Народна Освіта » Географія » Урок 14. Загальні риси клімату Африки

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 14. Загальні риси клімату Африки

Мета: сформувати уявлення учнів про кліматичні характеристики материка та особливості й закономірності впливу основних кліматотвірних чинників на клімат континенту; розвивати образне і логічне мислення, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки; виховувати самостійність та комунікабельність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник, стінна карта, атлас, контурні карти, роздавальний матеріал.

Очікувані результати: учні зможуть: називати основні кліматичні характеристики материка, розкривати особливості й закономірності впливу основних кліматотвірних чинників на клімат континенту; розкривати причини утворення Сахари — найбільшої пустелі світу, узагальнити відомості щодо причин утворення на океанічному узбережжі пустелі наміб.

 

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Гра «Так або ні?»

Визначте, чи правильні твердження.

1. В Африці переважають рівнини з висотами від 200 до 1000 м. (Так)

2. Найвищою, судячи з рельєфу, є Північна і Західна Африка. (Ні. Найвищою, судячи з рельєфу, є Південна і Східна Африка.)

3. Капські гори є давніми, адже представлені областю герцинської складчастості. (Так)

4. Гора Кенія є найвищою точкою материка. (Ні. Найвищою точкою материка африка є гора Еіліманджаро (5895 м), а висота гори Еенія — 5199 м.)

5. У Східній Африці перебуває найбільший на суходолі розлом земної кори, який простягається від узбережжя Червоного моря до гирла річки Замбезі. (Так)

6. На Східноафриканському плоскогір’ї є значні поклади марганцевих й алюмінієвих руд. (Так)

7. Вулкан Камерун, розташований у Західній Африці, активно вивергається і в наш час. (Ні. Вулкан Еамерун є згаслим.)

8. Області альпійської складчастості представлені на півночі та сході материка. (Так)

9. В основі материка лежить давня, докембрійська Африкано-Ара-війська платформа. (Так)

10. На півночі Африки розташовані родовища алмазів. (Ні. Родовища алмазів розташовані на півдні африки.)

III. мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Вступне слово вчителя

На Землі існує місце, де людина під дощем не намокає, бо він... сухий.

Через страшенну спеку і значну сухість повітря дощові краплини випаровуються, не діставшись землі. Повітря тут настільки сухе, що свіжоспечений хліб за один день перетворюється на сухарі, а газета розсипається. Якщо не сховати в затінок книжку, вона невдовзі поморщиться й відійде від обкладинки. Йдеться про пустелю Сахара, яка є найбільшою пустелею світу. Вона розташована в Північній Африці, і тут температура повітря в затінку сягає +50 °С, а кількість опадів не перевищує 50 мм на рік.

(Учитель оголошує тему й основні етапи роботи на уроці, разом з учнями визначає мету і завдання уроку відповідно до його теми.)

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Кліматотвірні чинники та загальні особливості клімату материка Розповідь учителя

Важливу роль у формуванні клімату материка відіграє його географічне положення. Основна територія Африки лежить між Північним і Південним тропіками, отже, Сонце перебуває тут у зеніті протягом усього року (сумарна сонячна радіація — 180—200 ккал/см2 на рік). Середня температура повітря в літні місяці майже по всій території вища за +20 °С, а в деяких місцях сягає +35...+36 °С. Узимку навіть на крайній півночі та крайньому півдні материка середня температура не опускається нижче від +8 °С. Саме тут перебуває полюс спеки планети: у Лівійській пустелі, поблизу міста Тріполі, була зареєстрована температура повітря +57,8 °С, а на пустельному узбережжі Червоного моря на поверхні ґрунту зафіксовано +82,5 °С. Ось чому Африку вважають най-жаркішим континентом планети.

Головна роль у циркуляції повітряних мас над континентом належить пасатам.

Завдання і запитання

1) Пригадайте з курсу шостого класу, що таке пасати. Звідки і куди вони дмуть? Як формуються?

2) Який напрямок руху мають пасати Північної півкулі? Який напрямок руху в пасатів Південної півкулі?

Розповідь учителя

Вплив пасатної циркуляції на клімат у Північній та Південній півкулях відрізняється. Північно-східні пасати формуються над суходолом, тому викликають суху погоду. Надзвичайна сухість повітря посилюється й розмірами материка, адже північна частина Африки вдвічі більша, ніж південна, і межує з величезним суходолом Євразії.

Південна частина Африки зазнає впливу південно-східних пасатів, які формуються над Індійським океаном і несуть вологе повітря, яке ще більше насичується вологою над теплою Мозамбіцькою течією. Проте на крайньому півдні південно-східний пасат затримують гори (Драконові, Капські), тому прибережні райони отримують велику кількість опадів, а за горами їх мало.

Погоду над континентом визначають екваторіальні й тропічні повітряні маси, а на крайньому півдні та півночі — частково помірні, переміщення яких визначається планетарним розподілом атмосферного тиску залежно від сезону.

Завдання і запитання

1) Установіть відповідність між кліматотвірними чинниками та регіонами їхнього впливу.

1 Холодна Бенгельська течія

2 Західні вітри (взимку)

3 Сухі північно-східні пасати

4 Бар’єрна роль Драконових гір

5 Зміна зенітального положення Сонця

6 Низький тиск, високий кут падіння сонячних променів

А Пустеля Сахара Б Екваторіальні широти В Пустеля Наміб Г Південний схід Д Субекваторіальний пояс Північної півкулі Е Субтропічний пояс Південної півкулі

Відповідь: 1В 2Е ЗА 4Г 5Д 6Б.

