Народна Освіта » Географія » Унікальність рослинного i тваринного світу Австралії. Природнi зони. Зміни природи материка людиною

НАРОДНА ОСВІТА

Унікальність рослинного i тваринного світу Австралії. Природнi зони. Зміни природи материка людиною

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Про унікальність рослинного і тваринного світу.

• Які ландшафти переважають у природних зонах Австралії.

• Як людина змінює природу материка.

 

• Про унікальність рослинного і тваринного світу. Більшість рослин і тварин Австралії є своєрідними представниками минулих геологічних епох. Це - релікти. Тут трапляються також види, яких немає більше ніде на земній кулі. Водночас ізольованість материка стала причиною порівняної бідності видового складу живих організмів.

Одна з найпоширеніших рослин Австралії - евкаліпт (мал. 88). Його називають деревом-насосом. За день він «викачує» з ґрунту й випаровує через свою крону в кілька разів більше води, ніж, наприклад, береза за тиждень. Листя евкаліптів повернуте ребром до сонця і не утворює тіні.

Тому евкаліптові ліси світлі, з густим трав’яним покривом. Повітря в них насичене цілющими пахощами, які виділяє листя.

З-поміж тварин найпоширеніші в Австралії сумчасті ссавці, як-от: кенгуру, вомбати, валабі, коала, миші, намбати та ін. (мал. 89). У велетенських кенгуру діти народжуються крихітними, завбільшки 3 см. Дбайливі мами доношують своїх малят у сумці. Кенгуру мають поганий зір, натомість у них чудовий слух. Вони чемпіони зі стрибків у довжину серед тварин: їхній результат становить понад 10 м.

 

Тільки в Австралії живуть яйцекладні ссавці - качконіс і єхидна. Вони відкладають яйця, а вилуплених з яєць немовлят вигодовують молоком. Цих тварин вважають примітивними ссавцями. Справжніх ссавців на материку до появи переселенців не було. Зовсім мало тут і хижаків. Лише на Тасманії зберігся сумчастий диявол (мал. 89).

Цікавим є світ птахів Австралії, що також представлений переважно ендемічними видами (мал. 90). Яскраво забарвлені папуги і райські птахи

 

 

вражають своєю красою. Кукабара сміховий здатний імітувати голоси різних тварин, а смітні кури споруджують із сміття справжні інкубатори. Австралійський страус ему так само, як і кенгуру, є офіційним символом Австралії (мал. 91).

Європейські переселенці завезли на материк свійських тварин. Деякі з них, наприклад кролі, так розплодилися, що завдають великої шкоди пасовищам. Небезпечним хижаком Австралії є динго - дикий пес.

Чому фауна Австралії така незвичайна. Вона розвивалася за умов тривалої ізоляції материка. Суходільний міст, яким сумчасті потрапили на континент, із часом був зруйнований, а тварини поширилися в усіх природних зонах материка. В Африці переважають копитні, натомість в Австралії - кенгуру і валабі. Там, де в інших частинах світу живуть лемури і білки, в Австралії - кускуси, сумчасті летяги, соні. Де живе борсук, в Австралії - вомбат. Намбат, або смугастий мурахоїд, живе в евкаліптових лісах на південному заході Австралії.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Виявіть причини формування ендемічних та реліктових видів тварин і рослин, користуючися текстом параграфа, картою «Будова земної кори» і додатковими джерелами інформації.

• Які ландшафти переважають у природних зонах Австралії. Найбільшу площу в Австралії охоплює зона тропічних пустель і напівпустель зі своєрідними пустельними ландшафтами (мал. 92). Червоним серцем Австралії називають Велику пустелю Вікторію і Велику Піщану пустелю. їхня поверхня справді має червоний колір. Такого забарвлення пустелям нада-

ють сполуки заліза, на які багаті їхні піски. Пустелі Австралії незвичайні. їх упродовж року використовують як пасовища, адже часто вони вкриті колючими чагарниками з низькорослих евкаліптів і акацій. Рослини тут так тісно переплетені, що місцями утворюють важкопрохідні хащі. Причиною порівняно багатої рослинності в пустелях є близьке залягання підземних вод.

