Народна Освіта » Географія » Природні зони Африки

НАРОДНА ОСВІТА

Природні зони Африки

Пригадай або здогадайся

1. Для якого географічного поясу характерні зони саван і рідколісся?

2. Чому на місці зони саван не проростають вічнозелені ліси?

3. Які тварини живуть у саванах Африки?

Розміщення зони і ґрунтовий покрив

Зони субекваторіального поясу. На півночі, півдні й сході зона вологих екваторіальних лісів змінюється зонами перемінно-вологих листопадних лісів,

саван і рідколісся, які належать до субекваторіального географічного поясу. їх поширення зумовлене характерним для цього поясу посушливим періодом, тривалість якого в міру віддаленості від екватора зростає. Там, де його тривалість дуже мала, до екваторіальних лісів приєднуються незначні площі перехідної зони перемінно-вологих лісів. Ці ліси відрізняються від екваторіальних меншим видовим розмаїттям. Основну частину простору субекваторіального поясу в Африці (до 40 % площі усього материка) зайнято саваною.

"її*- Чи відомо тобі?

Одним із найпоширеніших видів дерев у зоні перемінно-вологих лісів субекваторіального географічного поясу є лімба. Воно виростає до 60 м заввишки, форма крони куполоподібна або плоска. Широкі, сильно виступаючі дошкоподібні корені при стовбурі можуть сягати до висоти 2,5м і більше.

 

 

Тропічний лісостеп. Савани є своєрідним тропічним лісостепом, де трав’яний покрив становить основу рослинності. Над високими травами здіймаються невеликі групи або поодинокі дерева, інколи зарості чагарників. Ґрунти саван більш родючі, ніж ґрунти вологих екваторіальних лісів. У сухий період відбувається нагромадження перегною, оскільки процеси розкладу рослинних залишків у цей час сповільнюються через нестачу вологи, відмерлий трав’яний покрив не встигає повністю розкластися. Формуються червоні фералітні або червоно-бурі ґрунти саван.

Рослинний покрив і тваринний світ

 

Різні пристосування і кольори савани. Дерева та кущі, які поширені в савані, мають пристосування для захисту від посухи і частих пожеж. Листя в основному дрібне, жорстке, опушене, стовбури покриті грубою корою. У деревині, стеблах, листі інколи нагромаджуються запаси води. Для більшості дерев характерна парасолькова форма крон (мал. 2.28). При високому сонцестоянні тінь від таких крон захищає кореневу систему біля стовбурів дерев. У дощовий період савана є простором панування соковитих трав, зелених дерев. У сухий період трави вигорають, листя з дерев опадає, а савана в цілому стає жовто-бурою. У цей період частими є пожежі від блискавок і вогнів.

Інколи люди самі підпалюють суху траву, вважаючи, що попіл підживлює ґрунт.

Вогонь завдає великої шкоди не лише рослинності, а й тваринному світу.

Із дерев у вологій савані переважають баобаби, акації, мімози, пальми. У сухих саванах ростуть деревоподібні молочаї, алое з м’ясистими листками.

Чи відомо тобі

 

?

 

Баобаб може досягати висоти до ЗО м, а діаметр стовбура — від 7 до 11 м. Деякі баобаби, як припускають, живуть багато тисяч років, що важко перевірити, оскільки дерево не формує щорічних ростових кілець. Ще його називають мавпячим хлібним деревом (плоди баобаба надзвичайно приваблюють мавп), а за форму стовбура — пляшковим деревом. Плоди їстівні. З м’якуша плодів виготовляють напій, який нагадує лимонад, а з волокон деревини — мотузки і грубі тканини.

 

 

Розмаїття тварин і їхня охорона. Багатий трав’яний покрив дає корм великим травоїдним тваринам: антилопам, жирафам, буйволам, слонам (мал. 2.29), носорогам. Багато й хижаків: леви (мал. 2.30), леопарди, гепарди, шакали, гієни. У водоймищах живуть бегемоти, крокодили, на берегах річок та озер гніздяться численні зграї птахів.

Природу саван змінює людина. Для захисту тварин від знищення в африканських країнах створюють заповідники та національні природні парки. їх активно відвідують туристи зі всього світу. Широко відомі національні парки Східної Африки: Ківу, Вірунга у ДР Конго, Кагера в Руанді, Серенгеті у Танзанії, де збереглися природна савана і різноманітний тваринний світ. У цих національних парках проводять наукові дослідження.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Які природні зони розміщені в субекваторіальному поясі Африки?

2. Які ґрунти характерні для саван Африки?

3. Як і чому змінюються кольори рослинного покриву савани?

4. Які тварини поширені в саванах?

5. Які заходи вживають для збереження біологічного різноманіття в саванахАфрики?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Використовуючи різні джерела знань, опиши один із видів дерев, які ростуть у саванах Африки.

2. Використовуючи різні джерела знань, опиши один із видів тварин, який характерний для саван Африки.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:19, Переглядів: 1756