Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Електрифіковані знаряддя праці, їх переваги порівняно з ручними та механічними знаряддями праці

НАРОДНА ОСВІТА

Електрифіковані знаряддя праці, їх переваги порівняно з ручними та механічними знаряддями праці

1. Які електрифіковані прилади використовують у побуті?

2. Які їх переваги порівняно з іншими - механічними?

Виготовляти вироби з деревини можна ручними інструментами, а можна - з використанням верстатів та електроінструментів.

Використання сучасного технологічного обладнання дозволяє виготовляти вироби швидше та якісніше. Конструктори спроектували різноманітні деревообробні верстати та електрифіковані ручні інструменти, які відрізняються різними параметрами, якістю обробки та вартістю.

Широкого використання в побуті, майстернях, на підприємствах набули електродрилі, електролобзики, електрорубанки, фрезерні машини, шліфувальні машини тощо.

Одним з перших ручних інструментів з електричним приводом став дриль. Сучасні електродрилі - це машини, якими легко й зручно працювати. Виробники електродрилів оснащують інструменти всілякими додатковими функціями: електронне регулювання числа обертів, плавний пуск двигуна, можливість реверсування (зміни напрямку обертання) і режим, що дозволяє реалізувати ударну дію свердла для свердління в цеглі під час монтажу дерев’яних конструкцій тощо.

Електричні дрилі відрізняються потужністю електродвигуна, розмірами та набором додаткових функцій. Окремі моделі мають живлення від акумуляторів, що створює додаткові можливості для їх використання в тих місцях, де відсутня можливість під’єднатися до мережі 220 В.

Побутові дрилі (мал. 171, о) відрізняються від професійних меншою потужністю, меншою функціональністю та меншою вартістю. їх використовують для виконання невеликого обсягу робіт.

Професійні електродрилі (мал. 171, б) мають потужніший електродвигун, що дає можливість виконувати великий осяг робіт, свердлити отвори більшого діаметра. Часто вони мають додаткові зубчасті колеса для регулювання частоти обертання, механізм для ефективної перфорації, режим зубила тощо.

Акумуляторні електродрилі (мал. 171, в) мають також додатковий режим роботи - режим шуруповерта, який дозволяє закручувати та викручувати шурупи, гайки без пошкодження частин електроінструмента.

Оскільки електричний дриль є найпопулярнішим електрифікованим ручним інструментом, до нього розроблено різноманітні пристосування.

Свердлильна стійка з двома направляючими використовується для свердління під прямим кутом деревини та інших матеріалів у горизонтальному та вертикальному положенні (мал. 172, а). Електродриль кріпиться у спеціальному отворі, ручка при цьому знімається.

Свердлильна стійка з колоною дає можливість перетворити електродриль у невеличкий свердлильний верстат (мал. 172, б).

Утримувач дає можливість закріпити електродриль у горизонтальному положенні на верстаку та виконувати роботи з шліфування або горизонтального свердління (мал. 172, в).

Електричний столярний лобзик використовують для розрізування невеликих пиломатеріалів, криволінійного розрізування листових матеріалів, як-от ДСП, ДВП, фанера (мал. 173). Для зручного використання та підвищення якості виконання певних робіт слугують різноманітні пристосування.

Наприклад, направляюча лінійка дає можливість відпилювати планки однакової товщини відносно крайки дошки або листового матеріалу (мал. 173, в).

Столик дає можливість працювати з перевернутим електролобзиком та двома руками, що збільшує точність та підвищує безпечність виконання робіт.

Електрорубанок дозволяє швидко та якісно вирівняти дошку або брусок, надати необхідних розмірів невеликим шматкам пиломатеріалів. Він є масивним інструментом, тому має дві рукоятки (мал. 174, а). Ножі кріпляться на валу за допомогою гвинтів. Передня частина стола є рухомою для регулювання глибини стругання (мал. 174, б). До рубанків можна

приєднувати різні пристосування, наприклад направляючу упорну лінійку (мал. 174, в) або столик, який перетворює електрорубанок у мініатюрний стругальний верстат (мал. 174, г).

Фрезерні машини дозволяють виконувати низку робіт: фрезерувати пази та чверті, надавати поверхням фігурної форми, свердлити гнізда, заробляти сучки тощо. Без ручної фрезерної машини важко було б зробити, наприклад, рамку.

Для збільшення чистоти обробки поверхні електричний двигун має понад ЗО 000 обертів, тому працювати необхідно дуже обережно. Менш потужні ручні фрезерні машини мають одну рукоятку та використовуються для дрібних побутових робіт. Потужніші, професійні інструменти мають більшу вагу та дві рукоятки. Для фрезерування паралельно до крайки або пласті закріплюють упорну лінійку.