Лісові ландшафти Австралії за площею значно поступаються пустельним. Вологі тропічні вічнозелені ліси на червоно-жовтих фералітних ґрунтах тягнуться вузькою смугою у східній частині материка. Тут переважають евкаліпти з окремими масивами давніх хвойних дерев - араукарій, а також різних видів пальм, деревоподібних папоротей, бамбука.

На крайньому південному заході ростуть вічнозелені твердолисті ліси і чагарники, а на сході субтропічного поясу - мішані ліси на червоно-жовтих ґрунтах з пальмами та вічнозеленими буками.

Савани й рідколісся розташовані в трьох кліматичних поясах. Тут замість баобабів, як в Африці, переважають евкаліпти, акації, пляшкове дерево, що ростуть на червоних і коричневих ґрунтах (мал. 93, 94). Савани й рідколісся - природна зона, де живе переважна більшість тварин материка.

• Як людина змінює природу материка. Господарське освоєння Австралії, зокрема вирубування лісів і чагарників, випасання овець, розвиток промисловості й туризму, загрожує унікальній природі материка. Саме тому тут створено природоохоронні території. Серед них - Національний парк Косцюшко, де збережено різноманітні природні комплекси - від евкаліптових лісів до альпійських лук. Справжнім дивом є підводний парк Великого Бар’єрного рифу, де перебуває недоторканним світ коралів, національний парк Улуру-Ката (Айєрс-Рок). їх занесено до списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО.

Людина значно змінила північну частину Західноавстралійського плоскогір’я. Велику площу використовують під пасовища, де випасають переважно овець та велику рогату худобу. В останні десятиріччя на цій території розробляють родовища залізних, марганцевих, уранових та алюмінієвих руд. Освоєно поклади нафти й газу.

На південному сході материка, у басейні Муррею-Дарлінгу, вода й родючі ґрунти сприяли виникненню головного сільськогосподарського району Австралії. Більшу частину земель тут використовують під посіви зернових культур, зокрема рису, а також для вирощування цитрусових, бавовнику. Проте і в цьому районі води не вистачає, тому збільшується використання підземних солонуватих вод, які опріснюють за допомогою енергії Сонця.

В Австралійських Альпах розробляють родовища олова, міді, поліметалів і золота. Добувають також кам’яне вугілля, нафту й газ. Великий Вододільний хребет - високорозвинений сільськогосподарський район. Гірські ділянки використовують під пасовища, передгір’я - під сади, виноградники, посіви зернових культур.

Господарське освоєння території призвело подекуди до розвитку несприятливих процесів. Катастрофічно поширюються зсуви, знижується водність річок, вимиваються ґрунти, збіднюється видовий склад рослинного і тваринного світу. Справжнім лихом для лісів є пожежі, що часто стаються з вини людини.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 7 (продовження)

Позначення на контурній карті назв основних географічних об’єктів материка

Позначте на контурній карті Велику Піщану пустелю і Велику пустелю Вікторію

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. Які незвичні рослини і тварини трапляються на материку?

2. Які об’єкти Австралії занесено до природної спадщини людства?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Чим відрізняються ендеміки й релікти?

4. Чим відрізняються пустелі Австралії від пустель Африки?

ЧИ пояснюю

5. Чому в Австралії лісові ландшафти охоплюють незначну площу?

6. Чому ступінь господарського освоєння окремих районів материка неоднакова?

ЧИ ВМІЮ

7. Позначте на контурній карті межі природних зон материка, використавши карту природних зон (див. форзац).

8. Підберіть інформацію про стихійні природні явища на території Австралії, позначте на контурній карті райони їх найбільшого розповсюдження.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 20:31, Переглядів: 9654