Народна Освіта » Географія » Населення. Держави

НАРОДНА ОСВІТА

Населення. Держави

Пригадай або здогадайся

1. Коли і ким відкрито Американський континент?

2. Як відбувалося заселення ПівденноїАмерики після відкриття материка європейцями?

3. Від чого залежить густота населення території?

 

Населення материка

Корінні жителі. У Південній Америці проживають понад 500 млн осіб. Першими почали заселяти материк індіанці — представники монголоїдної раси (мал. 2.94). Вони прийшли з Північної Америки близько 20 тис. років тому. В Андах індіанські народи створили держави з розвинутим господарством і культурою. Серед них найвідоміша — імперія інків.

Змішані расові типи. З відкриттям Америки європейцями на материку стали поселятися здебільшого іспанці та португальці. Вони підкорили корінне населення — індіанців, відтіснивши їх на неродючі землі та в гори. Для роботи на плантаціях у Південну Америку в XVI - XIX ст. було завезено мільйони негрів-рабів з Африки. Відбувався процес змішування рас. Нині на материку переважає населення таких змішаних рас: мулати — нащадки від шлюбів європейців з негроїдами, метиси — нащадки від шлюбів європейців з індіанцями, самбо — нащадки від шлюбів індіанців із неграми. Нащадків європейських переселенців називають креолами (мал. 2.95).

 

 

 

За мовною ознакою Південну Америку разом із Центральною Америкою та Мексикою називають Латинською Америкою. Населення материка, за невеликим винятком, розмовляє мовами латинського походження — іспанською та португальською.

Розміщення населення. Південна Америка заселена дуже нерівномірно. Більша частина населення проживає на узбережжі Атлантичного океану, в пампі, на деяких територіях в Андах. Середня густота населення на східному узбережжі — від 50 до 100 і більше осіб на 1 км2, а у внутрішніх районах материка — менш ніж одна людина на 1 км2. Найменш заселені Амазонська низовина (мал. 2.96), південна частина материка та гірські посушливі території. Середня густота населення на материку — близько ЗО осіб на 1 км2. Більшість населення проживає у містах (мал. 2.97), менше — у сільських поселеннях. За останні роки міста зростають високими темпами, на материку з’явилося багато міст-мільйонерів.

Держави Південної Америки

 

 

 

Політична карта материка. Країни Південної Америки впродовж XVI - XVIII ст. були колоніями Іспанії та Португалії, здобули незалежність на початку XIX ст. На політичній карті материкової частини Південної Америки налічується 12 держав і Гвіана (володіння Франції). Найбільші за площею та чисельністю населення країни Південної Америки — Бразилія (мал. 2.98), Аргентина, Чилі. Це найрозвинутіші держави на материку.

Найрозвинутіші держави. Часто в межах багатьох держав є населення, що вирізняється рівнем достатку, розвитку та зайнятістю в господарстві. Наприклад, у Бразилії серед лісів Амазонії живуть племена, які перебувають на дуже низькому рівні розвитку, і сучасні блага цивілізації вони не використовують. У той же час Бразилія посідає четверте місце в світі за виробництвом мікрокомп’ютерів. На її території видобувають багато корисних копалин, зокрема нафти, вугілля, залізної руди, цинку, срібла, золота, алмазів. Також ця держава має добре розвинуте сільське господарство, за експортом кави й апельсинів посідає перше місце в світі (мал. 2.99).

Не менш розвинутою є Аргентина, яка експортує в світ значну кількість руд металів, а також сільськогосподарську продукцію — зерно, олію, м’ясо, вовну. Після Бразилії вона є другою за туристичною популярністю країною на материку (мал. 2.100). Щороку її відвідують більш як 5 млн туристів. Уздовж узбережжя Тихого океану вузькою смугою розташувалася держава Чилі, яка в світі є найбільшим експортером міді. Крім того, вона продає на світовому ринку багато інших металів, мінеральних добрив, рибних продуктів. Держава має добре розвинутий морський торговий флот, отримує значні доходи від туризму.

"її*- Чи відомо тобі?

