Народна Освіта » Географія » Води суходолу Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Води суходолу Північної Америки

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Наскільки багата Північна Америка на річки та озера.

• Як розподілені річки на території материка.

• Де і які озера є на материку.

• Наскільки багата Північна Америка на річки та озера. Північна Америка багата на внутрішні води. Тут протікає одна з найбільших річок земної кулі - Міссісіпі, розташоване найбільше прісноводне озеро Землі - Верхнє. Північноамериканські льодовики поступаються площею тільки льодовикам Антарктиди. Є на континенті болота та значні запаси підземних вод. Але розподілені води на території материка дуже нерівномірно.

• Як розподілені річки на території материка. На великих просторах заходу, особливо в південно-західній частині континенту, річок дуже мало. Подекуди їх зовсім немає. А на південному сході річкова мережа, навпаки, густа.

За винятком басейну внутрішнього стоку, що розташований на південному заході материка, усі річки несуть свої води до трьох океанів. Більшість річок належить до басейнів Атлантичного і Північного Льодовитого океанів. Переважно це рівнинні річки, які живляться здебільшого дощовими і талими сніговими водами.

Серед річок басейну Атлантичного океану виділяється Міссісіпі, назва якої в перекладі з індіанської мови означає «велика річка». Це справді найбільша ріка Північної Америки, басейн якої охоплює шосту частину континенту, і одна з найбільших у світі.

На карті Міссісіпі разом із своїми притоками нагадує могутнє дерево, «стовбуром» якого є власне Міссісіпі, а «гілками» -Міссурі та Огайо. Міссісіпі бере початок з невеликого озера на півночі СІНА, де несе свої води, утворюючи пороги й перекати.

 

Тому річка тут не судноплавна. Нижче місця впадіння в Міссісіпі притоки Міссурі спостерігається величне видовище. Два могутні потоки, завширшки близько кілометра кожний, течуть, не перемішуючись, протягом 150-180 км. Порівняно чиста та світла вода Міссісіпі тече вздовж лівого берега. Поступово вона зливається з каламутними водами Міссурі, забарвлюючись у жовтуватий колір (мал. 121).

Після впадіння Огайо - найповноводні-шої притоки - об’єм води в Міссісіпі зростає більш як удвічі. Ширина її в цьому місці сягає понад 2 км. Річище стає звивистим, у ньому утворюється багато островів. Упадаючи в Мексиканську затоку, Міссісіпі утворює дельту, що за розмірами перевищує площу таких центральноамериканських держав, як Сальвадор, Гаїті або Ямайка. Щорічно дельта зростає на 85-100 м, просуваючися далі в затоку. Нижня течія Міссісіпі, на відміну від верхів’їв, ніколи не замерзає.

Річки басейну Північного Льодовитого океану молоді, переважно порожисті. Тільки окремі з них мають значну довжину та є повноводними. Найбільша річка басейну - Маккензі, що бере початок з Великого Невільничого озера. Але й вона взимку на тривалий час замерзає (мал. 122).

Річки басейну Тихого океану беруть початок у Кордильєрах і течуть у вузьких і глибоких ущелинах. Усі вони відносно короткі й бурхливі, на півночі часто багатоводні завдяки достатнім запасам вологи у льодовиках. Але з просуванням на південь багато річок, що живляться талими сніговими

 

і дощовими водами, у літній період пересихають. Річки басейну Тихого океану мають великі запаси гідроенергії. Особливо виділяється найповно-водніша з річок басейну - Колумбія, на якій збудовано кілька гідроелектростанцій. Серед великих річок також Юкон і Колорадо.

• Де і які озера є на материку. На континенті насамперед виділяють п’ять значних за розмірами озер - Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо. Вони величезними сходинками спускаються до Атлантики і віддають їй свою воду через річку Святого Лаврентія. Це - Великі озера, улоговини яких утворилися в тектонічних прогинах, а потім були поглиблені давнім льодовиком. Великі озера є важливим джерелом прісної води. Окрім того, вони ніколи повністю не замерзають, тому цілий рік придатні для судноплавства.

Усі озера з’єднані між собою відносно короткими річками. Та, що з’єднує Ері й Онтаріо, - Ніагара дала назву всесвітньо відомому Ніагар-ському водоспаду (мал. 123).

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Гуркітлива вода. Шум води Ніагарського водоспаду можна почути на відстані 25 км, а люди, що перебувають біля водоспаду, змушені кричати, щоб почути один одного. Ось як описує водоспад американський письменник Марк Твен: «.. .Людський голос потопав у її страхітливому гуркоті... Ніколи я ще не чув такого виття і реву розбурханої стихії, такого шаленого герцю вітру й води. Я скулився, бо здавалося мені - на голову ринув увесь Атлантичний океан. Ніби настав кінець світу! Я нічого не бачив, тільки суцільну зливу».

Значні за площею озера розташовані й на північному заході материка. У їхньому утворенні також брав участь давній льодовик. Кілька безстічних залишкових озер є на нагір’ї Великий Басейн. У наш час, утративши стік в океан, майже всі вони стали солоними. Найбільшим серед них є Велике Солоне озеро.

Великі запаси води законсервовані в льодовиках Гренландії та Канадського Арктичного архіпелагу.

МОЇДО'С Л I Д_жЕ н НЯ

За фізичною картою здійсніть уявну подорож через Північну Америку по широті 45°. Визначте, басейни яких річок ви перетинатимете. У які океани вони несуть свої води?

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 9 (продовження)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів Північної Америки

Позначте на контурній карті річки: Міссісіпі, Маккензі, Юкон, Колорадо; водоспад: Ніагарський; озера: Великі (Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо), Велике Солоне.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. До басейнів яких океанів належить більшість річок материка?

2. Які річки та озера є найбільшими в Північній Америці?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Унаслідок яких природних процесів утворилися найбільші озера континенту?

4. Завдяки яким природним чинникам на південному сході материка річкова мережа густа?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. На річках басейну якого океану доцільніше будувати гідроелектростанції?

6. Чому басейн внутрішнього стоку утворився саме на південному заході материка?

ЧИ ВМІЮ

7. За фізичною картою атласу прокладіть водний шлях Великими озерами і визначте пункти зупинок.

8. За картами атласу визначте райони материка, що є бідні на внутрішні води, і вкажіть причини такого становища.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 21:16, Переглядів: 6502