Народна Освіта » Основи здоров'я » Дорожньо-транспортні пригоди

НАРОДНА ОСВІТА

Дорожньо-транспортні пригоди

Дізнаєшся про види ДТП; положення тіла, що знижують ризики травмування під час ДТП; дії свідків ДТП

Пригадай

Яких Правил дорожнього руху потрібно додержуватися пішоходу?

За Правилами дорожнього руху дорожньо-транспортна пригода (ДТП) — подія, що сталася під час руху транспортного засобу, унаслідок якої загинули або травмувалися люди чи було завдано матеріальних збитків.

Дорожньо-транспортні пригоди трапляються через:

порушення Правил дорожнього руху водіями чи пішоходами; несправність транспортного засобу; стан покриття дороги; погодні умови.

Серед ДТП виділяють, зокрема, такі види:

Найбільше ДТП трапляється там, де перетинаються транспортні та пішохідні дороги: на пішохідних переходах, зупинках громадського транспорту, біля магазинів, стадіонів, шкіл тощо. Школярі часто наражаються на небезпеку на дорозі. Вони, наприклад, вибігають на дорогу, не зважають на сигнали світлофора. Ти знаєш, що слід бути уважним, коли переходиш дорогу за несприятливих погодних умов (дощ, туман чи ожеледиця). У місцях з обмеженою оглядовістю треба знайти безпечне місце для переходу подалі від повороту. Дорога має добре проглядатися в обидва боки. Не можна виходити на проїзну частину дороги із-за перешкоди (дерев, кущів, будівель, машин на узбіччі). Слід додержуватися правил переходу дороги на зупинках громадського транспорту.

Як захиститися при зіткненні транспортних засобів

Якщо під час руху легкового автомобіля неминуче зіткнення з іншим транспортним засобом, потрібно не розгубитися. Насамперед, запобігти переміщенню тіла вперед і захистити голову руками. Так знижується ризик травмування, можна уникнути ушкоджень.

Якщо пасажир пристебнутий пасом безпеки й сидить на передньому сидінні, треба:

максимально натягнути пас безпеки; упертися ногами в підлогу, а кистями напівзігнутих рук у передню панель;

голову нахилити якомога нижче вперед між руками.

Якщо пасажир на задньому сидінні пристебнутий плечовим пасом безпеки, потрібно нахилитися вперед і зігнутими в ліктях схрещеними руками впертися в переднє сидіння. Голову покласти на схрещені руки, захищаючи її від удару об спинку переднього сидіння. Ногами впертися в підлогу.

Якщо пасажир на задньому сидінні не пристебнутий плечовим пасом безпеки, при зіткненні він має зігнутися, сплівши руки під колінами. Голову нахилити якомога нижче до колін. Ногами впертися в підлогу, трохи висунувши їх уперед.

Пасажир, який сидить на задньому сидінні й не пристебнутий пасом безпеки, закриває голову руками й лягає на сидіння на бік. Якщо поряд сидить мала дитина, міцно притискає її до себе, закриває собою і лягає з нею на бік.

Якщо на автомобіль наїхали ззаду, пасажир на передньому сидінні притискає голову до спинки сидіння, колінами впирається в панель приладів, руками міцно тримається за край сидіння. Так само сідає і пасажир на задньому сидінні.

При падінні автомобіля у воду

Поки автомобіль не занурився у воду, відчинити всі вікна й двері та швидко вибратися назовні. Якщо транспортний засіб уже під водою, тиск води унеможливлює відчинення дверей. Вибратися з машини можна тіль-

ки після часткового затоплення салону. Важливо не панікувати. Коли вода майже повністю заповнить салон, відстебнути паси безпеки, глибоко вдихнути, відчинити двері чи вікна, виштовхуючи їх плечем чи ногами, і спливати на поверхню.

Дії свідка ДТП

У разі ДТП пасажири повинні швидко вибратися з машини через двері або вікна й відійти від неї на 15-20 м, бо автомобіль може вибухнути.

Якщо ти став свідком ДТП, то можеш допомогти постраждалим: викликати «швидку допомогу», працівників міліції; звернутися по допомогу до водіїв інших транспортних засобів;

запам’ятати номер, марку та колір автомобіля — учасника ДТП, який утікає з місця аварії;

за вказівкою дорослих надати потерпілим посильну допомогу.

Висновок

Щоб не потрапити в дорожньо-транспортну пригоду, слід додержуватися Правил дорожнього руху. У разі зіткнення транспортних засобів потрібно реагувати швидко й уміти приймати захисні положення тіла, щоб зменшити ризик травмування. Якщо станеш свідком ДТП, треба вчасно викликати «швидку допомогу» і міліцію, уміти надати допомогу постраждалим.

Завдання

1. Яку подію називають дорожньо-транспортною пригодою?

2. Назви види дорожньо-транспортних пригод.

3. Чому потрібно приймати захисні положення тіла в разі ДТП?

4. Ти — свідок ДТП. Розкажи, що ти робитимеш.

5. Як ти думаєш, чи залежить здоров’я постраждалого в ДТП від твоєї вчасної допомоги? Обґрунтуй відповідь.

Ситуаційні завдання

Після різкого гальмування легкову машину почало заносити вбік. Пасажир, який сидить на задньому сидінні та не пристебнутий пасом безпеки, бачить, що наїзд автомобіля на огорожу неминучий. Якими мають бути його дії?

Моделюй — набувай життєвих навичок

Якими мають бути дії пасажира легкового автомобіля?

1. У разі зіткнення з іншим транспортним засобом, якщо пасажир сидить на:

❖ передньому сидінні, пристебнутий пасом безпеки;

❖ задньому сидінні, пристебнутий пасом безпеки;

❖ задньому сидінні з малою дитиною, не пристебнутий пасом безпеки.

2. У разі наїзду іншого транспортного засобу, якщо пасажир сидить на:

❖ передньому сидінні, не пристебнутий пасом безпеки;

❖ задньому сидінні, не пристебнутий пасом безпеки.

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 12:15, Переглядів: 5243