Народна Освіта » Географія » Основнi географічнi особливостi Північного Льодовитого океану

НАРОДНА ОСВІТА

Основнi географічнi особливостi Північного Льодовитого океану

Північний Льодовитий океан

Північний Льодовитий океан - найменший з океанів планети: його площа у 12 разів менша за площу Тихого океану. Це наймілководніший океан, більша частина його дна є шельфом. Проте до кінця XIX ст. про Північний Льодовитий океан майже нічого не знали. Він і сьогодні вивчений найгірше, адже цей найхолодніший з океанів узимку майже повністю вкритий кригою.

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Про унікальність географічного положення Північного Льодовитого океану та його дослідження.

• Чим Північний Льодовитий океан вирізняється серед інших океанів.

• Північний Льодовитий океан має вплив на всю Землю.

• Про унікальність географічного положення Північного Льодовитого океану та його дослідження.

Північний Льодовитий океан охоплює площу 14,1 млн км2 і розташований на крайній півночі Землі. Його природними межами є північні узбережжя Євразії та Північної Америки (мал. 195). Береги материків значно порізані, тут розташовані численні моря і затоки. За кількістю островів Північний Льодовитий океан посідає друге місце після Тихого. Більшість островів мають материкове походження і вкриті льодовиками.

В океан впадають багатоводні річки, прісні води яких помітно змінюють природні умови прибережних районів. Проте на природу Північного Льодовитого океану найбільше впливає Атлантика. Її води вільно проникають на північ через широкі протоки. Через вузьку Берингову протоку океан сполучається з Тихим океаном.

Тривалий час Північний Льодовитий океан вважали мілководним морем. I лише після наукових досліджень експедиції норвезького полярного дослідника Ф. Нансена (1893-1896) стало відомо, що насправді являє собою цей океан.

У 1925-1926 роках норвежець Р. Амундсен і американець Р. Берд вивчали океан з повітря - спочатку на літаках, а пізніше на дирижаблі. Новий етап досліджень розпочався 1937 року, коли була організована перша радянська наукова станція на кризі, що дрейфує. Наприкінці 1940-х років учені виявили на дні океану потужні гірські системи, які дістали назву хребти Ломоносова і Менделєєва.

У 1968-1969 роках четверо англійських мандрівників уперше перетнули пішки весь Північний Льодовитий океан з Європи в Америку. Вони вивчали полярний живий світ, збирали дані про погоду.

У 1977 році вперше вдалося досягти Північного полюса на судні. Це був атомний криголам «Арктика». Плавання атомохода дало змогу отримати достовірні дані про кригу у високих широтах і відкрило перспективи освоєння Арктики. I донині в океані працюють дрейфуючі наукові станції. I Чим Північний Льодовитий океан вирізняється серед інших океанів. Рельєф дна. Головна особливість рельєфу дна Північного Льодовитого океану - великі розміри шельфу. Ширина шельфу вздовж берегів Євразії становить приблизно 1300 км. Улоговини ложа океану розділені підводними хребтами. З-поміж них великими розмірами виділяються хребти Ломоносова і Менделєєва.

Серединно-океанічний хребет Північного Льодовитого океану є фактично продовженням такого самого хребта в Атлантиці. Він також розбитий глибокими розломами, де спостерігаються вулканічні явища. Однак загалом для дна цього океану не дуже характерні вулканізм і землетруси, оскільки тут немає перехідної зони.

Клімат і води. Кліматичні умови Північного Льодовитого океану помітно відрізняються від клімату інших океанів. Температура вод у приповерхневому шарі в зимовий період майже всюди від’ємна і становить -1,8 °С. Улітку вона зазвичай не перевищує +5 °С. Через це в центральній частині океану впродовж усього року зберігається крига. Взимку вона вкриває 9/10, а влітку - майже половину його площі. Пересічна потужність арктичної криги - 3 м.

Узимку в центральній частині океану температура повітря сягає -ЗО °С і часто знижується до -40 °С. Літо також холодне: температура повітря в більшості районів становить -10...-12 °С. Вищі температури впродовж року спостерігаються біля берегів Європи, де помітний вплив мають теплі течії.

