Народна Освіта » Всесвітня Історія » Практичне заняття. Наслідки хрестових походів

НАРОДНА ОСВІТА

Практичне заняття. Наслідки хрестових походів

1. Користуючись текстом, заповніть таблицю «Наслідки хрестових походів».

Політичні наслідки

Економічні наслідки

Культурні наслідки

     

Хрестові походи не досягли тієї мети, яку ставили перед собою їх організатори, і закінчилися повного поразкою. Вони характеризувалися численними жертвами як серед учасників, так і серед мирного населення країн Сходу.

Під час військових сутичок гинули пам’ятки архітектури, бібліотеки та інші культурні й матеріальні цінності, особливо постраждав Константинополь, який був основним центром східної християнської культури.

Унаслідок хрестових походів вперше з часів античності з}готрілися Захід і Схід. У результаті зросла торгівля між Заходом і Сходом. Міста о. Кіпр, Бейрут та інші стали важливими центрами торгівлі в Середземноморському регіоні. На торгівлі зі Сходом збагатилися італійські морські республіки Венеція і Генуя. Вони перетворилися на великі порти й банківські центри. У той самий час були послаблені позиції в торгівлі арабського світу і Візантії.

Хрестові походи сприяли ознайомленню європейців зі східною культурою. На Схід почали возити європейське сукно, попит на яке стимулював розвиток ремесла у Західній Європі, хутро, шкіру, залізо, льон, срібло, рабів. Зі Сходу до Європи потрапили технологічні новинки, наприклад вітряк, технологія виробництва цукру, сільськогосподарські культури: цукрова тростина, бавовник, гречка, лимони, кавуни тощо.

Модними у країнах Європи стали східна зброя, килими, прянощі, солодкі вина. Мода породжувала потребу феодалів у коштах, що у свою чергу' сприяло переходу від натуральних податків до грошової ренти. У Європі гроші були срібними, у той час як в Азії в обігу переважало золото. Проблеми обміну спон)жали рицарські ордени, італійських купців, євреїв-торгівців до введення векселів і боргових розписок, які часто використовували замість грошей.

Статки окремих учасників хрестових походів, набуті під час воєнних дій, поглибили майнове розшарування.

Хрестові походи сприяли тому, що в боротьбі за Гроб Господній Європа відчула себе єдиною, що привело до зміцнення централізованої влади у Франції і Британії. На початку хрестових походів зріс авторитет папи римського, але згодом, після поразок і падіння рицарських держав, занепав. Водночас християнська церква розширила свій вплив за рахунок східних земель. Хрестові походи підірвали міць Візантійської імперії і зрештою призвели до її падіння у 1453 р.

Хрестові походи поглибили протистояння між Заходом і Сходом. Для європейців боротьба з сарацинами стала боротьбою за духовні ідеали. На Сході європейці також задовольняли прагнення до мандрів і пригод. Мусульманський світ зреагував на втручання християн у традиційне життя священною війною - джихадом.

Внаслідок хрестових походів до Європи було завезено збудник чуми. Епідемія спалахнула у 1348 р. Чума лютувала у країнах Європи упродовж ХІУ-ХУ ст.

2. Користуючись текстом параграфа 13, складіть хронологічну таблицю, яка б відображала основні події хрестових походів на Схід.

3. Які події хрестових походів мали визначальний вплив на майбутнє Європи? Аргументуйте свою думку.

4. Уявіть себе середньовічним європейським купцем і опишіть свою мандрівку на Схід. Які зиски від цієї подорожі ви могли б мати? Які небезпеки загрожували б вам під час цієї експедиції?

5. На основі документа дайте відповідь на запитання:

1. Як, на вашу думку, могла виникнути дружба між мусульманином і християнином-прочанином?

2. Хто - мусульмани чи християни - мали кращі медичні знання?

3. Які побутові звичаї перейняли європейці на Сході?

Усама ібн Мункиз. «Книга повчання». Звичаї франків

Я розповім дещо про справи франків і їхній дивний розум. У військах короля... був дуже шанований вершник, який прибув з їхньої країни як прочанин. Він прихильно ставився до мене й називав «брат мій». Ми здружились і часто відвідували один одного...

Ось один з дивних прикладів лікування у франків: володар Аль Муйнайтірі [фортеця в Лівані] написав листа моєму дядькові, прохаючи надіслати лікаря, щоб вилікувати кількох хворих товаришів. Дядько надіслав до нього лікаря-християнина, якого звали Сабіт. Не минуло й двадцяти днів, як він повернувся назад. «Як ти швидко вилікував хворих», - сказали ми йому. «Вони привели до мене рицаря, - розповів нам лікар, - на нозі в якого був нарив, і хвору на сухоти жінку. Я наклав рицареві невеличкий компрес, його нарив прорвало, і він став заживати. Жінку я звелів зігріти і зволожити дієтою. До цих прийшов франкський лікар і сказав: «Цей нічого не розуміє в лікуванні». «Як ти волієш, - спитав він рицаря, - жити з одною ногою чи померти з двома?»... Лікар поклав ногу хворого на колоду... Рицар ударив при мені, але не відрубав ноги, тоді він ударив удруге - мозок з кісток ноги витік, і хворий одразу помер...

Ті франки, що лише недавно переселилися з франкських земель на Схід, вирізняються грубішими звичаями, ніж ті, які осіли тут і мали стосунки з мусульманами... Це був один із старожилів, які прибули сюди під час перших походів франків... Нам принесли прекрасно накритий стіл, чисто й добре приготовлені страви. Рицар, побачивши, що я утримуюсь від їжі, сказав мені: «...Я сам не їм нічого з франкських страв і тримаю єгипетських куховарок. Я їм тільки те, що вони приготують. У моєму домі не буває свинячого м’яса».

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 03:21, Переглядів: 4233