Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Сторінками Євробачення

НАРОДНА ОСВІТА

Сторінками Євробачення

 

Доброго дня, мій друже! Сьогодні на нас чекає зустріч із хітами Єв-робачення. Серед них будуть мелодії різних країн і різних музичних напрямків.

Пісенний конкурс Євробачення (англ. Eurovision Song Contest) — щорічний пісенний конкурс, який проводиться з 1956 року між країнами-членами Європейської Мовної Спілки.

Ідея створити міжнародний пісенний конкурс, у якому б усі країни брали участь в єдиній телевізійній програмі, що транслюється для широкого загалу, народилася у 1955 році. Перший конкурс пройшов 24 травня 1956 року в місті Луґано, що у Швейцарії. У ньому взяло участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні. Але вже з 1957 року ввели обмеження — одна пісня від кожної країни-учасниці. Пісенний кон-

курс Євробачення 1956 року виграла країна-господар — Швейцарія.

Починаючи з 2008 року, конкурс складається з двох півфіналів та фіналу. Шість країн потрапляють до фіналу автоматично (Франція, Великобританія, Німеччина, Іспанія, Італія і країна-переможець попереднього року), інші двадцять — із півфіналів.

Цікаво знати, що Україна почала брати участь у пісенному конкурсі Євробачення з 2003 року. Першим представником від нашої країни став

О. Пономарьов із піснею «Hasta la Vista». Він зайняв 14-е місце.

Та вже наступного року Україна виграла «Євробачен-ня-2004» із піснею «Дикі танці» Руслани і максимальним балом за всю попередню історію конкурсу.

Українську пісенну культуру з 2005 року представляли наступні виконавці: гурт «Ґринджоли» з піснею «Разом нас багато» (19-е місце), Тіна Кароль із композицією «Show me your love» (7-е місце), Вєрка Сердючка з піснею «Dancing Lasha Tumbai» (2-е місце), Ані Лорак із піснею «Shady Lady» (2-е місце), Світлана Лобода з композицією «Be Му Valentine!» (12-е місце), Alyosha із піс-

нею «Sweet People» (10-е місце), Міка Ньютон з композицією «Angel» (4-е місце), Гайтана з піснею «Be Му Guest» (15-е місце), Злата Огневич із композицією «Gravity» (3-є місце) та Марія Яремчук із піснею «Tick-Tock» (6-е місце).

Фрагменти композицій.

Руслана. «Дикі танці».

Ані Лорак. «Shady Lady».

0. Рибак. «Fairytale» (Норвегія).

Лорін. «Euphoria» (Швеція).

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Розкажи про своє враження від прослуханих пісень.

2. Що ти можеш сказати про стиль виконання пісень?

3. Як ти вважаєш, чому ці пісні були гідно оцінені глядачами пісенного конкурсу?

Руслана Лижичко — українська співачка, автор-виконавець і продюсер. «Дикі танці» — це сучасна обробка давніх етнічних гуцульських мотивів (ритмів і танців) та нових течій non- і рок-музики.

Олександр Рибак — норвезький співак і скрипаль білоруського походження, переможець конкурсу 2009 року в Москві (Росія). До пісні «Fairytale» («Казка»), з якою О. Рибак здобув перемогу, входить старовинна ірландська мелодія.

Лорін — популярна шведська співачка мароккансько-берберського походження, переможниця «Евробачення-2012» в Баку (Азербайджан).

Виконуємо пісню «Троє білих коней» Є. Крилатова.

Уяви себе в музичній студії та запиши власний спів і спів своїх товаришів на диктофон.

Переглянь уривок із фільму «Чародії», в якому звучить пісня «Троє білих коней».

«Чародії» — новорічна музична комедія-кіноказка режисера К. Бромберга за сценарієм братів А. і Б. Стругацьких. Фільм було знято у 1982 році. У головних ролях — Олександр Абдулов та Олександра Яковлева.

Розкажи про характер пісні та обґрунтуй, чи доречно автори фільму ввели її у сюжет картини.

Охарактеризуй музичний супровід пісні «Троє білих коней». Які інструменти його виконували?

Поділися своїми враженнями від уроку.

Що тобі було вже відомо про пісенний конкурс Євробачен-ня? Яка інформація стала новою?

Які учасники конкурсу тобі запам’яталися?

Які пісні тобі найбільше сподобалися?

За кого з українських учасників конкурсу ти вболівав? Ким найбільше пишаєшся?

Чи є серед музичних композицій, які ти слухаєш вдома, популярні хіти Євробачення? Чим вони тобі подобаються?

Послухай музику, яка лунає на хвилях радіо та в телеефірі. Чи є серед творів конкурсні пісні з Євробачення?

Створи власний пісенник хітів Євробачення.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 12:01, Переглядів: 2813