході, розкинувшись на тих теренах, де раніше владарювала Візантія. Об’єднана залізною волею султана, який мав необмежену владу, з боєздатною дисциплінованою армією, вона була постійною загрозою для європейських держав. Володіючи Середземномор’ям, Північною Африкою, Балканським півостровом, узбережжям Чорного моря, Османська імперія стала останньою з найвеличніших імперій Старого Світу і може справедливо вважатися наступницею Риму, Візантії, Арабського халіфату.

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 03:47, Переглядів: 2366