НАРОДНА ОСВІТА

Рок-н-рол

Привіт, мій друже! Ми продовжуємо вивчати музику XX століття й ознайомимося з напрямом, який є попередником рок-музики.

Наші друзі вже чекають на зустріч із новими хітами.

Рок-н-рол (англ, rock'n'roll — крутись і гойдайся) — модний танець, що виник у США на початку 50-х років XX ст. на ґрунті ритм-енд-блюзу та хілбілі (напрямку народної музики білих поселенців із південних районів США).

Термін рок-н-рол запровадив диск-жокей із Клівленда Е. Фрід у 1951 році.

Особливості музики рок-н-ролу: характеризується простою мелодією, побудованою на рифах, що супроводжується важким, монотонним та одноманітним ритмом з акцентами на

другій і четвертій долях такту. Гармонія рок-н-ролу заснована на схемі 12-тактового блюзу. Музичний розмір — 4/4, темп — від помірно швидкого до швидкого. Рок-н-рол виконує співак у супроводі ансамблю, до складу якого обов’язково входять електрогітара-соло та саксофон. Рок-н-рол суттєво вплинув на формування інших напрямів танцювальної музики (твіст, медісон, шейк, джайв тощо).

Рок-н-рол увібрав у себе риси блюзу, ритм-енд-блюзу, бугі-вугі, джазу та кантрі.

Ритм-енд-блюз /англ, rhythm-and-blues, скорочено — R&B, ар-енд-бі) — різновид блюзу, що має експресивну мелодику, інструментальний початок, швидкий темп та енергійний біт. Спочатку він виконувався вокалістом у супроводі саксофона, гітари, фортепіано, контрабаса та ударних, а пізніше — електрогітари та електрооргана. Відомі виконавці ритм-енд-блюзу — Рей Чарлз, Джордж Бенсон, Рут Браун, гурти «The Drifters», «The Coasters» та інші.

Історія рок-н-ролу

Розвиток раннього рок-н-ролу пов’язаний в основному з американськими виконавцями, проте встановити, яка пісня або платівка може вважатися першим записом, практично неможливо. Серед імовірних варіантів — сингл «Fat Man» Фет-са Доміно, що вийшов у 1950 році. Згідно з іншими версіями, першим рок-н-рольним записом є пісня «Rocket 88», записана в 1951 році групою «Jackie Brenston and his Delta Cats».

Значний вплив на рок-н-рол мали блюзові виконавці Роберт Джонсон, Ледбеллі та Мадді Уотерс. У 50-х роках з’явилися нові виконавці Бо Діддлі і Чак Беррі, Літл Річард, Джеррі Лі Льюїс та інші.

На основі синтезу рок-н-ролу і кантрі

(особливо його південного різновиду -

хілбілі) з’явилася особлива течія рок-

РобертДжонсон

музики — рокабілі. Найвідоміші її представники — Еді Кокрен, Джин Вінсент і Карл Перкінс.

Першими британськими виконавцями рок-н-ролу, які змогли змагатися в чартах з американськими виконавцями, стали Кліфф Річард і гурт «The Shadows».

Перший англійський рок-н-рольний хіт — «Move It» Кліффа Річарда.

Проте титул «короля рок-н-ролу» завоював Елвіс Преслі — американський співак і актор, одна з найбільш епатажних фігур у шоу-бізнесі XX століття.

Історія пісні

У червні 1954 року Сем Філліпс планував записати декілька пісень і для цього запросив гітариста Скотті Мура, контрабасиста Біла Блека та вокаліста Елвіса Преслі. Якось на перерві після записів музиканти стали награвати пісню «Усе гаразд, мамо» (англ. «That’s All Right Мата»), додавши їй несподіваного й цікавого ритму.

С. Філліпс спитав музикантів, що саме вони виконують, а ті зізналися, що й самі не знають. Продюсер попросив їх повторити те саме та записав пісню. Так народився новий хіт рон-н-ролу.

Елвіс Преслі став символом культури нового покоління, його виступи були своєрідною хвилею в музиці XX століття. Він спробував себе і як актор, знімаючись у декількох стрічках та втілюючи свою давню мрію.

Е. Преслі. «That’s All Right Marna».

K. Річард і гурт «The Shadows». «Living Doll».

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Поділися своїми враженнями від рок-н-рольних творів.

2. Які характерні ознаки рок-н-ролу відчувалися у музиці?

3. Охарактеризуй засоби музичної виразності творів та їхні мелодії.

4. У чому полягає особливість ритмічного супроводу та виконання цих композицій?

Рок-н-рол — 1. Динамічний парний танець американського походження; музика до цього танцю. 2. Стиль музики, який поширився на початку 50-х років, походить від негритянського музичного мистецтва і сільського американського фольклору.

Бібліотека Конгресу США назвала п’ять рок-н-рольних шедеврів, які будуть збережені для нащадків у Національному реєстрі звукозапису. Сюди увійшли пісні «Blueberry Hill» Ф. Доміно, «Whole Lotta Shakin 'Going On» Дж. Лі Льюїса, «That'll Be the Day» Б. Холлі, «Are You Experienced?» Дж. Хен-дрікса та альбом групи «Sonic Youth» «Daydream Nation».

РОК-Н-РОЛ

Слова і музика Н. Май

Хтось вміє грати на баяні,

А хтось ганяє у футбол,

А я танцюю на дивані Шалений танець рок-н-рол.

Я свого часу не жалкую, Відклавши зошити й книжки, Я танець рок-н-рол танцюю, Танцюю завжди й залюбки. Рок-н-рол, рок-н-рол,

Веселий танець рок-н-рол, Рок-н-рол, рок-н-рол, Шалений танець рок-н-рол.

Один дає усім поради,

Другий жує собі ментол,

А я танцюю до упаду Шалений танець рок-н-рол.

Я свого часу не жалкую, Відклавши зошити й книжки, Я танець рок-н-рол танцюю, Танцюю завжди й залюбки. Рок-н-рол, рок-н-рол,

Веселий танець рок-н-рол, Рок-н-рол, рок-н-рол, Шалений танець рок-н-рол.

Візьми музичні інструменти та спробуй створити власну музичну імпровізацію у відповідному ритмі.

Уважно розглянь ілюстрації, на яких зображено живописний колаж та панно зі скла на тему рок-н-ролу. Що спільного, а що відмінного між цими ілюстраціями та музикою Е. Преслі? Візьми олівці або фарби та створи власне бачення рок-н-рольної музики.

Що ти знаєш про рок-н-рол? Назви його ознаки.

Які сучасні співаки стали відомими виконавцями рок-н-ролу? Які їхні пісні ти знаєш?

Чим відрізняються хіти рок-н-ролу від сучасної дитячої пісні Н. Май?

Послухай музику, що лунає в тебе вдома. Чи є серед неї рок-н-рольні композиції? Заспівай пісню про рок-н-рол своїм друзям та рідним.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 12:04, Переглядів: 10132