Народна Освіта » Українська література » Іван Сулима - національний герой України (за оповіданням А. Кащенка «Над Кодацьким порогом»)

НАРОДНА ОСВІТА

Іван Сулима - національний герой України (за оповіданням А. Кащенка «Над Кодацьким порогом»)

У творчості дуже талановитого українського письменника А. Кащенка саме історичну тему вважають, так сказати, "лицем" митця. Він вивчав історію свого краю все життя, це було одним з найголовніших напрямків розвитку його особистості, а захоплюватися він цим почав ще у ранньому дитинстві. «Запорозька слава», «На руїнах Січі», - одні з найкращих творів данного автора, як і «З Дніпра на Дунай», «Зруйноване гніздо» — та це лише декілька прекрасних творів з історичною тематикою, які написав Андріан Кащенко. Саме у найвизначніших його працях показано великих національних героїв нашої неньки України.

Надзвичайно красивий твір «Над Кодацьким порогом» відкриває для нас одну з найвеличніших постатей славного гетьмана Івана Сулима, який був патріотичним борцем за перемогу українського народу над польськими загарбниками. Основою для написання оповідання стала перемога козаками-запорожцями над поляками, які утримували добре захищену з усіх сторін польську фортецю Кодак під керівництвом Івана Сулими.

Іван Сулима — це, звичайно ж, головний герой твору, хоча другорядні персонажі теж були гарно описані та показані у творі. Герой своєї країни був сильним, хоробрим, та дуже справедливим, справжнім воїном. Ще змалку батьки помітили, що він мав завзяття та витримку воїна. Початком його славних діл можна вважати велику звитягу під час походів гетьмана Сагайдачного, після яких він і заслужив авторитет у козаків та став ватажком.

Запорожці дуже поважали Івана Сулима за високий професіоналізм у військовій справі, хоробрість, відвагу та патріотизм, якому можна тільки заздрити. Давши обіцянку, ватажок козаків завжди тримав своє слово і доводив справу до кінця. І тому, після перемоги у великій битві з турками він вирішив завоювати фортецю Кодак. На той час його обрали гетьманом і всього через два тижні він піднімає все військо у похід та йде на Кодак. Вже скоро неприступний, як вважали, Кодак, було взято.

Вже минули століття, і віки забрали і фортецю Кодак, і саму Запоріжську Січ - маленьку "державу" славних воїнів-побратимів, що прославили свою країну на весь світ. Та козацька воля не похована у книжках з історії, вона вічно буде жити у наших серцях, поряд з пам`яттю про одного з найвеличніших лицарів козатва - Івана Сулима!

Автор: admin от 8-02-2017, 07:50, Переглядів: 1855