Народна Освіта » Мистецтво » Образотворче і візуальне мистецтво

НАРОДНА ОСВІТА

Образотворче і візуальне мистецтво

Ваше ознайомлення з мистецтвом триває. Ви вже знаєте, що таке образотворче мистецтво, і розрізняєте його види — живопис, графіку, скульптуру, а також художню фотографію. Ви знаєте, що живопис поділяють на монументальний, станковий і театрально-декораційний. За жанром розрізняють живопис: пейзажний, портретний, сюжетно-тематичний (побутовий, релігійно-міфологічний, історичний, батальний), анімалістичний і натюрморт. Графіка може бути станковою, книжковою (саме її різновидом є мініатюра), ужитковою, промисловою. Окреме місце посідає комп’ютерна графіка. Жанри графіки такі самі, як і в живопису. Скульптура може бути монументальною, станковою та малих форм. Як і в живопису-графіці, в скульптурі є жанр портрету, сюжетно-тематична композиція, але існує і суто скульптурний жанр — монумент. У 6-му класі ви також ознайомилися з найвідомішими у світі музеями й галереями.

Образотворче мистецтво — лише один з різновидів візуального мистецтва. А чи про всі види візуального мистецтва ми вже знаємо? Звісно, ні. Адже ми ще не говорили про архітектуру. Утім, упродовж століть саме архітектуру вважали провідним мистецтвом. Натомість живопис, скульптуру, декоративно-ужиткове мистецтво вважали лише її вірними помічниками, які увиразнювали будівлю,

Синтез мистецтв —

поєднання різних видів мистецтва в гармонійний ансамбль.

 

підкреслювали її найважливіші деталі. Так, архітектура, скульптура, живопис, декоративно-ужиткове мистецтво, а разом з ними й інші види мистецтва (у тому числі музика і література) створювали одне з найбільших див у історії людства — синтез мистецтв, з яким ми детально ознайомимося цього навчального року.

Архітектурна споруда займає певне місце у просторі — на вулиці чи площі міста, на пагорбі чи серед степу, на скелі чи березі моря. Гармонійне поєднання архітектури з навколишньою природою приємне для ока. Іноді такі поєднання є справжніми шедеврами — символами міст і цілих країн. І навпаки, якщо люди нехтували необхідністю узгоджувати свою діяльність із навколишнім середовищем, результат був непривабливий. Чи можна уникнути таких помилок? Спробуємо розібратися в цьому.

Навколо споруди можна закласти парк із квітниками і стежками,


фонтанами й альтанками. Садово-паркове мистецтво — це також один з різновидів візуального мистецтва. Багато старовинних парків є художніми шедеврами світового значення.

Цього навчального року ми поговоримо і про дизайн — ще один різновид візуального мистецтва. Метою дизайну є створення красивих повсякденних речей, які не втрачають при цьому своєї практичності та зручності. Дизайн також тісно пов’язаний і з архітектурою, адже кожна споруда ззовні та зсередини має відповідати тим самим вимогам — бути красивою і зручною. Ще ми поговоримо про найвідоміші споруди різних часів і народів, будемо створювати мозаїки й вітражі, оформлювати інтер’єри й театральні вистави, планувати власні парки й цілі фантастичні міста... Крім того, проведемо урок-екскурсію.

1. Які різновиди візуального мистецтва ви можете назвати?

2. Які види і жанри живопису, графіки, скульптури ви знаєте?

 

Це матеріал з підручника Мистецтво 7 клас Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 11-02-2017, 15:01, Переглядів: 5522