Народна Освіта » Основи здоров'я » Безпека на дорозі

НАРОДНА ОСВІТА

Безпека на дорозі

Дізнаєшся про засоби і заходи безпеки пасажирів легкового і вантажного автомобілів; небезпечні для перевезення вантажі

Пригадай

Який автомобіль називають легковим? Який — вантажним? Вислови власну Думку.

Безпека пасажира легкового автомобіля

Легковим називають автомобіль, у якому до дев’яти місць для сидіння з водієм включно. Він призначений для безпечного перевезення пасажирів та їхнього багажу.

Сідати в легковий автомобіль і висаджуватися з нього можна після повної зупинки машини й лише з посадкового майданчика або з тротуару чи узбіччя. А з крайньої смуги проїзної частини дороги можна тоді, коли безпечно пасажирові й не створює перешкод для інших учасників дорожнього руху.

Не можна сідати в авто й висаджуватися з нього з боку суміжної смуги для руху.

Зачиняти двері автомобіля слід обережно, тримаючи за ручку.

Щоб поїздка була безпечна, пасажири повинні додержуватися правил безпечної поведінки в салоні:

відволікати водія розмовами й запитаннями; торкатися ручок дверей і приладів керування; гратися гострими предметами, пасами безпеки та їхніми замками; висовувати у вікна руки чи голову.

Засоби безпеки легкового автомобіля

Паси безпеки утримують пасажира й водія від ударів об кермо, скло, спинку сидіння. У разі зіткнення паси безпеки знижують ризик травмування.

Підголівник може захистити від травмування шию.

Висота підголівника регулюється спеціальними фіксаторами.

Надувні подушки безпеки, якими оснащено сучасні автомобілі, спрацьовують тільки під час дорожньо-транспортної пригоди. У разі зіткнення подушки заповнюють простір перед людиною і захищають голову та верхню частину тулуба. Разом з пасами безпеки забезпечують досить високий рівень захисту.

Пам’ятай! Найнебезпечніше місце для пасажира — переднє сидіння, поруч із водієм.

Тому дітей, зріст яких менший за 145 см, або тих, хто не досяг 12-річного віку, забороняється перевозити на передньому сидінні.

Їх перевозять лише в спеціальному дитячому сидінні. Найбезпечнішим вважають заднє сидіння за водієм і заднє праве сидіння.

У поїздці пасажирам бажано стежити за тим, що відбувається на дорозі. Так вони можуть вчасно помітити небезпечну дорожню ситуацію та знизити ризик травмування.

Безпека пасажира вантажного автомобіля

Вантажними автомобілями зазвичай перевозять вантажі.

Перевозити пасажирів можна лише в спеціально обладнаному вантажному автомобілі.

У кожного пасажира вантажного автомобіля має бути надійно закріплене місце для сидіння з міцною спинкою. Сидіння закріплюють у кузові вздовж заднього й бокових бортів на відстані не менше ніж ЗО см від верхнього краю борту і 30-50 см від підлоги

Перед посадкою водій має ознайомити пасажирів з правилами розміщення в кузові, наголосити на правилах безпечної поведінки під час руху.

Під час руху вантажного автомобіля потрібно додержуватися таких правил безпечної поведінки:

Перевозити в кузові групи дітей можна лише в супроводі дорослих. Попереду й позаду обов’язково має бути встановлено розпізнавальний знак «Діти».

Забороняється перевозити: пасажирів у кузові самоскида, трактора, інших самохідних машин, на вантажному причепі, у кузові вантажного мотоцикла;

дітей до шістнадцятирічного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля;

організовані групи дітей у темну пору доби.

Кожен пасажир легкового й вантажного автомобіля повинен дбати про власну безпеку. Запам’ятай і додержуйся порад, уміщених у параграфі.

Небезпечні вантажі

Буває, що вантажними автомобілями перевозять небезпечні вантажі (гази, легкозаймисті, вибухонебезпечні, отруйні та радіаційні речовини). Тоді на них установлюють розпізнавальні знаки:

Увімкнення проблискових маячків не дає переваги в русі, а лише застерігає інших учасників дорожнього руху про небезпеку.

Коли машиною перевозять вантажі, що виступають по ширині чи довжині, їх позначають прапорцями або знаком «Позначення вантажу, що виступає за габарити транспортного засобу».

На транспортні засоби, довші за звичайні, наносять застережний напис: «Винос 1,5 м». Такі написи можна знайти на громадському транспорті. Це означає, що під час повороту транспортний засіб може заче-

пити пішохода або інший транспортний засіб на відстані 1,5 м.

Пам’ятай, не можна переходити дорогу перед транспортним засобом, який перевозить вантаж, що виступає по довжині або ширині. Подбай про свою безпеку, коли переходиш дорогу перед транспортним засобом, який перевозить небезпечний вантаж або має застережний напис про винос кузова.

Висновок

Легкові та вантажні автомобілі облаштовують так, щоб безпечно перевозити пасажирів. Під час поїздки в легковому й вантажному автомобілях слід додержуватися правил безпечної поведінки. У легковому автомобілі слід обов’язково пристебнутися пасом безпеки. Не можна переходити дорогу перед автомобілем, який перевозить вантаж, що виступає по довжині або ширині.

Завдання

1. Розкажи, як безпечно сісти в легковий автомобіль і висадитися з нього.

2. Яких правил поведінки мають додержуватися пасажири в салоні легкового автомобіля?

3. Якими засобами безпеки обладнано легковий автомобіль?

4. Як має бути обладнано вантажний автомобіль для перевезення пасажирів?

5. Яких правил обов’язково мають додержуватися пасажири вантажного автомобіля?

6. Які розпізнавальні знаки встановлюють на транспортних засобах, що перевозять небезпечні вантажі?

7. На яких транспортних засобах забороняється перевозити пасажирів? Обґрунтуй свою відповідь.

Моделюй — набувай життєвих навичок

Розглянь малюнки. Які правила перевезення пасажирів порушено?

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 12:15, Переглядів: 3807