Народна Освіта » Мистецтво » Екстер’єр — обличчя будинку

НАРОДНА ОСВІТА

Екстер’єр — обличчя будинку

У всі часи людину цікавила не тільки її зовнішність, вбрання, а й те, як виглядає будинок, в якому вона живе, храм, де вона молиться, споруди, які вона пов’язує зі своєю діяльністю, навчанням і дозвіллям. Проте кожен час висуває свої вимоги до архітектури, передусім, до її екстер’єру — неповторного архітектурного обличчя будь-якої споруди. Ніколи не сплутаєш масивність спрямованих у небо пірамідальних комплексів Стародавнього Єгипту, монументальну вишуканість колон античних храмів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму, загадкову химерність оздоблення архітектурних споруд у До-колумбовій Америці, стрімкість стрілчастих арок і дахів готичних соборів середньовічної Європи.

Архітектура здатна відображати естетичні ідеали, вірування та спосіб життя суспільства, особливий характер народів, що творили власний камінний літопис. Тому екстер’єр будівлі — це завжди візитівка певного народу та певної епохи.

Привіт! Я — Педро Фуентес з Іспанії. В моїй країні є багато чудових архітектурних споруд. Зокрема, й усім відомий казково прекрасний архітектурно-парковий ансамбль Альгамбра, що розташований у місті Гранада. Іспанія подарувала світу багатьох неперевершених архітекторів. Серед них і уродженець провінції Каталонія — Антоніо Гауді. Оригінальні фантастичні форми незмінно прекрасних споруд, створених великим Гауді, перетворили столицю Каталонії — Барселону — на справжню архітектурну перлину.

У наш час творить ще один великий іспанський зодчий — Сантьяго Калатрава. Без сумніву, це один із най-геніальніших архітекторів сучасності. Він отримав всесвітнє визнання завдяки своїм дивним, сміливим і водночас витонченим роботам у стилі «біо-тек».

(Біо-тек — це новітній напрям в архітектурі.

Будівлі у цьому стилі наслідують природні конструкції, прагнучи до органічного поєднання та співзвуччя з природою).

Побачивши, що «виробляє» цей іспанський архітектор зі звичайними спорудами, багато країн (США, Швеція, Аргентина, Ізраїль) захотіли мати й у себе творіння цього талановитого майстра з абсолютно новим поглядом на звичні конструкції.

С. Калатрава.

Місто мистецтв і наук. Валенсія, Іспанія

Дякую, Педро! Твій земляк Сантьяго Калатрава — справжній чарівник! Я ніколи ще не бачила таких дивних та цікавих архітектурних споруд.

Друзі, спробуймо проаналізувати цей витвір мистецтва за поданим планом:

1. Визначте, до якого виду архітектури належить цей твір.

2. Які засоби виразності використано при створенні цієї споруди та якого ефекту досяг при цьому архітектор ?

3. Що нагадує вам ця архітектурна споруда?

4. Чим сподобався вам цей витвір архітектора?

Знаєте, друзі, я так само у захваті від творчості цього видатного іспанця. Та переконаний, що, перш ніж проектувати будівлі в одному із сучасних стилів, спочатку варто розібратись у конструктивних особливостях звичайного будиночка, зрозуміти, які прості геометричні форми є його складовими. Необхідно також накреслити зображення простого за формою будинку зурахуванням правил лінійної перспективи.

Споруда матиме різний вигляд залежно від місцезнаходження спостерігача. Зображення складнішої за формою будівлі вимагає більш ретельної та вдумливої побудови з урахуванням перспективних скороченьусіх складових споруди.

Розглянь на рис. 2 зображення будинку та знайди відмінності у його побудові порівняно зрис. 1.

 

 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:28, Переглядів: 5863