Народна Освіта » Основи здоров'я » Емоційне благополуччя. Емоції та здоров'я

НАРОДНА ОСВІТА

Емоційне благополуччя. Емоції та здоров'я

Дізнаєшся про вплив емоцій на здоров’я і прийняття рішень; культуру вияву почуттів; методи самоконтролю

Пригадай

Що таке емоції, почуття?

Яке значення для людини мають позитивні емоції?

Вплив емоцій на здоров’я і прийняття рішень

Завдяки органам чуття бачиш, чуєш, відчуваєш смак, біль, тепле й холодне, гладке й шорстке. Відображення властивостей предметів і явищ органами чуття людини — це відчуття. Відчуття — найпростіше джерело знань про навколишній світ та внутрішній стан організму.

Ти певним чином ставишся до предметів і явищ, до себе й оточуючих. Наприклад, радієш, коли спілкуєшся з близькими та друзями. Сумуєш, якщо зробиш помилку, відчуваєш задоволення, якщо виправиш її. Зміна настрою відображає твоє ставлення до навколишнього світу й оточуючих. Ти відчуваєш емоції. Зовнішнім виявом емоцій можуть бути міміка, слова, жести.

Почуття — більш тривалі емоційні переживання, ніж емоції. Кожен відчував почуття любові до рідних, симпатії до друзів.

Щодня в житті відбуваються події, які викликають різні емоції та почуття. Емоційний стан постійно змінюється. Наприклад, ідеш до школи з гарним настроєм, усе вивчив і хочеш поділитися з другом думками про фільм. Але виявляється, що друг захворів, і тобі стає сумно.

Емоції бувають позитивні й негативні.

Якщо тобі подарували довгоочікуваний подарунок, ти радієш. Коли спілкуєшся з друзями — відчуваєш задоволення. Якщо допомогли впоратися зі складною задачею — відчуваєш вдячність за допомогу. Усе це позитивні емоції. Такі емоції поліпшують настрій і позитивно впливають на здоров’я. Життєрадісність, доброзичливе спілкування, оптимізм сприяють фізичному здоров’ю.

Негативні емоції — страх, гнів, заздрість, образа — пригнічують настрій, погіршують здоров’я. У людини, яка гнівається, червоніє обличчя, напружуються м’язи. Людина підвищує голос, активно жестикулює. Гнів знижує здатність логічно мислити й приймати зважені р ішення. У такому стані важко контролювати свої дії та думки. Під впливом гніву люди часто ображають одне одного. Через це нерідко стосунки руйнуються.

Гнів, зазвичай, нетривала негативна емоція. Та якщо почуття гніву, образи чи невдоволення триватиме довго, це знесилює організм. Можуть виникнути постійний головний біль і безсоння. Так само негативно діє на здоров’я і тривале відчуття страху. У людини може, наприклад, заболіти живіт.

Потрібно навчитися керувати страхом, долати негативний вплив цієї сильної емоції.

Проте почуття страху — захисна реакція організму, яка попереджає про небезпеку або спонукає до швидких дій. Страх допомагає вижити

в екстремальній ситуації. Відомо, якщо людина знає, що їй загрожує, вона не панікує, а діє. Про це свідчать факти із життя мандрівників, альпіністів і людей, які заблукали в лісі чи потрапили в кораблетрощу. Щоб вижити в реальній небезпечній ситуації, необхідно знати про ризики можливої небезпеки, уміти упановувати себе. Завжди пам’ятай, що життєві навички безпечної поведінки, оптимізм, сила духу й фізичне здоров’я допомагають долати труднощі.

Здоров’я людини залежить від того, які емоції переважають у її житті. Тому вміння керувати емоціями, оптимістичний погляд на життя — умови збереження здоров’я.

Щоб приймати зважені рішення, слід навчитися керувати емоціями. Не забувай, твої рішення впливають не тільки на тебе, а й на інших людей. Вибираючи варіант рішення, маєш зважати на їхні почуття. Уміння співпереживати допоможе тобі уникати вчинків, які ображають оточуючих.

Щоб успішно спілкуватися, навчися виявляти й розуміти невербальну мову почуттів. Міміка, жести, погляд, тембр та інтонації голосу іноді виявляють емоції красномовніше, ніж слова.

