НАРОДНА ОСВІТА

Шоу має тривати!

«Queen» — британська рок-група, яка здобула всесвітнє визнання, відомість і популярність у середині 1970-х років. Цей гурт і нині називають культовим, він і досі має мільйони прихильників. Його композиції «We Will Rock You», «Bohemian Rhapsody», «We Are The Champions», «The Show Must Go On» стали справжньою класикою рок-музики.

Розкажіть, що вам відомо про творчість цього видатного колективу та його лідера Фредді Мерк'юрі.

Де ви чули композиції «Queen»? Чи є серед них такі, що стали вашими улюбленими?

До «зоряного» складу групи входили Фредді Мерк’юрі (композитор, фортепіано, вокал, гітара), Браян Мей (композитор, гітара), Джон Дікон (бас-гітара, ритм-гітара), Роджер Тейлор (ударні).

Історія легендарного колективу починалася з гурту «Smile» («Усмішка»), до складу якого входили Браян Мей, Тім Стаффел і Роджер Тейлор. Тоді цей гурт грав на «розігріві» у популярної рок-групи «Pink Floyd».

Остаточний зірковий склад сформувався в 1970 році, коли до гурту приєднався Фредді Мерк’юрі (справжнє ім’я — Фарух Буль-сара), який став його лідером і придумав нову назву — «Queen».

Фредді Мерк'юрі був високоосвіченою і художньо обдарованою особистістю. Його унікальні вокальні дані, дивовижний, рідкісної краси голос із майже необмеженим діапазоном давали змогу виконувати оперні арії, рок-н-рол і найскладніші рок-композиції.

Фредді був великим майстром шоу, що супроводжувало кожний виступ «Queen». На концертах групи завжди панувала атмосфера свята. «Я не намагаюся змінити світ за допомогою нашої музики. Мені подобається, що після концерту “Queen” публіка розходиться, відчуваючи переповненість видовищем»,— казав він. Не «навантажувати» слухачів проблемами, а подарувати відчуття позитиву й радості життя у всіх його яскравих проявах митець вважав найважливішим для себе. Хіба не є це бажанням «змінити світ на краще»? Слухаючи композиції легендарного гурту, ми відчуваємо потужну духовну енергетику їхніх творців, які стверджують: «Життя прекрасне!», «Ми — чемпіони!».

Фредді Мерк'юрі. «We Are The Champions».

Фредді Мерк'юрі, Монсеррат Кабальє. «Barcelona».

Яке враження справила на вас пісня у виконанні геніального дуету оперної примадонни і рок-вокаліста?

«Піснею тисячоліття» називають славнозвісну «Богемську рапсодію». У цій композиції поєдналися елементи різних музичних жанрів — опери, рок- і поп-музики, окремі фольклорні мотиви. Відео, що було знято до композиції, стало одним із перших кліпів у світі. Оригінально й вигадливо цей кліп

сприймається й сьогодні. Креативні ідеї Фредді Мерк’юрі як талановитого кліпмейкера і в наш час надихають митців.

Фредді Мерк'юрі. «Bohemian Rhapsody».

Однією з найвідоміших пісень гурту є, звичайно, «The Show Must Go On», написана Браяном Меєм. Це остання пісня з останнього альбому групи, у записі якого брав участь Фредді Мерк’юрі. Вона звучить наче заповіт, данина світлій пам’яті про великого артиста: «Життя — це шоу. Воно має тривати!»

Браян Мей. «The Show Must Go On» у виконанні групи «Queen» і Фредді Мерк'юрі.

Запитання та завдання

* Поміркуйте, яку роль відіграв Фредді Мерк'юрі як лідер у творчості колективу.

* Чи має значення те, що до складу групи «Queen» входили високоосвічені музиканти? Як це позначилося на культурі виконавства, репертуарі та загальній творчості групи?

* Який слід, на вашу думку, залишила група в музиці та житті людей?

У вільний час

Дізнайтеся більше з інших джерел про творчість групи «Queen» та її лідера Фредді Мерк'юрі.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:19, Переглядів: 2459