Народна Освіта » Хімія » Виготовлення розчину

НАРОДНА ОСВІТА

Виготовлення розчину

Велика книга природи написана математичними символами.

Галілео Галілей

Опрацювавши матеріал параграфа, ви зможете

• виготовляти розчини з певною масовою часткою розчиненої речовини.

Як правильно виготовити розчин? Потрібно використати речовини певного ступеня чистоти без помітних механічних домішок (поясніть чому). Для відмірювання порції розчинника використовують мірний посуд (рис. 27.1).

Рис. 27.1. Визначення ціни поділки мірного циліндра. 2. Вимірювання об’єму рідини мірним циліндром. Який об’єм води в циліндрі?

Перед виготовленням розчинів тверді речовини за потреби подрібнюють (рис. 27.2).

Поясніть: а) для чого подрібнюють тверді речовини перед виготовленням розчину;

б) яку операцію потрібно виконати раніше - відбір порції твердої речовини чи її подрібнення.

Порції твердих речовин зважують на вагах з погрішністю (для навчальних цілей) не більше ніж 0,1-1 г. У хімічних і фармацевтичних лабораторіях використовують високоточні електронні ваги (рис. 27.3).

 

Рис. 27.3.1. Механічні ваги. 2. Електронні ваги швидкого зважування. 3. Високоточні електронні аналітичні ваги

 

Розчиняють речовини в чистому посуді, який не взаємодіє з розчином (поясніть чому). За потреби (поясніть, коли вона виникає) готовий розчин фільтрують.

Під час виготовлення розчину важливо ретельно перемішати його компоненти.

Розчини зберігають у закритих посудинах, виготовлених з матеріалів, які не вступають у хімічні реакції з ними. На кожній посудині з розчином має бути етикетка (рис. 27.4).

 

 

Поміркуйте, яка інформація повинна бути на етикетці посудини з розчином. Чи потрібно зазначати дату виготовлення розчину?

 

Тривале й неправильне зберігання може призвести до псування розчину аж до повної непридатності - появи пластівців і каламуті, зміни кольору й складу тощо.

Виготовлення розчинів потребує точності, акуратності й попереднього проведення правильних математичних розрахунків. Усі ці якості та вміння знадобляться вам не лише під час виконання лабораторного досліду 4, а й у повсякденному житті.

Послідовність виготовлення розчину докладно розглянемо на конкретному прикладі.

Виготовимо водний розчин масою 400 г із масовою часткою натрій хлориду 5 %.

Обчислимо потрібну для цього масу солі та об’єм води:

У колбу або склянку ємністю 500-700 см3 помістимо наважку солі масою 20 г і невеликими порціями, обережно перемішуючи скляною паличкою з гумовою насадкою або круговими рухами посудини, добавимо попередньо відміряну циліндром дистильовану воду об’ємом 380 см3. Після повного розчинення солі переллємо розчин у посудину та закоркуємо її. На етикетці зазначимо формулу або назву розчиненої речовини, її масову частку, дату виготовлення розчину (поясніть, для чого). Застосуємо здобуті знання під час виконання лабораторного досліду.

ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД 4

Виготовлення водних розчинів із заданими масовими частками

розчинених речовин

Перш ніж виконувати дослід, пригадайте правила зважування та роботи з мірним посудом.

Завдання. Виготовте розчин за вказівкою вчителя:

а) масою 200 г з масовою часткою натрій хлориду 0,1;

б) масою 150 г з масовою часткою натрій хлориду 2 %;

в) масою 300 г з масовою часткою натрій хлориду 0,05;

г) масою 50 г з масовою часткою натрій карбонату 0,02;

д) масою 80 г з масовою часткою калій хлориду 5 %;

е) масою 200 г з масовою часткою натрій хлориду 12 %;

ж) масою 140 г з масовою часткою калій карбонату 0,1;

з) масою 300 г з масовою часткою натрій гідрогенкарбонату 1,5 %.

ПРО ГОЛОВНЕ

• Для виготовлення розчину використовують речовини певного ступеня чистоти без помітних механічних домішок.

Для відмірювання порції розчинника використовують мірний посуд. Порції твердих речовин зважують на вагах.

Під час виготовлення розчину важливо ретельно перемішати його компоненти.

На кожній посудині з розчином має бути етикетка.

Виготовлення розчинів потребує точності, акуратності й попереднього проведення математичних розрахунків.

Перевірте себе

1. Як правильно виготовити розчин?

2. Чим відмірюють порцію розчинника?

3. За допомогою якого приладу вимірюють густину розчину?

4. Яка послідовність виготовлення розчину?

5. Як правильно користуватися вагами та мірним посудом?

6. Як потрібно зберігати розчини?

Застосуйте свої знання й уміння

7. Чому важки беруть спеціальними щипчиками або пінцетом?

8. Для чого перед виготовленням розчинів тверді речовини подрібнюють?

9. Чому під час виготовлення розчину бажано вимірювати об’єми рідин за температури 20 °С?

10. Чому розчини зберігають у закритих посудинах, виготовлених з інертних матеріалів?

11. Чому на кожній посудині з розчином має бути етикетка?

12. Складіть ілюстровану узагальнювальну схему «Виготовлення розчину».

Домашній експеримент

Виготовлення водного розчину кухонної солі

Мета: виготовити водний розчин кухонної солі для консервування в домашніх умовах.

Дізнайтеся в батьків або знайдіть у додаткових джерелах інформації, скільки води і кухонної солі потрібно для виготовлення розсолу для засолювання в домашніх умовах овочів (огірків, капусти, томатів тощо).

Виготовте порцію розсолу певної маси за наведеним рецептом. Обчисліть приблизну масову частку кухонної солі в ньому. Маса кухонної солі у столовій ложці дорівнює приблизно 35 г. Для охочих: випробуйте себе як кулінара і засоліть порцію овочів. Смачного!

Опишіть послідовність дій з виготовлення розчину, ілюструйте їх фото- або відеома-теріалами. У висновку обґрунтуйте, чому важливо вміти обчислювати масову частку речовини в розчині.

Використайте додаткові джерела інформації й дізнайтеся, які водні розчини використовують у повсякденному житті. Обчисліть маси компонентів для їхнього виготовлення. За результатами дослідження підготуйте презентацію.

Дізнайтеся більше про виготовлення розчину (с. 182).

 

Це матеріал з підручника Хімія 7 клас Лашевська

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 12-02-2017, 11:48, Переглядів: 7118