Народна Освіта » Географія » Загальнi риси клімату Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Загальнi риси клімату Північної Америки

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Про температурні умови в Північній Америці.

• Про опади на материку і чинники їхнього утворення.

• Про температурні умови в Північній Америці. Значна протяжність Північної Америки з півночі на південь спричиняє значні відміни в нагріванні її поверхні. Улітку на півночі континенту температура повітря становить у середньому +5 °С, але на півдні піднімається до +30 °С. Ще більша різниця виникає взимку, коли на півдні материка середня температура утримується близько +20 °С, а північніше полярного кола вона знижується до -34 °С.

Значна різниця температур над північною та південною окраїнами материка зумовлює велику різницю атмосферного тиску і відповідний рух повітряних мас - з Північного Льодовитого океану й Мексиканської затоки в глиб континенту (мал. 118).

Узимку на Центральних рівнинах нерідко стикаються арктичні, помірні й тропічні повітряні маси. Під час їхнього проходження погода тут часто

змінюється, спостерігаються різкі коливання температур. Так, на півночі рівнинної частини США траплялися випадки, коли вторгнення арктичного повітря протягом однієї лише доби спричиняло зниження температури більш як на 50 °С. Північні хвилі холоду іноді доходять навіть до узбережжя Мексиканської затоки.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За малюнком 118 підручника з’ясуйте, у якому напрямку знижується температура повітря на території Північної Америки. Поясніть причину такого зниження.

• Про опади на материку і чинники їхнього утворення. На континенті, на відміну від Південної Америки, переважає не пасатне, а західне перенесення повітряних мас. Однак серйозною перешкодою для нього є гірська система Кордильєр. Долаючи її, повітряні маси залишають майже всю вологу на навітряних схилах. За рік тут випадає назагал 2000-3000 мм опадів. А окремим ділянкам хребтів дістається понад 6000 мм опадів. Водночас східні схили Кордильєр, а також прилеглі ділянки Великих рівнин отримують дуже мало опадів (мал. 119).

Західне перенесення повітряних мас і розташування на сході материка гірської системи Аппалачів стали причиною того, що вплив Атлантичного океану на формування клімату Північної Америки також обмежується переважно прибережними ділянками. Найбільший вплив Атлантики відчувається на південному сході материка. Завдяки вологим пасатам тут упродовж року випадає близько 2000 мм опадів. Дуже мало опадів випадає на південному заході континенту, а також у міжгірних улоговинах Кордильєр.

На особливості клімату Тихоокеанського та Атлантичного узбереж материка помітно впливають морські течії. Так, на Тихоокеанському узбережжі помірного поясу, яке перебуває під впливом теплої Аляскинської течії, випадає більше опадів. Крім того, тут значно тепліше, ніж на Атлантичному узбережжі, уздовж якого рухаються холодні води Лабрадорської течії. Південніше 40-ї паралелі характер течій міняється. Південний схід материка омивається теплими водами Гольфстріму, а південний захід -холодною Каліфорнійською течією. Тому субтропічне узбережжя Атлантичного океану тепліше за Тихоокеанське, і кількість опадів тут значно більша.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Снігові рекорди матери ка. Північна Америка відома своїми сніговими «рекордами». Так, саме тут, у Кордильєрах, було зареєстровано рекордний снігопад, унаслідок якого випало близько 5 м снігу. Тут-таки мав місце найбільший одноденний снігопад, коли випало майже 2 м снігу. Ще один рекорд материка пов'язаний з кількістю снігу, що випав упродовж року - понад 31 м!

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. У якій частині Північної Америки найвищі та найнижчі температури повітря?

2. Де в Північній Америці найвологіші і найсухіші ділянки її території?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Як впливають на особливості клімату узбереж Північної Америки морські течії?

4. Як впливають на клімат Північної Америки особливості рельєфу її території?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Чому в той час як у районі мису Мерчісон не обійтися без теплого одягу, на мисі Мар'ято можна ходити в шортах?

6. Чому найменше атмосферних опадів випадає у внутрішніх областях Північної Америки?

ЧИ ВМІЮ

7. Спрогнозуйте, які зміни відбулися б у кліматі Північної Америки, якщо б Кордильєри були розташовані на сході її території.

8. Порівняйте загальні риси клімату Північної і Південної Америки, знайдіть спільне й відмінне.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 21:13, Переглядів: 6194