Народна Освіта » Географія » Води суходолу Південної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Води суходолу Південної Америки

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Про південноамериканські річки й озера.

• Яким є сучасне зледеніння на материку.

• Про південноамериканські річки й озера. На території Південної Америки сформувалися великі річкові системи Амазонки (мал. 64), Парани, Оріноко. Утворенню їх сприяли як кліматичні умови, зокрема значна кількість опадів, так і особливості рельєфу.

Розташування велетенської гірської системи на заході зумовило нерівномірність розподілу стоку між океанами. В Атлантичний океан впадає 90 % усіх річок материка. На басейн внутрішнього стоку припадає лише 5 % площі континенту.

 

Більшість річок Південної Америки мають винятково дощове живлення. Тому вони постійно повноводні в екваторіальних областях, де впродовж року випадає багато опадів. У річках субекваторіального та тропічного поясів, де опади випадають нерівномірно, рівень води значно змінюється за сезонами.

Амазонка - найбагатоводніша річка планети. Вона має найбільший у світі басейн (близько 7,2 млн км2), у якому може розміститися майже вся Австралія (мал. 64). Витоки Амазонки губляться в Андах, після їхнього злиття річка кілька тисяч кілометрів тече рівниною. Живиться Амазонка дощовими водами. У неї впадає понад 500 приток. Ліві та праві притоки розливаються влітку, але оскільки вони розташовані в субекваторіальних поясах Північної та Південної півкуль, де сезони дощів не збігаються, то Амазонка повноводна протягом року. Уявлення про величезну масу води, що несе Амазонка, дає її глибина. У нижній течії вона становить понад 100 м. Щосекунди річка скидає в Атлантичний океан у 130 разів більше води, ніж Дніпро в Чорне море. Під час повені вона розливається на 80-100 км.

Парана - друга за величиною річка Південної Америки, яку корінне населення називає «матір’ю моря». Каламутний слід річки помітно в Атлантиці на відстані 100-150 км від берега. За водністю Парана посідає шосте місце з-поміж найбільших річок планети. Парана прокладає свій шлях крізь міцні породи фундаменту платформи, тому для неї звичайними є пороги й водоспади. Мальовничий водоспад Ігуасу на

притоці з тією самою назвою спадає з висоти 72 м, розбиваючись на кілька сотень струменів і потоків (мал. 65).

Оріноко бере початок на Гвіанському плоскогір’ї, тому в її долині дуже багато стрімких схилів та уступів, де утворюються водоспади. На одній з приток Оріноко утворився найвищий водоспад світу - Анхель. Його води спадають з висоти 1054 м (мал. 66). Оріноко також живиться дощовими водами, а найповноводнішою річка буває із червня до серпня.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За картою Південної Америки визначте, на яких річках переважно утворюються водоспади. Виявіть і опишіть умови, які сприяють цьому.

Озера материка зосереджені переважно на півдні Анд і мають льодовикове походження. У Центральних Андах на висоті 3812 м розташоване найбільше високогірне озеро світу - Тітікака (мал. 67), що має тектонічне походження. Найбільше озеро Південної Америки - Маракайбо - виникло

в западині земної кори на півночі материка, воно є одним з найдавніших на Землі.

• Яким є сучасне зледеніння на материку. Незважаючи на значну висоту Анд, сучасне зледеніння не набуло тут великого поширення, адже гори розташовані переважно в екваторіальних та тропічних широтах. Снігова лінія проходить тут дуже високо — зазвичай на висоті 4500 м, а подекуди й на висоті 6500 м. Територія Південної Америки добре забезпечена підземними водами. Вони зосереджені в прогинах давньої платформи на низовинах.

 

Велика вода. Так індіанці називають величезний водоспад Ігуасу, вартий уваги туристів. Маючи не дуже примітну висоту, він дивує об’ємом води. У період дощів униз «зривається» понад 6500 м3 води за секунду! Підраховано, що Ігуасу складається з 270 уступів (каскадів), окремі з яких мають власні назви - «Адам і Єва», «Три Мушкетери» тощо. Водоспад сформували тверді шари базальту. Приблизно 125 млн років тому вулканічні породи розлилися у вигляді рідкої маси по великій території Парани. Вихідним пунктом для створення каскадів була зона, де гірські породи покарбовані тріщинами й розколинами. У середньому за рік водоспад переміщується вверх за течією річки на 1-2 м.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5 (продовження)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів Південної Америки

Позначте на контурній карті річки: Амазонка, Оріноко, Парана; водоспади: Анхель та Ігуасу; озера Тітікака, Маракайбо.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. Які води суходолу переважають у Південній Америці?

2. Які за походженням озера трапляються на материку?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Із чим пов’язана повноводність Амазонки протягом року?

4. Чим зумовлене коливання рівня води в багатьох річках Південної Америки?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Чому більшість великих річок материка несе свої води в Атлантичний океан?

6. Чому басейн внутрішнього стоку Південної Америки значно менший, ніж Африки?

ЧИ ВМІЮ

7. Позначте на контурній карті вершини гір, де можливе утворення сучасного зледеніння.

8. Користуючися додатковими джерелами інформації, підберіть назви водних об’єктів, які вказують на їхні гідрологічні особливості.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 20:23, Переглядів: 7282