Загальновідомо, що з глибиною вода в океані стає холоднішою. Подібне спостерігається й у Північному Льодовитому океані. Але не скрізь. На карті океану можна побачити струмені потужної Північноатлантичної течії, далекої спадкоємиці Гольфстріму, що прямує через Норвезьке і Ба-ренцове моря. Атлантична тепла вода рухається на глибині 600-900 м. Проте оскільки вона солоніша і тому густіша, то поступово опускається під холодні поверхневі води океану. Теплі глибинні атлантичні води виявлено навіть поблизу Північного полюса.

Крига ізолює поверхню океану від безпосереднього впливу атмосфери. Тому, на відміну від інших океанів, морські течії Північного Льодовитого океану слабо пов’язані з атмосферною циркуляцією. Головну роль у їхньому формуванні відіграє потужний потік атлантичних вод, що рухаються вздовж Євразії на схід до Берингової протоки. Крізь неї у Північний Льодовитий океан вливаються води Тихого океану. Значну кількість води сюди приносять також річки, зокрема Азії. Усе це разом створює надлишок води в Чукотському і Східносибірському морях. Ця вода стікає через центр Арктики до проток між Гренландією та Європою. Так виникає Трансарктична течія.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Полюс-мандрівник. Хоча географічне положення Північного полюса фіксоване, табличку, що його позначає, доводиться час від часу пересувати на кілька кілометрів - адже крига Північного Льодовитого океану, на якій її встановили, постійно рухається.

Солоність вод океану завдяки періодичному таненню криги невисока. В окремих морях, куди впадають численні річки, вона становить 25-29 %о. Там, де в океан вливаються солоні води Атлантичного і Тихого океанів, солоність зростає до 35 %о.

Органічний світ і природні ресурси. Через суворі кліматичні умови життя у Північному Льодовитому океані бідне. Виняток становить лише його приатлантична частина. На скелястих берегах птахи, як-от: мартини, гагари, кайри, тупики, баклани - утворюють масові гніздування - «пташині базари» (мал. 196).

Серед риб в океані водяться навага, нельма, сиг, сайка, мойва, палтус тощо. Риба - головна пожива для морських ссавців: тюленів, моржів, білух. Полює на тюленів і рибу також білий ведмідь. Це найбільший суходільний ссавець Арктики, справжній її господар. Він вільно почувається на суші, у воді й на кризі. Маса дорослого ведмедя часто сягає 400-600 кг, а довжина перевищує 2,5 м (мал. 197).

 

 

Органічний світ Північного Льодовитого океану дуже своєрідний. Одна з його особливостей - гігантизм організмів. Тут, зокрема, трапляється найбільша медуза - ціанея, яка в діаметрі може сягати 2 м, її щупальця витягуються до 20-40 м. У холодних водах океану деякі його мешканці доживають до солідного віку «старців». Наприклад, мідії у Баренцовому морі живуть до 25 років, а у Чорному - лише 5-6 років, тріска доживає до 20 років, камбала - до 30-40 років.

Ь Північний Льодовитий океан має вплив на всю Землю. Північний Льодовитий океан є унікальним, оскільки він має вплив на всі континенти й планету в цілому. Адже його льодовий покрив стабілізує клімат Землі, захищаючи великі океанічні простори від сонячного випромінювання влітку і від утрати тепла взимку.

В Арктиці однією з головних судноплавних магістралей є Північний морський шлях. Він пролягає морями Північного Льодовитого океану вздовж узбережжя Євразії. Довжина Північного морського шляху становить 5600 км. Щорічно цей шлях «працює» лише два-чотири місяці, поки прибережні води вільні від криги (мал. 198).

Складні природні умови значно утруднюють освоєння мінеральних ресурсів Північного Льодовитого океану. Але нині вже розпочато добування олова біля узбережжя Сибіру, а також нафти й газу біля берегів Канади й Аляски. У Баренцовому й Карському морях виявлено унікальні родовища нафти й газу.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Простежте маршрут Великої Північної експедиції за малюнком 138. Як здобутки цієї експедиції використали сучасники, щоб прокласти Північний морський шлях (мал. 198)?