Тихоокеанське узбережжя Чилі є місцем гніздування мільйонів птахів, що харчуються рибою. За тисячі років екскременти 'пернатих у сухому кліматі перетворилися на гори цінних мінеральних добрив, котрі називають чилійською селітрою. Її експорт дає цій країні великі прибутки.

 

 

Зв’язки України з державами Південної Америки. Українці почали емігрувати в Південну Америку ще в минулому столітті. Нині найбільше українців проживають в Аргентині (близько 220 тис.), Бразилії (близько 300 тис.), а також Парагваї, Уругваї та інших країнах. Як і на інших континентах, українці в Південній Америці об’єдналися в громади, які багато роблять для збереження української мови, самобутньої культури українського народу. Більшість держав материка підтримують з Україною торговельні відносини, співпрацюють у галузі освіти та культури.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Які змішані раси сформувалися в Південній Америці?

2. Де найбільша та найменша густота населення на материку? Які причини такого розташування населення?

3. Чому в більшості держав материка державною мовою є іспанська або португальська?

4. Які особливості розвитку господарства країн на материку?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Чим приваблювала іспанців та португальців Південна Америка?

2. Знайди інформацію про племена Амазонії та інших віддалених територій материка, що живуть ізольовано від людської цивілізації.

3. Знайди інформацію про найбільші міста ПівденноїАмерики.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

Коротко про зміст теми

Південна Америка — четвертий за площею материк серед інших. Його назва походить від імені мореплавця Амеріго Веспуччі, котрий здогадався, що Христофор Колумб у 1498 р. відкрив не західні береги Індії, а новий материк. У подальшому Новий Світ (так назвав спочатку американські землі Веспуччі) зазнав вторгнення європейських конкістадорів, які винищували місцеве населення, відтісняючи його в гори та на непридатні для ведення господарства землі. Через складні природні умови тривалий час внутрішні території амазонських лісів та гірські області були недослідженими.

В основі материка лежить стара ділянка земної кори — Південно-Американська платформа та складчаста область альпійського горотворення на заході. Платформі в рельєфі відповідають Бразильське та Гвіанське нагір’я, Амазонська та Ла-Платська низовини. Складчаста область — молоді гори Анди. Це одна із найдовших гірських систем Землі, де є діючі вулкани та відбуваються інтенсивні землетруси. Найвища вершинаАнд — Аконкагкуа (6 960 м).

Географічне положення, форма материка та Анди зумовили своєрідність клімату Південної Америки, котра є порівняно жарким та найвологішим материком на Землі. Вона розташована в екваторіальному, двох субекваторіальних, тропічному, субтропічному та помірних поясах. Теплі Гвіанська та Бразильська течії Атлантики приносять опади на сході материка, а холодна Перуанська течія Тихого океану зумовлює сухість західного узбережжя. Анди перешкоджають руху повітряних мас із Тихого океану, а рівнини сходу, навпаки, дають змогу вологим вітрам проникати далеко на материк.

На території Південної Америки тече найповноводніша річка світу Амазонка. Друга за величиною річка материка — Парана. Вони належать до басейну Атлантичного океану. Річок басейну Тихого океану мало, вони короткі, порівняно маловодні. На річці Чурун, притоці Оріноко, розташований найвищий водоспад світу — Анхель заввишки 1 054 м.

Живий світ материка унікальний. У межах природних зон багато ендеміків. У вологих екваторіальних лісах (сельвасі) тільки рослин налічують більш як 40 тис. видів. Серед них ті, які становлять чималу цінність для людини. Насамперед це гевея, сік якої містить рідкий каучук, какао, хінне дерево та інші цінні лікарські рослини. Серед тварин «знаменитими» унікумами є анаконда — найдовша змія світу, колібрі — наймініатюрніші птахи на Землі, хижі ягуар та риба піранья. Живий світ саван також різноманітний, однак у ньому порівняно мало копитних тварин. Своєрідністю материка є великі степові простори — пампи, котрі чудово надаються для сільського господарства. На цих землях вирощують високі врожаї зернових та інших культур. Пустелі материка розташовуються не тільки в жаркому, айу помірному поясі. Пустеля Атакама на західному узбережжі є однією із найсухіших територій Землі. Південна частина материка — Патагонія характеризується холодним кліматом, областями із зледенінням, де висота снігової лінії розміщується низько, на відміну від північних та Центральних Анд, де тепліше.

