Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Історія кохання, вічна і сучасна

НАРОДНА ОСВІТА

Історія кохання, вічна і сучасна

Опера «Кармен» — геніальний твір, що увічнив ім’я його творця — французького композитора Жоржа Бізе. І хоча оперу не одразу прийняла публіка, незабаром твір зазнав небаченого, тріумфального успіху. Мільйони людей у всьому світі відвідують театри, щоб насолодитися безсмертними мелодіями цього видатного шедевра.

«Духмяною квіткою дивовижної краси» назвав музику Бізе Петро Чайковський.

Опера написана на сюжет новели Проспера Меріме і розповідає трагічну історію кохання циганки Кармен і солдата Хозе. Головні герої опери — прості люди з народу, їхнє життя показане на тлі яскравих і життєрадісних народних сцен, що надає опері оптимістичного звучання всупереч трагічній розв’язці. Цим твором композитор започаткував новий жанр реалістичної

опери, яка увібрала в себе все найкраще, що існувало раніше: яскравість театральної дії, витонченість у розкритті душевної драми і яскраві масові народні сцени.

Пригадайте фрагменти опери «Кармен», відомі вам із попередніх років. Чим подобається вам ця музика?

Основою музичного розвитку є три теми, пов’язані з образами головних героїв: це тема пристрасті Кармен, тема кохання Хозе і тема тореадора Ескамільйо.

Найбільш яскравими фрагментами опери є мелодії вихідної арії Кармен, відомої як «Хабанера» та «Куплети тореадора» (партія тореадора Ескамільйо).

Хабанера — народний танець-пісня, який виник на Кубі, пізніше здобув широку популярність в Іспанії.

Жорж Бізе. «Хабанера Кармен», «Куплети тореадора» (фрагменти опери «Кармен»).

Видатна опера Жоржа Бізе надихала митців нових поколінь на творчий пошук, написання власних талановитих творів. Прикладом цього є балет «Кармен-сюїта», написаний відомим композитором Родіоном Щедріним. Блискуча оркестрова транскрипція по-новому розкрила глибину образів знаменитої опери мовою хореографії. Прем’єра одноактного балету «Кармен-сюїта» відбулася 1967 року на сцені Большого театру. Головну партію в ньому виконала видатна балерина Майя Плісецька, а постановку здійснив знаменитий кубинський хореограф Альберто Алонсо.

Транскрипція — вільна обробка музичного твору для інших інструментів.

Чому Р. Щедрін звернувся в «Кармен-сюїті» саме до музики опери? Композитор пояснив це так: «Образ Кармен став узагальненим завдяки музиці Жоржа Бізе. “Кармен” без Бізе завжди нестиме якесь розчарування... Публіка завжди чекатиме на знамениту арію тореадора, без неї вважатиме себе обманутою в найкращих сподіваннях. Надто міцно пов’язана наша пам’ять із музичними образами безсмертної опери. Так виникла думка про створення транскрипції».

Створюючи балет на основі музики Ж. Бізе, композитор спирався саме на сюжет оперного варіанта (а не новели Меріме). Його ідея — конфлікт волелюбної особистості із «суспільством масок», людей-маріонеток, які жахаються проявів незалежності духу і несхожості з ними самими.

Оркестрове рішення тісно пов’язане з драматургією балету. Незвичний, на перший погляд, склад оркестру — струнні й ударні — переконливо компенсував відсутність співу і надав танцювальному ритму чіткості та рельєфності.

«Кармен-сюїту» виконують як оркестровий твір (сюїта, що складається з 13 частин) і як балет, що став одним із най-популярніших творів цього жанру.

Ж. Бізе — Р Щедрін. «Кармен-сюїта» (фрагменти).

Запитання та завдання

* Чому, на вашу думку, опера Ж. Бізе набула широкої популярності?

* Як в опері «Кармен» та балеті «Кармен-сюїта» передано національні риси іспанської культури?

* Яке враження справила на вас музика «Кармен-сюїти»? Що новго додав у трактування твору Р. Щедрін?

Пізнаємо разом

Доберіть фрагменти музики Ж. Бізе з опери «Кармен», за допомогою яких можна скласти музичні портрети головних героїв.

У вільний час

Перегляньте фільм-балет «Кармен-сюїта» з Майєю Плісецькою в головній ролі.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:26, Переглядів: 3001