Народна Освіта » Мистецтво » Інтер'єр у житті людини

НАРОДНА ОСВІТА

Інтер'єр у житті людини

Де б ми не були, що би не робили — навчалися у школі, відпочивали на природі чи їхали в поїзді — будь-який простір на якийсь час стає нашою домівкою. Але ми завжди з радістю повертаємося в той єдиний куточок, де нам по-справжньому добре, де ми знаходимо все на своїх місцях, де можна розслабитися і відпочити душею, — у власний ДІМ! Тому кожний прагне облаштувати своє житло з максимальним комфортом і смаком, зробити його зручнішим, затишнішим.

Інтер’єр — це функціонально та естетично облаштований внутрішній простір будівлі (оздоблення стін, стелі, підлоги, наявність меблів, особливості освітлення

тмщмі.

Оздоблення приміщення об’єднує в собі утилітарні (для повсякденного життя) та декоративні елементи, що прикрашають побут людини: килими, посуд, квіти, картини тощо.

Під час оформлення житла особлива увага приділяється трьом основним чинникам:

— функціональність, коли житло відповідає нормальним умовам проживання. Кожна кімната має певне призначення. Раціональне планування кімнат, зручно розміщені меблі додають помешканню комфорту;

— гігієнічність: звукоізоляція, повітрообмін, теплозахисні якості, робота санітарно-гігієнічного устаткування і т. ін.;

— естетичність, тобто гармонійність речей і простору, їх цілісність.

Житло може бути витримане в якомусь одному традиційному стильовому напрямку або являти собою їхнє поєднання. Головне, щоб у дизайні інтер’єру простежувалася цілісність, а окремі декоративні елементи гармонійно поєднувалися між собою в єдину композицію.

Композиція інтер’єру — це особливе розташування і співвідношення його складових: меблів, світильників, побутового обладнання.

Серед предметів, якими людина прикрашає своє житло, тканини та вироби з них займають значне місце. Декоративні тканини — це оббивка м’яких меблів, килими і доріжки, завіси на вікна та двері, покривала і скатертини. Декоративні тканини можуть бути тлом для окремих предметів, меблів та оздоблення. Тканини надають інтер’єру неповторного характеру, створюють атмосферу тепла і затишку.

В інтер’єрі велику роль відіграє оформлення віконних і дверних прорізів за допомогою штор і гардин, жалюзі та портьєр.

Привіт із Франції! Мене звуть Мадлен Ла-вальер. Цього року я зацікавилася роботами художників, які створюють інтер’єри житлових і громадських приміщень. Хочу ознайомити вас із творчістю мого земляка Жана ЛуїДеніо — всесвітньо відомого архітектора, дизайнера інтер’єрів, випускника школи дизайну Сатопбо в Парижі.

 

 

Це дуже популярний майстер, цікавий дизайнер із власним, особливим стилем. Його інтер’єри елегантні, виконані в ніжній кольоровій гамі, просякнуті історією, але водночас насичені ультрасучасними елементами. Саме тому його творіння надовго залишатимуться актуальними та цікавими для публіки.

Дякую, Мадлен! Думаю, тепер і нам варто спробувати спроектувати інтер’єр приміщення. Це може бути інтер’єр власної кімнати або сучасної навчальної аудиторії.

 

Для того, щоб зображення було правильним, необхідно навчитися застосовувати правила лінійної перспективи під час побудови найрізноманітніших предметів побуту. За допомогою лінії горизонту, точок сходження на ній та допоміжних ліній зображають будь-який предмет у перспективі. Розгляньте зображення предметів у перспективі, подані на цій сторінці. Зрозумівши особливості їхньої побудови, ми зможемо якісно спроектуватиуявний інтер’єр.

 

Колір в інтер’єрі. Оздоблення стін має поєднуватися з кольором меблів, портьєр і відповідати призначенню приміщення. Наприклад, для спальних кімнат рекомендуються спокійні кольори, оскільки строкатість дратує. Занадто темний колір також не прийнятний — приміщення видається похмурим. У кімнатах з вікнами на північ доречними будуть кремові, оранжево-рожеві, жовті, золотисті, світло-зелені тони. Холодні тони — блакитно-зелені, блакитно-сірі, зеленувато-сірі — пасують для кімнат, вікна яких виходять на південь.

Друзі, вас, напевно, як і мене, вразив творчий підхід французького майстра інтер’єрів Жана Луї Деніо. Пропоную проаналізувати інтер’єр вітальні цього митця за поданим планом. Для цього скористайтеся знаннями, набутими під час вивчення даної теми.

1. Визначте, до якого типу інтер’єру належить подане зображення.

2. У якому вигляді, фронтальному чи кутовому, подано інтер’єр вітальні?

3. Якою є загальна кольорова гама приміщення?

4. Визначте, як між собою поєднуються кольори меблів, стін і декоративних елементів.

5. Яке враження справила на вас ця композиція?

Спробуймо завершити в кольорі проект інтер’єру власної кімнати або сучасної на вчальної аудиторії. Для цього скористаємося пора дами щодо використання кольору в інтер’єрі та знаннями про правила повітряної перспективи, які ми здобули в попередніх класах на уроках образотворчого мистецтва.

 

Принципи виконання роботи в кольорі можна по бачити на цих навчальнихроботах.

 

ПІДСУМОВУЄМО ВИВЧЕНЕ

— Обери правильну відповідь.

1. Скільки точок сходження використовується під час побудови інтер’єру в кутовому вигляді?

А) три; Б) одна; В) дві.

2. Особливе розміщення та співвідношення складових інтер’єру: меблів, світильників, побутового обладнання — це:

А) гармонізація інтер’єру; Б) композиція інтер’єру;

В) вигляд інтер’єру.

3. Під час оформлення інтер’єру житла особлива увага приділяється трьом основним якостям:

A) функціональним, гігієнічним та естетичним;

Б) функціональним, гігієнічним та санітарним;

B) функціональним, колористичним та естетичним.

ВИКОНАЙ удома

У вільний час порівняй різні будинки в кутовому та фронтальному положенні. Визнач, які геометричні форми лежать в основі цих споруд.

 

 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:28, Переглядів: 6546