Народна Освіта » Основи здоров'я » Догляд за шкірою і волоссям

НАРОДНА ОСВІТА

Догляд за шкірою і волоссям

Дізнаєшся про косметичні проблеми в підлітковому віці; догляд за різними типами шкіри й волоссям

Пригадай

Чому чисту гладеньку шкіру, гарне блискуче волосся вважають ознаками здоров’я?

Назви гігієнічні правила та засоби догляду за шкірою тіла.

Особливості стану шкіри в підлітковому віці

Протягом усього життя шкіра людини змінюється і функціонує по-різному. У підлітковому віці у зв’язку зі швидким ростом і розвитком активізується робота гормональних, сальних і потових залоз. Шкіра може стати жирною, створюється середовище для мікробів. Тому підліткам слід ретельно доглядати за шкірою.

Може змінитися не тільки зовнішній вигляд шкіри, а й запах поту. Це природно. Запобігти цьому можна. Потрібно щодня приймати душ і міняти білизну. Після душу можна користуватися дезодорантом чи анти-перспірантом. Дезодорант — це засіб, який маскує запах поту, але не перешкоджає його виділенню. Антиперспірант — засіб, який на деякий час перешкоджає виділенню поту.

Крім гормональних змін, на стан шкіри впливають також інфекції та забруднення. Шкіра реагує на шкідливі речовини, що потрапляють в організм людини, почервонінням, подразненням, запаленням.

Поширені захворювання шкіри

Алергічні

захворювання

Можуть виникнути через вплив на організм деяких засобів побутової хімії, ліків, продуктів харчування, косметичних засобів. Можливі прояви — набряк, висип, свербіж

Заїда

Тріщинка, невелика ранка в куточках губ. Виникає через порушення в діяльності шлунково-кишкового тракту, слабкий імунітет

Герпес

Проявляється у вигляді висипу на губах чи тілі, наприклад при застуді чи нервовому напруженні

Бородавки

Доброякісні пухлини переважно вірусного походження. Якщо бородавка спричиняє біль, свербіж або інші незручності, слід негайно звернутися до лікаря

Вугрі

Найпоширеніша косметична проблема підлітків. Виникають у період статевого дозрівання і зазвичай до 20 років зникають. Можуть з’явитися не тільки на обличчі, а й на спині, грудях, передпліччях, плечах. Бувають різними — від неглибоких дрібних прищів до великих гнійників

Причина появи вугрів — закупорювання проток сальних залоз. Сальні пробки з’являються через надлишок шкірного сала, яке виробляють сальні залози в підлітковому періоді. На шкірі затримується бруд, злущені клітини верхнього шару шкіри. У закупорених порах починають розмножуватися мікроорганізми, що призводить до запалення шкіри, появи вугрів, прищів, гнійників. Щоб уникнути цього, слід правильно доглядати за шкірою, збалансовано харчуватися, займатися фізичною культурою. Корисно перебувати на сонці та свіжому повітрі. Не можна маскувати вугрі товстим шаром пудри або крему. Це може спричинити подразнення. Щоб запобігти інфікуванню шкіри, не варто видавлювати прищі й вугрі, часто доторкатися до обличчя руками протягом дня.

Власними силами можна впоратися тільки з легкою формою вугрів. Митися слід антибактеріальним милом, потім ретельно витиратися рушником. Усі предмети особистої гігієни мають бути індивідуальними й чистими. У разі потреби слід звернутися до лікаря-дерматолога. Фахівець добере засоби для догляду за шкірою обличчя.

Причиною появи вугрів можуть бути також порушення функціонування щитоподібної залози чи діяльності шлунково-кишкового тракту. У цьому разі потрібно звернутися до лікаря-терапевта.

Типи шкіри

Типи шкіри визначають залежно від умісту в ній вологи та роботи сальних залоз.

Нормальна

Чиста, гладенька, свіжа, еластична, достатньо зволожена, без надмірного блиску. Подразнення, запалення виникають рідко

Суха

Матова, з майже непомітними порами, ніжна, тонка, дуже чутлива. За неправильного догляду схильна до лущення, подразнень, почервоніння

Жирна

Грубувата, має розширені пори. Схильна до утворення вугрів, прищів. Має характерний жирний блиск

Комбінована

Ділянки сухої, жирної та нормальної шкіри. Наприклад, на обличчі суха шкіра (повіки), жирна (лоб, ніс, підборіддя) і нормальна (щоки)

Як визначити тип шкіри

Правильно визначити тип шкіри може лікар-дерматолог або косметолог. Але ти теж можеш спробувати це зробити. Ретельно вмийся водою кімнатної температури з туалетним милом. Через 2 години притисни тонку чисту паперову серветку до обличчя. Нормальна шкіра залишає на серветці легкий масний слід, жирна — масні, вологі сліди, суха — не залишить слідів або сліди майже непомітні. Якщо помітиш сліди тільки на деяких ділянках серветки, це означає, що шкіра обличчя комбінована.

Визначивши свій тип шкіри, ти зможеш правильно добирати засоби особистої гігієни для догляду за нею.

