НАРОДНА ОСВІТА

Вода

Пригадайте формулу води та будову її молекули за § 9, 13.

Вода — найважливіша речовина на Землі

Сьогодні загальна кількість води на Землі оцінюється в 2 млрд км3. Вона вкриває 71 % поверхні нашої планети. Близько 97 % загальної кількості води перебуває в морях і океанах (тільки один Тихий океан займає близько половини поверхні земної кулі). Вода наповнює річки й озера, у вигляді льоду й снігу вкриває гірські вершини та утворює льодовики, міститься у складі мінералів і гірських порід, наявна в ґрунті (мал. 111). Щодня із земної поверхні випаровуються мільйони тонн води, що утворюють хмари, а потім випадають у вигляді дощу й снігу. Без води неможливе життя, адже вода міститься в кожному живому організмі. Вміст води в тілі людини становить 68 %, а деякі медузи майже цілком складаються з води.

I навіть зовсім сухі на вигляд речовини в мікротріщинах і на поверхні містять певну кількість води. Наприклад, висушена на повітрі деревина містить до 15 % води. Для її видалення деревину витримують протягом декількох годин при температурі близько 100 °С. Висушені речовини рекомендується зберігати в щільно закритих банках, пакетах із поліетилену або цупкого паперу. Речовини, що поглинають вологу з повітря, називають гігроскопічними. Гігроскопічність характерна для кухонної солі і цукру.

Якщо поряд із мішком сухого цукру поставити відро води, то через певний час частина її поглинеться цукром і він зволожиться. Кухонна сіль у сільничці при тривалому зберіганні злежується — збирається в грудки. Це також спричинено її гігроскопічністю.

Фізичні властивості води

Формула води (гідроген оксиду) відома кожному — H2O. При кімнатній температурі вода перебуває в рідкому стані — це безбарвна рідина, у товстому шарі блідо-блакитна. Чиста вода, що не містить домішок, має ледь гіркуватий смак. При атмосферному тиску й температурі 0 °С вона перетворюється на лід, а при 100 °С кипить. Густина води дорівнює 1 г/см(при 4 °С). Чиста вода погано проводить електричний струм і теплоту.

При замерзанні вода розширюється, оскільки густина льоду менша за густину рідкої води.

Тому взимку водойми вкриваються льодом лише на поверхні, а внизу залишається рідка вода, у якій можуть жити тварини (мал. 112). Навесні під час льодоходу крижини не тонуть, а пливуть по поверхні води.

 

Вода має високу теплоємність, тобто повільно нагрівається й повільно остигає. Через це поблизу морів і океанів клімат значно м’якший, ніж у центрі континенту: удень вода поглинає сонячне тепло, а вночі повільно його віддає, нагріваючи сушу.

Вода в природі

Хоча формула води завжди однакова і не залежить від місця перебування води на планеті, за різними ознаками природну воду можна класифікувати згідно з такою схемою:

Природну воду з хімічної точки зору не можна назвати чистою, тому що вона містить розчинені речовини, переважно різні солі. Саме тому морська вода солона, а дощова за смаком відрізняться від річкової. Наявність солей у природній воді можна виявити експериментально за допомогою досліду. У порцеляновій чашці випаримо трохи річкової або водопровідної води. Коли вона вся випарується, на дні чашки залишається твердий наліт — це і є солі, що містилися у воді. При випарюванні морської води виділяється більше солей. У такий спосіб можна переконатися, що найбільш чистою з природних вод є дощова — при її випарюванні майже не утворюється твердого залишку.

Вода трапляється майже всюди. І не тільки у водоймах, а й у складі ґрунтів, гірських порід. Навіть у космосі трапляється вода: як окремі молекули в космічному просторі або у складі льодових комет.

У деяких місцях на поверхню землі виходять води, багаті на розчинені солі, яких мало в річковій або джерельній воді. Воду, в одному літрі якої міститься більше ніж 1 г розчинених солей, називають мінеральною. Склад мінеральних вод різноманітний і залежить від родовища. Деякі мінеральні води мають корисні властивості і використовуються для лікування певних захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок або нервової системи. У деяких містах України існують багаті родовища мінеральних вод: Миргород, Трускавець, Євпаторія, Моршин, с. Березівське (Харківщина), деякі райони Закарпаття. У цих місцях налагоджене спеціальне виробництво мінеральних вод, і ці води можна купити під спеціальними назвами («Миргородська», «Моршинська», «Нафтуся», «Березівська» та багато інших). Але слід пам’ятати, що мінеральні води завдяки специфічному хімічному складу не можна пити в необмежених кількостях, а лише в кількостях, необхідних для лікування.

Висновки:

1. Вода — одна з найпоширеніших речовин, що трапляється в природі майже всюди. Вона утворює великі скупчення: річки, озера, моря та океани. Міститься у складі багатьох матеріалів і природних об'єктів. Вода — це унікальна речовина, яка в умовах Землі існує в усіх можливих агрегатних станах.

2. Для води характерні незвичайні властивості: їпл = 0 °с, їкип = 100 °с, густина 1000 кг/м3, але густина льоду менша за густину рідкої води, завдяки чому лід плаває на поверхні рідкої води і взимку не тоне.

Контрольні запитання

1. Опишіть поширеність води в природі.

2. Перелічіть фізичні властивості води.

Завдання для засвоєння матеріалу

1. Чому річкова, кринична й тала вода мають різні смаки? Яка з них найбільш чиста з хімічної точки зору?

2. Якщо скляну пляшку, наповнену водою, виставити на мороз, вона трісне. Чому?

3. Якщо заповнену водою пробірку нагрівати тільки у верхній її частині так, щоб вода тут закипіла, то нижня частина буде лише ледве теплою. Який висновок можна зробити про теплопровідність води?

4. Чи могло б, на вашу думку, зародитися життя на Землі, якби не було води?

 

Це матеріал з підручника Хімія 7 клас Григорович

 

Категорія: Хімія

Автор: admin от 18-01-2017, 22:46, Переглядів: 3415