Народна Освіта » Українська література » Фольклоpні джеpела повісті М. Коцюбинського "Тіні забутих пpедків"

НАРОДНА ОСВІТА

Фольклоpні джеpела повісті М. Коцюбинського "Тіні забутих пpедків"

Природа - цілий "мікро" світ, який живе лише за своїми законами, береже свої секрети та таїни. Саме М.Коцюбинський, один з найталановитіших українських письменників, зміг показати нам не тільки про її, природи, красу, а й про найчистіші людьські почуття - ніжність, ласку, любов.

У повісті оживає казка. І, як завжди, у казці є сили добра і зла. Оживають гори, річки, ліс, дерева та вітер. Показані чудові традиції гуцулів, їх життя та звичаї, які зародилися так давно, що ніхто вже й не пам`ятає.

Цей чудовий твір живе і дихає звичаями та "забобонами", так, після  щирої радості від закінчення пологів молода мати перемінює настрій смутком, бо неспокійна дитина - ознака втручання нечистих сил, через бабку-повитуху, яка обкурила зіллями не всю хату.

Цей дивний народ, гуцули, настільки просякнуті вірою у творі, що навіть малі діти думають, що є і Бог, і чорти, є речі, яких треба боятися, а яким поклонятися, щоб "лихо стороною обійшло".

Поетично показують нам ніжну любов Івана і Маpічки, і починається вона з родинної ворожнечі, помсти, що пройшла віка. Автор показує нам це почуття чистим, як небо у ясний день, як промінь сонця теплого літа. Та молодим не судилося бути щасливими разом: загинула і Марічка, і нещасний із іншою дівчиною Іван.

Автор: admin от 8-02-2017, 17:42, Переглядів: 965