Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Нові музичні світи. Електронна музика

НАРОДНА ОСВІТА

Нові музичні світи. Електронна музика

На зламі ХІХ і ХХ століть у мистецтві з’являються нові течії, які характеризуються руйнуванням класичних традицій і пошуками нових форм і засобів виразності.

До нових течій музичного мистецтва належить ряд напрямів, серед яких є так звана конкретна музика, додекафонія, електронна музика. Усі течії поєднує пошук нових музичних барв і нетрадиційних звучань. Серед відомих композиторів-но-ваторів — Арнольд Шенберг, Алан Берг, Джон Кейдж, а також Альфред Шнітке, українські композитори Валентин Сильвестров, Леонід Грабовський та ін.

Багато нових напрямів являли собою сміливі музичні експерименти, але їхні цікаві знахідки залишилися в арсеналі композиторських засобів і сьогодні.

Розкажіть, що вам відомо про електронну музику і широке застосування новітніх технологій у сучасній музичній творчості.

Електронна музика — це музика, створена з використанням електромузичних інструментів і технологій, частіше за допомогою електронних засобів (синтезатори, комп’ютери) та спеціальних комп’ютерних програм.

Початком електронної музики стали досліди інженера Л. Термена, який у 1919 році створив перший у світі концертний електроінструмент, названий на його честь «терменвокс». Пізніше цей винахід застосували у своїх творах багато композиторів.

Як особливий напрям електронна музика формується на початку 1950-х років, тоді ж утвердилась її назва. Після появи магнітофона й плівки композитори почали використовувати ці засоби, щоб створити нову техніку написання музики, у якій

головну роль відігравав би записаний звук. Цю техніку композиції назвали конкретною музикою. Композитори створювали фонограми із записаних фрагментів природних (голоси птахів, шум вітру, дощу) та індустріальних (шум машин, гуркіт верстатів, скрегіт металу) звуків. Перші твори, виконані в техніці конкретної музики, змонтував французький звукорежисер П’єр Шеффер.

У 1960-ті роки виокремлюються три течії електронної музики: магнітофонна, комп’ютерна і «жива електроніка». Із появою студійних і концертних синтезаторів електронна музика активно проникає в різні музичні жанри. Вона стає невід’ємною частиною сучасної музичної культури, до електронної музики звертається чимало сучасних митців. Сьогодні електронна музика включає багато різних стилів: від експериментальної академічної до популярної електронної танцювальної музики.

Де в наш час можна почути електронну музику?

У всьому світі відома яскрава творчість Жана-Мішеля Жарра — французького композитора, мультиінструменталіста

і «лазерного художника». Митця навіть називають винахідником і «хрещеним батьком» духовної музики майбутнього — new age music. У своїх композиціях митець не лише майстерно змальовує різні стани природи й буття, а й створює під свою музику грандіозне лазерне шоу, перетворюючи звичайні предмети на дивовижне видовище.

Серед найвідоміших альбомів композитора — «Oxigen» («Кисень»), «Equinoxe» («Рівнодення»), «Zoolook» («Зоопо-гляд»), «Magnetic Fields» («Магнітні поля»).

Жан-Мішель Жарр. «Oxigen».

Які відчуття викликала у вас музика Ж.-М. Жарра?

Як ви вважаєте, чому його музику називають «музикою майбутнього»?

У ХХІ століття електронна музика увійшла як один із музичних жанрів, що розвиваються найдинамічніше. Цьому процесу посприяла доступність створення музики, адже за допомогою новітніх комп’ютерних програм можна створити досить якісну електронну композицію. Середовищем її звучання стали концертні зали, стадіони, молодіжні клуби. Клубну музику можна часто почути в композиціях сучасних поп- та хіп-хоп-виконавців.

В українському музичному мистецтві електронна музика також знайшла своїх творців. До відомих українських композиторів електронної музики можна віднести І. Небесного, К. Цеп-коленка, Л. Юріну, А. Загайкевича.

Запитання та завдання

* У яких жанрах сучасного музичного мистецтва електронна музика відіграє важливу роль?

* Чим зацікавила вас електронна музика? Чи спонукала до власних експериментів?

Музичний проект

Створіть композицію «Лісова пісня» або «Колискова моря», використавши аудіозаписи голосів птахів та інших звуків природи.

У вільний час

Перегляньте фрагмент лазерного шоу «Dubstep dance»

Що вас вразило в цьому шоу? Які види мистецтва поєднались у ньому?

Автор: admin от 18-01-2017, 20:22, Переглядів: 4301