Народна Освіта » Українська література » Образ Богдана Хмельницького в усній народній творчості та літературі

НАРОДНА ОСВІТА

Образ Богдана Хмельницького в усній народній творчості та літературі

Споконвіків були герої, які надихали весь народ, підіймали дух та закаляли волю своїх побратимів. Ключове місце серед таких героїв належить Богданові Хмельницькому — політичний діяч, дипломат, захисник народну, очільник Гетьманату та гетьман Війська Запорозького. У славетному Києві, а саме на майдані поблизу Софіївського собору знаходиться пам'ятник гетьманові Богдану Хмельницькому.

Війна спрямована проти поневолення дала великий поштовх до нового піднесення епічної творчості. Виникати почали історичні пісні, твори та думи, такі як: "Перемога Корсунська",  "Хмельницький та Барабаш", "Пісня про Хмельницького", "Хмельницький і Василь Магдавський". У цих творчостях відображено всенародний рух проти загарбників, висвітлюється ненависть українців до них, значна увага припадає до розправи повсталих за кривду з польськими панами.

Прямої згадки про Хмельницького у пісні Марусі Чурай "Засвистали козаченьки"  і немає, але історична перемога гетьмана під Корсунем зафіксована.

Ліна Костенко в своєму романі "Маруся Чурай", відобразила Богдана Хмельницького в епізодичному образі, так що читаючи присутність його відчутна. Постать Богдана в творчості Костенко, спрямована на  відображення мудрої людини, а не тільки вождя нації, людини яка захищає кожного від свавілля та ворогів.

М. Старицький висвітлював Богдана Хмельницького, як керівника українського народу у визвольній війні. Образ гетьмана був в деякому сенсі «ускладнений».

Всесвітньо відомий Тарас Шевченко, також приділяв увагу гетьману. Свою шану Шевченко виражав у своїх творах, називаючи Богдана геніальним бунтарем та батьком козацтва. У творі «Розрита могила» поет називає гетьмана «нерозумним сином», так як той внаслідок договору 1654 року з царем російським Україна втратила волю.

Художня та літературна творчість гетьмана Богдана Хмельницького відображає як політичного діяча, гетьмана всіх часів, мудру людину, дипломата та захисника простого люду. Народ переплітає ім’я славетного гетьмана з долею, щастям та справедливістю.

Віками будемо пам’ятати гетьмана. Образ його живе в наших серцях!

Автор: admin от 6-02-2017, 16:39, Переглядів: 2559