Народна Освіта » Історія України » Виникнення та становлення Русі-України

НАРОДНА ОСВІТА

Виникнення та становлення Русі-України

 

 

1. Перші державні утворення

УУІІІ-ІХ ст. у східних слов’ян набирають сил державотворчі процеси. Внаслідок об’єднання окремих союзів племен виникають нові утворення — племінні княжіння. Кожне з них мало власну територію. Сучасна наука вважає, що ці об’єднання мали елементи державності.

За свідченням арабських авторів, на східнослов’янських землях існували три об’єднання: Куявія (землі полян із Києвом), Славія (землі ільменських словенів) і Артанія (історики не можуть визначити, де вона була розташована).

Вважається, що племінне княжіння полян у Середньому Подніпров’ї, відоме арабам як Куявія, стало осередком, довкола якого розбудовувалася східнослов’янська державність.

2. Київське князівство Аскольда

На основі полянського племінного княжіння в Середньому Подніпров’ї близько середини IX ст. сформувалося Київське князівство. За своєю територією воно було досить невеликим й охоплювало, головним чином, полянські землі навколо Києва. У літописі це князівство називають «Руською землею», а його правителями — князів Аскольда та Діра, яких вважають представниками династії Києвичів, що походила від легендарного Кия. Арабські автори стверджували, що Дір княжив перед Аскольдом, був «першим зі слов’янських царів». Проте в літописі Аскольда і Діра завжди згадують разом. Князі звільнили полян від сплати данини

 

Розгляньте малюнок і складіть розповідь про похід князя Аскольда на Константинополь.

 

 

хозарам і прагнули поширити свою владу на інші слов’янські племена: сіверян, деревлян, уличів, полочан, кривичів.

Князь (каган) Аскольд (?-882) уславився своїми воєнними походами проти Візантії у 860, 866 та 874 рр. Справжнім жахом для візантійців став світанок 18 червня 860 р., коли вони побачили 200 лодій руського флоту князя Аскольда під мурами Константинополя, який на Русі називали Цареградом (Царгородом). Русичі взяли місто в облогу, візантійський імператор був змушений погодитися на укладання з ними угоди і сплату данини. Так уперше Київське князівство сповістило середньовічний світ про своє існування, розпочавши боротьбу з Візантією за першість на Чорному морі та перетворення його на «Руське море».

Із князем Аскольдом пов’язана перша спроба хрещення Русі. За повідомлен-

нями візантійських авторів, ймовірно 862 р. він хрестився сам і спробував охрестити своїх підданих. Існує думка, що це викликало невдоволення язичницької знаті, тож вона почала готувати змову, щоб усунути Аскольда від влади. Які здобутки правління князя Аскольда?

 

Коли утворилась Київська держава? Хто був її першим князем?

 

3. Утворення Київської держави. Утвердження династії Рю-риковнчів

У той час, коли в Середньому Подніпров’ї розвивалось і міцніло Київське князівство, у Славії, за свідченням Не-стора-літописця, у 862 р. ільменські словени і кривичі запросили варязького вождя Рюрика з дружиною княжити і володіти ними.

Після смерті Рюрика у 879 р. залишився його малолітній син Ігор, яким опікувався, тобто став регентом, воєвода Олег. У 882 р., зібравши велике військо, Олег вирушив у похід на Київ. Існує думка, що його запросила туди місцева знать, невдоволена розпочатою князем Аскольдом християнізацією. Прибувши до Києва, повідомляє літописець, Олег заховав більшість своїх воїнів, а решті

Візантійський імператор Константин 'VII Багрянородний про збирання данини на Русі

«Коли настає листопад, одразу ж їхні князі виходять з усіма росами з Києва і вирушать у полюддя, що йменується кружлянням, а саме — у Славінії (союзи племен) деревлян, кривичів, сіверян та інших слов’ян, що є данниками росів. Годуючись там протягом усієї зими, вони, починаючи з квітня, коли розтане крига на річці Дніпро, знову повертаються до Києва. Зібравши данину, варяги пливли до Константинополя продавати зібране».

На підставі документа і схеми поясніть, чому збирання данини називали «кружлянням».

Розгляньте малюнок і складіть розповідь про збирання князем данини з підвладних

 

племен.

