Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Техніки мозаїки з використанням шпону

НАРОДНА ОСВІТА

Техніки мозаїки з використанням шпону

1. Які види оздоблення виробів з деревини ти знаєш?

2. Що таке шпон?

3. Які є способи виготовлення шпону?

Мозаїка - це сюжетні або орнаментальні композиції, виконані з природного каменю, керамічних плиток, скла, кістки, перламутру, деревини цінних порід.

Розрізняють такі види мозаїки на дереві: інкрустація, інтарсія, маркетрі, паркетрі (мал. 157).

Інтарсія - зображення або узори, які виконуються вклеюванням тонких пластинок деревини іншої породи у вирізані на поверхні виробу заглиблення.

Маркетрі - вид мозаїки з фігурних пластинок шпону (різних за кольором і фактурою), що наклеюються на дерев’яну основу (мал. 158).

Паркетрі - це мозаїковий набір зі шпону з геометричних фігур. Найчастіше використовують квадрати, прямокутники, ромби, трикутники. Виконання паркетрі потребує менше інструментів та має простішу технологію виготовлення. З ромбів, трикутників та квадратів можна утворити простіші композиції та оздобити ними поверхню виробу.

Оздоблення шпоном вважається доцільним для виробів, виготовлених із деревини хвойних та дешевих порід. Така деревина відрізняється малою масою, добре обробляється, міцна, дешевша та може мати незначні вади.

Головна декоративна перевага маркетрі та паркетрі полягає в тому, що майстрам удається створювати багатющі за колоритом композиції зі шпону різних порід деревини.

У техніках маркетрі та паркетрі дерев’яну поверхню, що оздоблюється повністю, покривають набором зі шпону. Для виконання маркетрі необхідно мати високий рівень майстерності, набір різноманітних інструментів, шпон різних за кольором порід деревини.

Підготовка основи до облицьовування передбачає вирівнювання її: хвилі, утворені струганням, знімають шліфуванням. На основі не повинно бути сколів, тріщин, вм’ятин, виривів, а також сучків. Сучок менше всихає і менше розбухає, ніж основна деревина, тому при всиханні основи він вип’ячує шпон (утворюється виступ), а при розбуханні - втягує його (утворюється вм’ятина). Сучки висвердлюють і залатують вставками з тієї деревини, що й основа, за напрямком її волокон. Потім поверхню вирівнюють шліфуванням.

Незначні недоліки на поверхні основи можна усунути шпаклюванням. Використовують готові шпаклівки або готують їх самостійно. Для приготування шпаклівки беруть такий клей, яким будуть здійснювати облицьовування. До клею додають 20...ЗО % деревного борошна (від маси клею) і перемішують до утворення однорідної маси. Шпаклівку наносять на поверхню шпателем. Якщо після висихання вона осідає, то ті місця шпаклюють повторно. Після шпаклювання поверхню шліфують.

Для виконання маркетрі застосовують ножі-різаки з гострим кутом скосу

ЗО...45° і кутом загострення 10...15° (мал. 158). На обох боках різця є широкі фаски.

Найбільш розповсюджений технологічний спосіб виконання маркетрі - послідовне врізання окремих елементів у фоновий шпон.

Виконання набору у формі листка в класичній техніці маркетрі має певну технологічну послідовність та застосовується до всіх композицій.

Перший крок - перенесення зображення на зворотний бік шпону, який уважають фоном.

Наступним кроком є вирізування косим різаком контуру гнізда. Різак рухають у бік масиву шпону для запобігання сколюванню гострих країв гнізда. Вирізану деталь виймають. Гніздо готове.

Третій крок - накладання шпону з вирізаним гніздом на темніший або світліший шпон для вставки. Притиснувши обидва листки шпону рукою, кінчиком косого різака обережно обводять контур гнізда. Кінчик різака повинен бути притиснутим до краю гнізда, тому ніж трохи відхиляють у бік середини гнізда. У результаті на шпоні для вставки має залишитися тонкий слід від різака.

Подальшими діями є вирізування вставки по прорізаному сліду. Працюють обережно, враховуючи напрям руху різака та волокон (показані стрілками).

Перевертають фоновий шпон лицевою стороною догори. Вставляють вставку в гніздо. Закріплюють її липкою стрічкою.

Готовий набір наклеюють на основу. Після висихання знімають липку стрічку та вирівнюють поверхню бруском з дрібнозернистою шліфувальною шкуркою.

Під час використання маркетрі для прикрашання виробів з деревини доцільно добирати орнаменти більш строгої геометричної форми. Не рекомендується брати за основу картину в друкованому виданні. Сюжет повинен бути порівняно простим.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 20 Оздоблення виробу шпоном

Обладнання та матеріали: шпон, різаки для шпону, підкладна дошка, виріб або основа для оздоблення, клейка стрічка, копіювальний папір, клей.

Послідовність виконання роботи

1. Обери малюнок для маркетрі чи паркетрі (мал. 159) або запропонуй свій варіант.

2. Унеси зміни (спрости малюнок, зміни форму деталей тощо). Виконай ескіз.

3. Підготуй шпон та інструменти.

4. Підготуй прямокутну основу для панно.

5. Виконай вирізування елементів мозаїкового набору.

6. Склади мозаїковий набір, скріпи клейкою стрічкою.

7. Наклей набір на основу та постав під прес або вантаж.

8. Після висихання виконай шліфування.

Маркетрі — мозаїка з фігурних пластинок шпону, різних за кольором і фактурою.

Орнамент - оздоблювальний візерунок, побудований на ритмічному повторенні геометричних фігур або стилізованих рослинних мотивів.

Паркетрі - візерунок, утворений з геометричних фігур.

Сюжет - тема, об’єкт зображення при художньому оздобленні виробів.

1. Що називається облицьовуванням?

2. Як підготувати основу до облицьовування?

3. У чому полягає підготовка шпону до облицьовування?

4. Поясни технологію ручного способу облицьовування.

5. Які види мозаїки на дереві ти знаєш?

6. Дай характеристику інструменту для виконання маркетрі.

7. Поясни основні етапи виконання мозаїчного набору.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук

 

Автор: admin от 5-02-2017, 05:56, Переглядів: 7158