НАРОДНА ОСВІТА

Пісні рідного дому

Вітаю, любий друже! Сьогодні для тебе лунатимуть пісні рідного краю у виконанні відомих співаків минулого і сучасності. Що ти можеш розповісти про пісенну культуру свого краю?

Наші друзі вже телефонують один одному.

Привіт, Христинко! Сьогодні я цілий день співаю пісні мого краю. Ще змалку чув їх від бабусі, яка має неповторний тембр голосу. Думаю, ти теж не залишишся байдужою до цих пісень — я уже тобі їх вислав!

Дякую, Богдане! Я залюбки їх послухаю. Впевнена, що вони .мені сподобаються.

Пісенна культура рідного краю тісно пов’язана із загальною музичною культурою народу. Кожен український край прославляє у піснях своїх історичних героїв, різні краєвиди, побут, народні звичаї та обряди. Співаючи такі пісні, виконавець намагається передати усю глибину народної душі. Пісенної культури рідного краю не можна розглядати, не називаючи імен виконавців, які стали для багатьох українців справжніми кумирами.

Свого часу Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу. Народилась вона на Тернопільщині. Серед численних нагород співачки — звання «Вагнерівська примадонна» XX ст.

 

 

Співати з нею вважали за честь Е. Карузо, Т. Руффо, Ф. Шаляпін та інші. У другій половині 1890-х років відбулись її тріумфальні виступи на сценах провідних театрів світу, де співачка виконувала головні партії в операх «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Фауст» Ш. Ґуно, «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Дж. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Електра» Р. Штрауса, «Євгеній Онєгін» і «Піковадама» П. Чайковського та інших. Успіхи Соломії Крушельницької стали успіхами і визнанням усієї української музичної культури.

Українська народна пісня «Через сад-виноград» у виконанні С. Крушельницької.

Проаналізуй цей твір за таким планом:

1. У чому унікальність голосу С. Крушельницької?

2. Охарактеризуй засоби виразності та мелодію твору.

3. Розкажи про своє враження від української народної пісні.

У дитинстві, наспівуючи пісні рідного

краю (Чернівецької області), Софія Ротару, мабуть, і не думала, що зовсім скоро її назвуть естрадною зіркою України.

Успіх до виконавиці прийшов після зйомок у музичному фільмі «Червона рута», названому так за однойменною піснею композитора В. Івасюка, що звучала у картині. Співачка створила свій унікальний стиль, для якого характерне тонке і гармонійне поєднання народного мелосу і сучасних естрадних ритмів.

Виконувати пісні композитора Володимира Івасюка пощастило не лише С. Ротару. Співаючи про кохання, красу рідного краю, щирість українських людей, Василь Зінкевич і Назарій Яремчук стали зірками української естради 70-х років минулого століття.

 

Творцями першого покоління української естрадної пісні були П. Майборода, О. Білаш та І. Шамо. Варто також згадати Б. Буєвського, А. Пашкевича, К. М’яскова, А. Кос-Анатольського, В. Верменича, А. та В. Філіпенків, Ю. Рожавську та інших. їхні пісні виконувалися, як правило, під оркестр (естрадний, естрадно-симфонічний, народних інструментів, іноді камерний).

Анатолій Пашкевич, наприклад, був питомо народним композитором — його пісні не лише змістом, а й мелодикою схожі на народні.

«Батьком» української естради справедливо називають Платона Майбороду — автора численних пісень і хорів, обробок народних пісень, а також ліричних композицій («Рушничок», «Якщо ти любиш», «Київський вальс» тощо).

Відомим творцем української пісні був Олександр Білаш. Саме він написав музику до пісні «Два кольори» (на сл. Д. Пав-личка), яку досі із задоволенням слухають по всьому світу.

Великою популярністю у 70-80-х роках користувалися вокально-інструментальні ансамблі «Смерічка», «Кобза», «Ватра», «Водограй», «Світязь», «Арніка», «Краяни», «Опришки» та інші.

ВІА «Ватра», що був створений композитором і виконавцем М. Мандуляком, діяв у Львові з 1971 року. Репертуар ансамблю складався майже виключно з авторських пісень та сучасних обробок українських народних пісень. Однією з найвідоміших солісток ансамблю була Оксана Білозір.

 

Найвідомішими виконавцями цього періоду були Д. Гна-тюк, В. Купріна, А. Мокренко, О. Таранець, Ю. Богатіков, Р. Кириченко, М. Гнатюк, О. Білозір та інші.

 

 

Після появи на сцені ансамблю «Червона рута» на українській естраді щороку з’являлися нові імена. Популярні хіти тих років звучали в концертах, у радіо- і телепрограмах, а також на дискотечних вечорах.

Уривки з пісень. Муз. Г. Татарченка, сл. А. Демиден-ка. «Україночка» у виконанні О. Білозір.

Муз. М. Збирацького, сл. Н. Галковської. «Я козачка твоя» у виконанні Р. Кириченко.

Муз. і сл. Л. Якима. «Смерека» у виконанні М. Гнатюка.

 

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Поділися своїми враженнями від прослуханої музики.

2. Про що йшлося у піснях? Що ти уявляєш, слухаючи їх?

3. Опиши тембри голосів виконавців.

Кінець ХХ-поч. XXI ст. ознаменувався появою нових імен на сцені української естради.

Наприклад, співаки Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Руслана та багато інших досить швидко стали відомими. У цей час дуже популярними стають відеоролики до пісень, які приваблюють не лише слухачів, а й глядачів. Так, у кліпі за піснею Русланы «Знаю я» поєднано мальовничі пейзажі Карпат із місцевим колоритним обрядом весілля у народних костюмах.

Фрагменти композицій. Муз. І. Білик, сл. А. Матвій-чука. «Країна» у виконанні І. Білик.

Муз. і сл. О. Пономарьова. «З ранку до ночі» у виконанні О. Пономарьова.

Муз. Р. Лижичко, сл. О. Ксенофонтова. «Знаю я» у виконанні Руслани.

1. Розкажи про своє враження від прослуханих пісень. Яка з них тобі сподобалася найбільше?

2. Про що йшлося у піснях?

3. Охарактеризуй засоби виразності творів.

4. Опиши тембри голосів виконавців та мелодії прослуханих пісень.

Уяви себе в музичній студії. Увімкни диктофон і запиши разом із друзями виконання пісні О. Злотника «Музика рідного дому».

Назви імена улюблених виконавців естрадної української пісні початку XXI століття та їхні популярні композиції.

Які пісні популярні серед твоїх друзів? Запиши улюблені композиції на диктофон у власному виконанні.

Христино, пропоную тобі підготувати проект «Музика рідного дому» у вигляді брошури з відомостями про естрадних виконавців та авторів популярних пісень.

Згода! До свого проекту я додам добірку пісень сучасних естрадних виконавців, які слухаю найчастіше.

Що нового про пісенну культуру свого краю ми дізналися? Що тобі відомо про авторів естрадних пісень різних років? Імена яких виконавців ти можеш занести до краєзнавчої пісенної брошури?

Які з прослуханих на уроці пісень тобі сподобалися найбільше?

Послухай музику, яка лунає у твоєму домі найчастіше. Визнач, чи є серед музичних творів пісні твого краю.

Приєднайся до проекту наших друзів: додай у краєзнавчу скарбничку нові імена.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 11:50, Переглядів: 4769