Культура вияву почуттів

Усі люди іноді сердяться, ображаються, лякаються, засмучуються. Це природно. Людина не може жити без емоцій. Вияв емоцій — сигнал іншим про те, що вона відчуває. Потрібно вчитися культури вияву почуттів.

Запам’ятай головне. Якщо говориш доброзичливо і спокійно, співрозмовник завжди тебе зрозуміє та спілкуватиметься з тобою.

Наприклад, ти дав товаришу послухати диск, а той загубив його. Чи варто відразу сваритися? Може, краще висловити свої почуття, не звинувачуючи друга? Поясни, як тобі прикро і сподіваєшся, що в майбутньому товариш ставитиметься до чужих речей відповідально. Можливо, твоєму другові стане соромно. А якщо кричатимеш і сваритимешся, він образиться. Часто крик і грубість призводять до відповідної нечемної поведінки співрозмовника. У такому разі розпалюється конфлікт, програють обидві сторони. Якщо подруга запізнилася на зустріч, не поспішай звинувачувати її в тому, що вона не додержується слова. Дай їй можливість висловити свою точку зору. Помовчи кілька хвилин. Ти заспокоїшся, а вона розкаже, чому так сталося. Можливо, конфлікт розв’яжеться в перші хвилини розмови.

Культура вияву почуттів допомагатиме уникати сварок і конфліктів у стосунках з оточуючими. Якщо володітимеш навичками самоконтролю, поводитимешся делікатно, тактовно й терпимо, поважатимеш оточуючих, — ростимеш культурною, чемною і вихованою людиною. Ти не ображатимешся через дрібниці, з тобою буде легко спілкуватися.

Методи самоконтролю

Трапляється, що емоції захоплюють тебе зненацька і ти ніяк не можеш заспокоїтися. Наприклад, сердишся, коли тебе штовхнули в автобусі. Або хвилюєшся перед іспитом. Або тобі важко зосередитися на уроці, бо образила однокласниця.

Приборкати гнів, заспокоїтися та зосередитися допоможуть методи або навички самоконтролю, якими ти оволодів у 6 класі.

1. Насамперед, потрібно опанувати себе. Ти можеш скористатися такими вправами:

зроби 3-4 глибоких вдихи поспіль; глибоко вдихни через ніс, затримай повітря на кілька секунд і повільно видихни його через рот; полічи до десяти у зворотному порядку (10, 9, 8, ...); роблячи видих, із зусиллям непомітно стисни, а вдихаючи — розслаб кулаки, перш ніж відповісти чи щось зробити; випий води маленькими ковтками.

2. Використовуй навички самопереконання. Наприклад, повтори кілька разів: «Я опанував себе», «Я можу із цим упоратися», «Я знаю, як діяти».

3. Спробуй подивитися на ситуацію очима сторонньої людини. Поміркуй, чи варто було гніватися. Зрозумій, що власні емоції можуть зашкодити тобі. Скористайся порадами, які вміщені в додатку 3.

Висновок

Відчуття, емоції та почуття допомагають сприймати явища навколишнього середовища, виявляти ставлення до оточуючих. Позитивні емоції поліпшують настрій і позитивно впливають на здоров’я. Негативні емоції шкодять здоров’ю. Емоції впливають на здатність приймати зважені рішення. Потрібно вчитися культури вияву почуттів, оволодівати методами самоконтролю. Це допоможе уникати конфліктів у спілкуванні.

Завдання

1. Що таке відчуття?

2. Що таке емоції і почуття? Чим вони різняться?

3. Як впливають на здоров’я позитивні емоції?

4. Як можуть вплинути на здоров’я негативні емоції?

5. Як ти вважаєш, чи потрібно підлітку приділяти увагу культурі вияву почуттів? Чому?

6. Поясни, яка роль почуттів у житті людини.

Моделюй — набувай життєвих навичок

1. Розглянь фотоілюстрації. Назви емоції, які виявляють люди, зображені на них. Які методи самоконтролю слід застосувати співрозмовникам?

2. Поміркуй, які емоції треба вчитися контролювати тобі. Чому?

3. Пригадай ситуації, коли тобі вдалося швидко підняти собі настрій. Поділися порадами з однокласниками.

4. Здоров’я людини залежить від того, які емоції переважають у її житті. Поясни це твердження на власному або відомому тобі прикладі.

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 14:53, Переглядів: 6524