наказав удавати купців, які пливуть до Константинополя. Приставши до берега, вони запропонували показати свої товари князеві. Коли до них вийшов Аскольд, варяги вбили його. Після цього Олег, імовірно, за допомоги невдоволеної Аскольдом знаті, захопив владу в Києві.

Унаслідок цих подій династія Києвииів припинила своє існування, утвердилася нова династія Рю-риковинів. Відбулося об’єднання східнослов’янських людей півночі й півдня, розпочалося перетворення Київського князівства на об’єднану державу — Київську дерджаву. Своїм стольним градом, «матір’ю містам руським» Олег оголосив Київ.

Чим зумовлена зміна династії на Русі?

 

 

 

 

4. Правління Олега

Князь Олег (?-бл. 912), імовірно, правив у 882-912 рр. У літописах його називають як повновладним київським князем, так і лише воєводою Ігоря. Послідовно та наполегливо він підкорював східнослов’янські племінні союзи, розширюючи межі Київської держави. За повідомленням літописця, у 885 р. Олег обклав даниною полян, деревлян, сіверян та радимичів, а з тиверцями та уличами продовжував воювати. При цьому сіверян і радимичів він звільнив перед цим від сплати данини хозарам.

Князь Олег правив Київською Руссю одноосібно, зосередивши всю владу в своїх руках. Він спирався на допомогу варязької дружини, яка виконувала доручення князя, чинила суд на місцях і збирала данину. Варяги збирали данину в найпримітивнішій і насильницькій формі полюддя.

Князь Олег проводив активну зовнішню політику.

Він здійснив успішні походи на Візантію в 907 та 911 рр. Необхідність здійснювати воєнні походи проти візантійців для нього, як і для інших руських князів, обумовлювалася тим, що Константинополь був для них головним центром збуту зібраної з підкорених племен данини.

Розповідаючи про похід Олега на Константинополь (або Царгород, як його називали русичі), Нестор-літописець стверджує, що в ньому брали участь 80 тис. воїнів на двох тисячах човнів. Діставшись околиць Константинополя, Олег наказав прикріпити до лодій колеса. Коли повіяв

погожий вітер, човни суходолом рушили до мурів міста з того боку, де їх ніхто не чекав. Приголомшені такою воєнною хитрістю русичів, візантійці запропонували їм укласти мирну угоду, згідно з якою Візантія мала гарантувати руським купцям сприятливі умови для торгівлі, сплачувала викуп, обіцяла сплачувати щорічну данину Києву та іншим руським містам. На знак перемоги Олег прибив свій щит на воротах Константинополя.

У911 р. Олег знову послав своїх воїнів до мурів Царгорода, оскільки візантійці порушували укладену раніше угоду. За новою угодою сторони несли рівнозначну відповідальність за вчинені злочини (убивства, бійки, крадіжки), зобов’язувалися повертати полонених і втікачів та надавати допомогу торговельним суднам.

Також Олег здійснював походи на узбережжя Каспійського моря, грабуючи багаті каравани купців.

Обставини смерті Олега остаточно не з’ясовані. За однією з версій, яка вказується в літописі, він помер від укусу гадюки, за іншою — загинув у поході на Каспій, а ще за іншою — помер на батьківщині.

Які результати походів князя Олега на Константинополь?

ВИСНОВКИ

У УІІІ-ІХ ст. в результаті розгортання об’єднавчих процесів у східних слов’ян з’являються племінні князівства.

За правління Аскольда Київське князівство досягло розквіту і міжнародного визнання, перетворилося на осередок, навколо якого наприкінці IX ст. сформувалася єдина східнослов’янська державність.

Князь Олег об’єднав Північну Русь із Південною в єдину державу, здійснював збирання східнослов’янських земель навколо Києва.

ЗАКРІПИМО ЗНАННЯ

1. Як було утворено Русь-Україну?

2. Як перші князі здійснювали свою владу? Що таке полюддя?

3. Про які легенди щодо правління князя Олега ви дізналися? Що вам здається у них фантастичним?

 

Це матеріал підручника Історія України 7 за7 клас Гісем О. В.

 

Категорія: Історія України

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 14:33, Переглядів: 6863