Догляд за шкірою

Догляд за будь-яким типом шкіри, незалежно від віку й статі, складається з трьох етапів.

Очищення. Насамперед, потрібно змити пил, бруд, надлишок шкірного сала дитячим туалетним милом і водою кімнатної температури. Можна скористатися косметичним молочком або пінкою для підлітків.

Живлення. Вологу шкіру змастити кремом, дібраним відповідно до типу та індивідуальних особливостей шкіри. Для зволоження шкіри скористатися спеціальними лосьйонами або кремами, що вповільнюють втрату вологи. Зайвий крем обережно зняти паперовою серветкою.

Захист. Для захисту шкіри від впливу зовнішніх чинників (спеки, холоду, вітру) використовують гігієнічні косметичні засоби, дібрані відповідно до віку й типу шкіри. Це пасти, креми, гігієнічні помади, олії.

Умиватися та наносити на обличчя косметичні засоби слід, враховуючи так звані масажні лінії шкіри. На цих ділянках шкіра розтягується найменше.

І дівчатам, і хлопцям слід виконувати гігієнічні процедури систематично. Тоді шкіра завжди буде здорова та свіжа.

Догляд за волоссям

Людина зі здоровим чистим блискучим волоссям завжди має гарний вигляд. Волосся захищає шкіру голови від холоду та перегрівання. Тип волосся залежить від способу життя, спадковості та типу шкіри.

Типи волосся

Нормальне

Еластичне, блискуче, майже не січеться, легко розчісується

Сухе

Ламке, тьмяне, без блиску. Січеться на кінцях, повільно росте

Жирне

Має характерний блиск, через день-два після миття злипається, здається брудним

Комбіноване

Жирне біля коренів і сухе на кінчиках. Кінці часто січуться

Іноді волосся тьмяніє, кінчики січуться, з’являється лупа. Лупа — це надмірне відлущування шкіри, уражує волосяну частину голови. У підлітків лупа з’являється частіше через те, що шкіра швидко стає жирною. Тому дуже важливо додержуватися правил особистої гігієни, користуватися тільки індивідуальним гребінцем, рушником і головним убором.

Чи часто слід мити голову? Це залежить від типу волосся і звичок. Дуже сальне волосся можна мити щодня, сухе — раз чи двічі на тиждень. Добирай якісні засоби догляду за волоссям. Якісний шампунь зазвичай

прозорий, майже не містить барвників і ароматизаторів. Дібраний шампунь має очищувати шкіру голови, не подразнюючи та не пересушуючи її. Якщо є лупа, користуйся шампунем проти лупи.

Висновок

Усі зміни в організмі підлітків природні. У кожного вони відбуваються індивідуально. Головна запорука охайної та привабливої зовнішності — додержання правил гігієни, здоровий спосіб життя. Обирай якісні засоби догляду відповідно до типу шкіри та волосся. Якщо виникають косметичні проблеми, радься з дорослими та консультуйся з фахівцями.

Завдання

1. Назви особливості функціонування шкіри в підлітковому віці.

2. Які косметичні проблеми можуть виникати в підлітків?

3. Назви основні ознаки різних типів шкіри.

4. Як можна визначити тип шкіри?

5. Які ознаки різних типів волосся?

6. До яких фахівців можна звернутися для консультації, якщо є косметичні проблеми?

7. Поясни, чому на шкірі підлітків можуть з’являтися вугрі.

8. Поясни, чому дорослі та підлітки мають користуватися різними засобами для догляду за шкірою та волоссям.

Ситуаційні завдання

Як діяти підліткам у наведених ситуаціях? Спрогнозуй можливий вплив на їхнє здоров’я.

1. Щоб запобігти сухості шкіри на обличчі після вмивання, дівчинці запропонували скористатися невідомим кремом.

2. На вулиці вітер і холодно, у хлопця обвітрилися губи. Дівчина запропонувала скористатися її гігієнічною помадою.

Моделюй — набувай життєвих навичок

1. Визнач тип своєї шкіри й волосся.

2. Чи достатньо в тебе засобів для догляду за шкірою та волоссям?

3. Чи відповідають вибрані тобою засоби догляду типу шкіри та волосся?

4. Обговори з дорослими правила догляду за своїм типом шкіри й волосся.

5. Проаналізуй, чи правильно ти доглядаєш за шкірою і волоссям.

6. Спробуй самостійно зібрати для себе «кошик» косметичних засобів догляду за шкірою обличчя або волоссям. Обираючи засіб:

• зверни увагу на виробника, термін придатності, ціну;

• вивчи інструкції щодо користування засобом, звернувши увагу на його склад;

• визнач, чи відповідає він твоєму типу шкіри, віку, потребам;

• зроби висновок щодо його купівлі.

Проект

Збери косметичні засоби для підлітків з різними типами шкіри й волосся (у вигляді упаковок, фотоілюстрацій, наклейок, малюнків тощо). Презентуй їх однокласникам. Поясни, чим вони корисні, якими слід користуватися із застереженнями.

Підготуй інформацію про народні косметичні засоби. Обговори їх з однокласниками.

Психічна і духовна складові здорові

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 12:19, Переглядів: 10282