2) Доведіть, що над будь-якою точкою Африки Сонце двічі на рік буває в зеніті. Як ця особливість впливає на клімат материка?

3) Поміркуйте, як темна шкіра, товсті губи, широкі ніздрі й хвилясте волосся представників негроїдної раси пов’язані з кліматичними особливостями Африки.

Робота в групах

Учитель об’єднує учнів у чотири групи, кожній з яких дає картку. Використовуючи матеріал підручника й карти атласу, групи мають відповісти на запитання.

Перша група. Як південно-східні пасати впливають на розподіл опадів у Південній Африці?

Друга група. Як північно-східні пасати вплинули на формування в Північній Африці найбільшої пустелі світу?

Третя група. Розкрийте взаємозв’язок між холодною Бенгельською течією та узбережною пустелею Наміб у Південно-Західній Африці.

Четверта група. Як впливають теплі течії (течія мису Агульяс і Мозамбіцька течія) на клімат узбережних ділянок?

2. Розподіл опадів на материку Розповідь учителя

На екваторі в умовах постійно висхідного руху повітря випадає найбільша кількість опадів (2000—3000 мм). На схилах масиву Камерун зафіксовано до 10 000 мм.

В областях на північ і південь від екватора, до 17° пн. та пд. широти опадів випадає 500—1000 мм. Їх кількість обумовлена екваторіальним повітрям, яке переміщується сюди влітку, адже узимку тут панує сухий сезон, пов’язаний із надходженням сухих і жарких тропічних повітряних мас.

Далі на північ і південь, до 30° пн. та пд. широти розміщені області з дуже малою кількістю опадів, причому північна частина набагато сухіша і одержує за рік менше ніж 50 мм опадів. Протягом року тут панують тропічні повітряні маси.

На крайньому півдні та півночі Африки у формуванні клімату беруть участь улітку тропічні, а взимку помірні повітряні маси, тому опади (600 м) випадають узимку.

Цікаві факти

Найпосушливіше місце на земній кулі розташоване в Африці, в місті Ваді-Хальфа (Судан). Хоч воно і розташоване на річці ніл, але отримує порцію опадів в 1 мм тільки за три роки. Спостерігалися випадки, коли протягом п'яти років не випадало жодної краплини. Учені вважають, що в цих місцях не тільки десятки, але й сотні років не було значних дощів. доказом того є знахідки мумій перших золотошукачів, що пролежали в піску понад 400 років.

на природних наскельних ландшафтах нагір'я Ахаггар, що розташоване в пустелі Сахара, археологи знайшли цілу картинну галерею кам'яного віку. наскельні малюнки давніх людей зображували слонів і бегемотів, крокодилів і жирафів, річки із човнами і людей, що збирають врожай. Усе це свідчить про те, що раніше клімат Сахари був вологішим, і на більшій частині сучасної пустелі колись розташовувалися савани. Сьогодні ж на більшості території Сахари опадів випадає менше ніж 250 мм на рік.

Вузькою стокілометровою смугою простягнулась уздовж Атлантичного узбережжя Південної Африки найхолодніша і найбезводніша пустеля світу — наміб. Як тільки не називали це місце журналісти і автори пригодницьких романів: Берег Скелетів, Берег Скарбів, Берег Загиблих Кораблів, Берег Туманів, Берег Гігантських Дюн... Холодна Бенгельська течія, проходячи вздовж африканських берегів на північ, охолоджує океанічні води, а з ними і нижній шар атмосфери. У результаті замість дощів на узбережжі утворюються тумани, що спостерігаються над пустелею до 27 днів на місяць і поширюються в глиб материка іноді до 50 км. У розпал літа температура не досягає навіть +17 °С, а взимку опускається до +12 °С. Іноді трапляються нічні заморозки. За рік тут випадає в середньому 2 мм опадів.

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Завдання і запитання

1. У південно-західній частині Африки росте незвичайна рослина — вельвічія. Це своєрідне дерево-карлик, на якому ростуть тільки два листки завдовжки 2—3 м (іноді до 8 м) і завширшки до 1,8 м. Зважаючи на розміри листків, можна припустити, що ця рослина є мешканцем вологих регіонів. Насправді ж вельвічія росте у безводній приокеанічній пустелі Наміб. Протягом року тут випадає менш ніж 100 мм опадів. Які кліматичні умови сприяли формуванню у вельвічії таких великих листків?

2. Як відомо, Сахара є однією з найспекотливіших пустель світу. Чому ж місцеві жителі вкриваються вночі вовняною ковдрою?

3. Незважаючи на те, що скульптура Великого Сфінкса у Гізі, біля Каїру, була зроблена з нестійкого до руйнування вапняку, вона порівняно добре збереглася, хоча минуло понад чотири тисячоліття. Які особливості клімату Північної Африки сприяли збереженню Великого Сфінкса?

VI. ПІДСУМКИ УРОКУ

Учні разом з учителем підбивають підсумки уроку, відповідаючи на запитання.

1. Що нового ви дізналися на уроці?

2. Що було складним або незрозумілим?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

1. Опрацюйте § 13 підручника.

2. Напишіть есе на тему «Чим вражає клімат Африки?»

 

Це матеріал посібника Сучасний майстер клас з Географії за 7 клас Шуліка К. С.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 29-01-2017, 12:17, Переглядів: 3664