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12 (закінчення)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів і течій Північного Льодовитого океану

Позначте на контурній карті підводні хребти: Ломоносова, Менделєєва; Трансарктичну течію.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. Яка пересічна потужність арктичної криги?

2. У чому полягає своєрідність органічного світу океану?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Якою є відмінна особливість рельєфу дна Північного Льодовитого океану?

4. Чим циркуляція в Північному Льодовитому океані відрізняється від такої циркуляції в інших океанах?

ЧИ пояснюю

5. Чому в Північному Льодовитому океані землетруси - рідке явище?

6. Чому і як коливається солоність у межах Північного Льодовитого океану?

ЧИ ВМІЮ

7. За картами атласу порівняйте природні умови в західних і східних частинах Північного Льодовитого океану й визначте, де кращі умови для господарської діяльності.

8. За додатковими джерелами зберіть новітню інформацію про використання природних ресурсів Північного Льодовитого океану.

ПІАСУМУЙМО

Океани

Основні форми рельєфу на дні Світового океану: підводна окраїна материка, ложе океану й серединно-океанічні хребти.

Великі об’єми води, що відрізняються температурою і солоністю, називаються водними масами.

Розрізняють екваторіальні, тропічні, помірні й полярні водні маси. Життя в океані розподілено нерівномірно, найбільш заселені прибережні й приповерхневі води.

Різноманітність природи Тихого океану зумовлена передусім його географічним положенням.

Переважна частина дна Тихого океану рівнинна, ложе океану всіяне вулканічними горами, а в перехідній зоні розташовані найдовші острівні пасма та найглибші жолоби земної кулі.

Зональність клімату Тихого океану через циркуляцію повітряних і водних мас порушується: у західній частині помірного поясу він холодніший і сухіший, ніж у східній; у тропічному поясі, навпаки. Тихий океан багатий на мінеральні ресурси, але активна господарська діяльність людини призводить до забруднення океану. Атлантичний океан має подібне до Тихого широтне розташування. Порівняно з Тихим океаном Атлантика має рівніше ложе, у якому особливо вирізняється серединно-океанічний хребет.

Клімат Атлантики, як і клімат Тихого океану, надзвичайно різноманітний і змінюється як з півночі на південь, так і із заходу на схід.

Атлантичний океан багатий на біологічні та мінеральні ресурси. Індійський океан розташований переважно в Південній півкулі. Для рельєфу океану характерний розгалужений серединно-океанічний хребет.

Індійський океан найтепліший та найсолоніший на Землі. Клімат Індійського океану на півночі мусонний, а в південній частині подібний до клімату південних областей Атлантичного та Тихого океанів. Північний Льодовитий океан розташований на крайній півночі Землі.

Головна особливість рельєфу дна Північного Льодовитого океану -значна площа шельфу і відсутність перехідної зони.

Суворі кліматичні умови зумовлюють те, що більша частина Північного Льодовитого океану цілорічно вкрита кригою.

Органічний світ Північного Льодовитого океану бідний за видовим складом організмів, але досить своєрідний.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

підсумковий контроль знань та вмінь

Океани

1. Визначте площу Індійського океану:

А 91,7млнкм2 В 76,2 млн км2 Б 14,1 млн км2 Г 178,7 млн км2

2. Зазначте океан, де відсутня перехідна зона:

А Тихий В Індійський

Б Атлантичний Г Північний Льодовитий

3. Знайдіть відповідність між типом водних мас (один зайвий) та їхньою температурою:

А помірні 1 температура від 10 °С до 15 °С

Б полярні 2 температура вод+25...+29 °С

В екваторіальні 3 пересічно+19 °С

Г субтропічні 4 температура сягає -1,8 °С

Д тропічні

4. Назвіть основні форми рельєфу дна Світового океану:

1 гори

2 рівнини

3 ложе океану

4 серединно-океанічні хребти

5 горби

6 підводна окраїна материка

7 западини

5. Визначте морські течії, назви яких відображають панівні вітри:

1 Північнотихоокеанська

2 Північна Пасатна

3 Куросіо

4 Гольфстрім

5 Південна Пасатна

6 Перуанська

7 Течія Західних Вітрів

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 9-02-2017, 19:50, Переглядів: 11757