В Андах чітко проявляється висотна поясність. Піднімаючись угору, можна пройти через різні природні зони, починаючи від вологих екваторіальних лісів внизу і закінчуючи вічними снігами та льодовиками на вершинах.

Природа Південної Америки потребує охорони. Основні екологічні проблеми материка — це надмірне вирубування амазонського лісу, забруднення річок, зменшення видів рослин та тварин, надмірна розораність пампи та інші.

Населення розташоване на материку нерівномірно. Найгустіше заселено окраїни, найменше — амазонську сельву, пустелі та окремі гірські області. Більшість населення проживає в містах, які за останні десятиліття значно розрослися, перетворившись на міста-мільйонери. Серед лісів Амазонії можна побачити поселення деяких племен, які майже не контактують із сучасним світом, зате живуть у цілковитій гармонії із навколишньою природою. Давні традиції культури та ведення господарства збереглися в жителів гірської частини Анд.

 

Держави материка належать до країн, що розвиваються. Найбільших успіхів у веденні господарства та рівня життя до-сягли Бразилія, Аргентина, Чилі та інші держави. Основні прибутки вони отримують від випуску різноманітних промислових товарів, продажу корисних копалин, сільськогосподарської продукції, туризму та інших видів господарської діяльності. На материку проживають майже 400 тис. українців, які почали емігрувати в Південну Америку ще на початку XX ст.

Опрацювавши всю тему, спробуй відповісти

1. Які особливі риси географічного положення материка?

2. Як відбулося відкриття та подальше освоєння материка європейцями?

3. Яких ти знаєш дослідників природи Південної Америки?

4. Які складові частини земної кори на материку?

5. Які докази того, що Анди є молодими горами?

6. Які корисні копалини поширені в горах, а які — на рівнинах материка?

7. Чому Південна Америка є найвологішим материком на Землі?

8. Чому клімат Південної Америки не такий жаркий, як Африки та Австралії?

9. Чому Амазонка є найповноводнішою річкою світу?

10. Як поверхня Південної Америки впливає на напрямок та характер течій річок?

11. Чи відрізняються між собою річки басейну Атлантичного та Тихого океанів?

12. Які рідкісні рослини та тварини материка тобі відомі? У чому їхня унікальність?

13. Чому природні зони материка розташовані не по широті, а окремі з них простягаються меридіонально, з півночі на південь?

14. Які особливості природи Патагоніїта Галапагоських островів?

15. Як розміщене населення материка? У чому причини такого заселення?

16. Назви найрозвинутіші держави Південної Америки. Які види господар-ськоїдіяльності в них розвинуті та є прибутковими?

Виконай практичні завдання

1. На основі опрацювання карт фізичної та будови земної кори визнач, які корисні копалини є на Бразильському, Гвіанському плоскогір’ях, Амазонській та Ла-Платській низовинах. Чим зумовлюється такий розподіл корисних копалин?

2. За кліматичною картою визнач найнижчі та найвищі температури літа й зими в межах рівнинної частини материка Південної півкулі.

3. Порівняй площі кліматичних поясів на суші ПівденноїАмерики, Африки, Австралії. Які відмінності ти помітив, в чому їхня причина?

4. Здійсни уявну подорож від витоку до гирла Амазонки на різних тематичних картах. Які особливості ти виявив?

5. Використавши фізичну та карту природних зон, здійсни уявну подорож по західному узбережжю материка з півночі на південь, виключивши гірську частину Анд. Які природні комплекси трапилися на твоєму шляху?

6. Дізнайся більше інформації про традиції населення гірської частини Анд.

7. Підготуй короткі інформативні повідомлення про життя і діяльність українців, які проживають у державах Південної Америки.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:25, Переглядів: 1678