НАРОДНА ОСВІТА

Барди

Доброго дня, мій друже! Сьогодні на тебе чекає зустріч із бардівською піснею.

Середньовічні барди були професійними поетами-співака-ми, мандрівними або придворними. Вони виконували героїчні пісні-балади, бойові, релігійні та сатиричні пісні, елегії тощо.

Ірландські барди становили окрему замкнену спадкову касту професійних поетів, співаків та музикантів. Барди здебільшого жили при дворі ірландських королів та вождів кланів, виконуючи при цьому певну офіційну функцію, і були свого роду літописцями і сатириками, які прославляли своїх повелителів та критикували їхніх ворогів.

Поняття «бард» стало особливо популярним в епоху романтизму. Давніх бардів оспівували різні поети і письменники, зокрема й Вальтер Скотт. Бардами свого часу називали поетів В. Шекспіра та Р. Бернса.

У колишньому Радянському Союзі бардами стали називати самодіяльних поетів та виконавців авторської пісні (більш сучасний термін, що його використовують в українській мові, — співана поезія) — жанру, що виник у 50-х роках XX ст.

Бард (англ, bard — співець) — 1. Народний співець давніх кельтських родів, в середні віки — ва-лійський, ірландський, шотландський професійний поет-співець, який співав у супроводі схожого на ліру інструмента. Музика бардів не збереглася. 2. У наш час бардами називають авторів-вико-навців «авторської» пісні.

Прообразами сучасних бардів були давньогрецькі лірники, російські гуслярі, українські кобзарі та подібні поети, які були практично в кожного народу.

Подібність, перш за все, полягає в тому, що сучасний бард, як і стародавній поет, виконує власні вірші, найчастіше акомпануючи собі на струнному інструменті (як правило, на гітарі).

Українські барди — виконавці пісень (у тому числі власних) у жанрах бардівської пісні, співаної поезії тощо. Виконання пісень ведеться переважно під акомпанемент шести-струнної гітари класичної форми або ж стилізованої під кобзу; трапляються і барди, які акомпанують собі на інших музичних інструментах: фортепіано (Сергій Шишкін), ліра та кобза (Едуард Драч).

Багато українських бардів виступають проти використання назви «барди» та воліють називатися «співцями», «кобзарями» чи просто «виконавцями».

Рух українських бардів як явище сформувався наприкінці 80-х років, зокрема під час перших фестивалів авторської пісні «Оберіг» та «Червона рута».

Українські барди «першої хвилі», як правило, брали активну участь у здобутті незалежності України.

Наприкінці 90-х років минулого століття з’явилася «друга хвиля» українських бардів, які виконували гостросоціальні пісні. Вони зосередилися на переспівуванні творів своїх попередників чи обробці народних, стрілецьких, повстанських пісень.

Фрагменти композицій.

Б. Окуджава. «Ваше величество женщина».

Б. Окуджава. «Молитва Франсуа Вийона» у виконанні Ж. Бічевської.

Ю. Візбор. «Изгиб гитары жёлтой».

Е. Драч. «Б’ють пороги» (на слова Т. Шевченка).

М. Бурмака. «Ми йдемо».

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Які особливості бардівської пісні тобі вдалося розпізнати у прослуханих піснях?

2. Розкажи про музичні образи кожної пісні.

3. Охарактеризуй тембр кожного виконавця.

4. Розкажи про зміст пісень та характерні засоби їхньої музичної виразності.

Булат Окуджава — російський поет, прозаїк, автор близько двохсот пісень, написаних на власні вірші, один із засновників та найяскравіших представників жанру авторської пісні.

Всенародну славу Б. Окуджава здобув після того, як почав писати музику для своїх віршів і привселюдно виконувати ці пісні. Твори Б. Окуджави звучать у кінофільмах, спектаклях і радіопостановках.

Юрій Візбор — радянський кіноактор, журналіст, письменник, сценарист і поет, бард, один із засновників жанру авторської пісні, а також жанру пісні-репортажу.

Всього за 33 роки Ю. Візбор написав понад 300 пісень, а багато його віршів було покладено на музику іншими композиторами.

Василь Жданкін — український бард, кобзар, бандурист; акомпанує собі на кобзі. У репертуарі — пісні на вірші українського лемківського поета Богдана-Ігоря Антонина. Восени 1989 р. на заключному концерті фестивалю «Червона Рута» вперше заспівав «Ще не вмерла України» публічно.

В. Жданкін—автор низки музичних творів на власні слова та вірші українських поетів. Знявся у кінострічках «І снігом стелиться життя» та «Українці, ми врятовані».

Едуард Драч — український бандурист, кобзар, лірник, поет, бард і рок-музикант, виконує-реконструює традиційний кобзарсько-лірницький репертуар у супроводі вересаївської кобзи, старосвітської бандури та колісної ліри. Значну частицу репертуару становлять авторські псальми та пісні в народному стилі, так звані «запорозькі пісні», лицарські пісні, невольничі плачі, богомільні пісні, побожні псальми та канти, духовна та світська лірика.

Марія Бурмака — українська співачка, народна артистка України.

У 1989 р. перемогла на фестивалі співаної поезії «Оберіг» (Луцьк), а на «Червоній руті» отримала другу премію в жанрі авторської пісні. У 1990 р.

«Кобза» випустила альбом співачки «Ой, не квітни, весно...» (альбом містить пісні М. Бурмаки на вірші українських поетів «розстріляного відродження», невідомих українських поетів та народні пісні, зокрема записані нею під час етнографічних експедицій).

Пісня «Лишається надія» досить довго була своєрідною ві-зитівкою М. Бурмаки, а пісня «Ми йдемо» в різний час ставала саундтреком різних політичних подій, зокрема Помаранчевої революції.

Продовженням ідей бардівської пісні стало виконання пісень групою. Поміркуй, чим відрізняється бардівська пісня від виконання пісень у стилі бард-року.

Бард-рок (англ, bard — співець і рок) — широкий спектр форм року, основою якого є авторська пісня в сольному (акустичному) або груповому виконанні.

ГОСПОДИ, ПОМИЛУЙ НАС

Слова і музика Т. Петриненка

Навіть на останнім рубежі Промінь віри в нас ще не погас, Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас.

Нам свою всемилість покажи Правдою повсюди й повсякчас, Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас.

Приспів:

Помилуй, Господи, Помилуй, Господи, Господи, помилуй нас.

Двічі

В наших грудях кулі і ножі,

Нас розп’ято й знищено не раз, Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас.

І з колін піднятись поможи,

І благослови у добрий час.

Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас.

Приспів.

Наші душі нидіють в іржі,

Але промінь віри не погас, Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас.

Грішні діти — діти не чужі, Отче наш, почуй їх щирий глас, Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас.

Приспів.

Розглянь репродукції картин. Що ти знаєш про кобзарів? Які спільні риси між кобзарями, гуслярами та бардами?

Кого називають бардами?

Що ти знаєш про історію розвитку бардівської пісні?

Які характерні риси притаманні бардівським пісням?

Яка пісня бардів тебе вразила найбільше? Чому?

Послухай улюблену музику. Чи є серед прослуханих творів бардівські пісні?

Приєднайся до проекту наших друзів та створи власний пісенник бардівської пісні.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 12:08, Переглядів: 8243