Для використання різних робіт використовують змінний різальний інструмент - фрезу (мал. 175). Вони виготовляються з підшипником і без підшипника. Фрези без підшипника використовують для фрезерування пазів посеред заготовки з використанням упорної лінійки. Фрези з підшипником використовують переважно для обробки крайок та надання їм фігурної форми. Професійні фрезерні машини дозволяють використовувати фрези великого діаметра.

Для остаточної обробки поверхонь дерев’яних заготовок та виробів використовують різноманітні шліфувальні машини (мал. 176).

Для швидкого та чорнового шліфування пластей, торців, прямих та опуклих крайок використовують стрічкошліфувальні машини (мал. 176, а), які виконують шліфування склеєними стрічками з різним розміром абразивних зерен. Конструкція машини передбачає спеціальний натягу-вальний механізм для кріплення стрічки. Шліфувальні стрічки є різного розміру й підходять до певних моделей.

Вібраційна машина (мал. 176, б) використовується для чистового вирівнювання поверхні пласті заготовки. Для шліфування застосовують прямокутні шматки шліфувальних шкурок різної зернистості. Підошва зі шліфувальною шкуркою рухається переважно вперед-назад з невеликими рухами вбік.

Подібні до вібраційних ексцентрикові шліфувальні машини (мал. 176, в), що мають круглу підошву та використовують, відповідно, круглі шліфувальні круги з отворами для відсмоктування пилу або без отворів. Шліфувальний круг кріпиться переважно за допомогою «липучки». Підошва виконує здебільшого кругові рухи.

Деревообробні верстати використовують у технологічному процесі з відносно великим об’ємом робіт та під час виконання технологічних операцій, які важко виконати за допомогою ручного електрифікованого інструменту. Наприклад, вирівняти пласть дошки шириною 70 мм можна електрорубанком, але важко ним вирівняти дошку завширшки 200 мм. Набагато простіше та швидше це можна зробити на фугувальному (стругальному) верстаті завдяки широким ножам та великим розмірам робочого стола.

Сучасна промисловість випускає верстати двох типів. До першого типу належать компактні верстати, які працюють переважно від мережі 220 В, мають невеликі розміри та масу, обмежені технологічні можливості, їх зручно транспортувати. Друга група - стаціонарні верстати, які використовують у деревообробних цехах, вони мають велику потужність і значні технологічні можливості.

Використання найпоширеніших верстатів можна розглянути за таблицею.

пор.

Технологічна

операція

Назва верстата

Зображення верстата

і

Розпилювання пиломатеріалів уздовж волокон

Круглопильний,

круглопилковий,

циркульний

2

Вирівнювання крайок та пластей пиломатеріалів (фугування)

Фугувальний

3

Вирівнювання товщини пиломатеріалів по базовій стороні

Рейсмусний

4

Надання крайкам або пластам фігурної форми, виконання елементів з’єднань (фрезерування)

Фрезерний

Необхідно дотримуватися таких правил безпечної праці електрифікованим інструментом:

1. Ознайомитися з інструкцією користувача, визначити режими роботи та технологічні можливості, особливості застосування та правила безпечної роботи.

2. Разом з учителем оглянути електроінструмент та впевнитися, що відсутні пошкодження корпусу, електричного шнура.

3. Будь-які налаштування електроінструменту та заміну ріжучого інструменту виконувати з вимкненим з розетки шнуром живлення та під наглядом учителя.

4. Міцно фіксувати заготовку.

5. Міцно стояти на ногах.

6. Використовувати захисні засоби (окуляри, щитки тощо).

7. Виконувати роботи тільки з дозволу вчителя та під його наглядом.

ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА № 6

Ознайомлення з інструкціями користувача побутових або професійних елекроінструментів

Обладнання та матеріали: інструкція користувача електроінструментів, зошит, ручка.

Послідовність виконання роботи

1. Запиши назву електроінструмента, його призначення.

2. Запиши технічні дані інструмента (параметри живлення, потужність, робочі параметри).

3. Прочитай відомості щодо безпечного використання.

4. Прочитай відомості про виконання роботи електричним інструментом.

Деревообробний верстат — технологічна машина, призначена для формоутворення виробів шляхом обробки деревини різанням.

Побутові електрифіковані інструменти - електрифіковані інструменти для виконання роботи в невеликих обсягах протягом малого відрізку часу.

Професійні електроінструменти- електрифіковані інструменти, що дозволяють виконувати великий обсяг роботи протягом значного часу.

1. Які переваги та недоліки електрифікованого ручного інструменту?

2. Які електроінструменти використовують для обробки деревини?

3. Навіщо використовують різноманітні пристосування до електроінструменту?

4. Які переваги та недоліки деревообробних верстатів порівняно з електроінструментом?

5. Які деревообробні верстати використовують для виготовлення конструкцій з деревини?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук

 

Автор: admin от 5-02-2017, 05:58, Переглядів: 9653