Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Рок-музика. Початок легенди

НАРОДНА ОСВІТА

Рок-музика. Початок легенди

Одним із провідних видів музичної культури другої половини ХХ ст. стала рок-музика. Дати чітке визначення року або однозначно схарактеризувати його неможливо. Це пояснюється тим, що, на відміну від попередніх видів сучасного музичного мистецтва, які прагнули до збереження своїх основних стильових ознак, рок відзначався цілковитою свободою творчості. Така необмежена свобода зумовила виникнення великої кількості різних напрямів рок-музики.

У часи народження рок-музики групи, що грали в цьому стилі, зазвичай складалися з вокаліста, гітариста, бас-гітариста й ударника, іноді — клавішника. Рок-стиль у текстах пісень, сценічному іміджі та грі на гітарі започаткував Чак Беррі, відомими виконавцями були також Фетс Доміно та Бо Діддлі.

 

 

«Електрогітари та гучність — ось наша зброя»,— проголосили рок-музиканти. Саме наявність електроінструментів, а також особлива манера виконання — експресивна, а часом навіть агресивна,— відрізняють рок-музику від інших музичних стилів. Вона охоплює безліч напрямів: від легких жанрів (танцювальний рок-н-рол, поп-рок) до важких (хард-рок, хеві-метал).

Який виконавський стиль притаманний вашій улюбленій рок-групі?

Як ви вважаєте, чому рок-музика легко поєднується з іншими стильовими напрямами?

За час свого існування рок-музика поєдналася майже з усіма музичними жанрами: академічним (арт-рок, бароко-рок, рок-опера, симфо-рок), народною музикою (фолк-рок), джазом (джаз-рок, ф’южн), авторською піснею (бард-рок). Окрім того, існують напрями, що мають яскраве національне забарвлення: латино-рок, рага-рок (зв’язок з індійською музикою).

Джерелом рок-музики вважають жанр рок-н-ролу, що увібрав у себе риси блюзу, ритм-енд-блюзу, бугі-вугі, джазу й кантрі.

 

 

 

Рок-н-рол — новий музичний стиль (а також танець), що виник на початку 50-х років у США. Його основою є мелодія з блюзовими інтонаціями в супроводі одноманітного акцентованого ритму.

Першою світовою зіркою рок-н-ролу став американський співак Елвіс Преслі. Талановитий юнак мав неповторний тембр голосу глибокого оксамитового відтінку. Він запам’ятався проникливим виконанням ліричних композицій і рок-балад. Але найбільш — як непере-вершений виконавець рок-н-ролу. Елвіс Преслі став справжньою легендою і кумиром мільйонів.

Музичні композиції у виконанні Елвіса Преслі.

 

Якщо 1950-ті роки називали епохою Елвіса, то 1960-ті роки — це епоха «The Beatles», яка стала початком британського року.

Ця «ліверпульська четвірка» перевернула світ із ніг на голову та стала зразком для наслідування для цілих поколінь молодих людей. До складу легендарного квартету входили Джон Леннон, Пол Маккартні, Джордж Харрісон і Рінго Старр.

Почавши з наслідування класиків американського рок-н-ролу 1950-х років, «The Beatles» з роками виробили власний стиль. Їхня творчість здобула всесвітнє визнання, породивши глобальне явище під назвою «бітломанія». Вплив «The Beatles» відчули на собі майже всі рок-групи.

Пол Маккартні, Джон Леннон. «Let It Be»; «Yesterday».

Більшість пісень колективу написані Дж. Ленноном і П. Маккартні. Кожна пісня митців — це маленький шедевр. За версією журналу «The Rolling Stone», «The Beatles» належить перше місце у списку найвидатніших виконавців усіх часів.

Цікавинка

 

Починаючи з 2001 року за рішенням ЮНЕСКО (організації ООН із питань науки, освіти та культури) 16 січня відзначається як Усесвітній день «The Beatles». Ця дата обрана не випадково: саме 16 січня 1957 року в місті Ліверпулі на вулиці Метьюз-стріт відкрився клуб «Cavern» («Печера»), звідки розпочали свій шлях до світової слави тоді ще нікому невідомі молоді музиканти — Джон Леннон, Пол Маккартні і Джордж Харрісон. Пізніше до них приєднався Рінго Старр.

Серед найпопулярніших пісень «The Beatles» — «Let It Be» і «Yesterday». Перша, сповнена глибокого духовного змісту, стала своєрідною візитівкою ліверпульської четвірки, вона вчить ніколи не втрачати віру і надію на щастя. «Yesterday» — один із неперевершених шедеврів творчого тандему Маккартні — Леннона, що має понад 1000 версій виконання.

YESTERDAY

Вірші та музика Пола Маккартні і Джона Леннона

Переклад В. Федоренка

Yesterday

All my troubles seemed so far away. Now it looks as though they're

here to stay.

Oh, I believe in yesterday!

Suddenly

I'm not half the man I used to be, There's a shadow hanging over me. Oh, yesterday came suddenly.

Why she had to go I don't know she woldn't say.

I said something wrong.

Now I long for yesterday.

Yesterday

Love was such an easy game to play. Now I need a place to hide away.

Oh, I believe in yesterday.

 

Вчора ще

Був веселим я й життю радів,

Нині ж серце смуток полонив,

О, душу мені хто б зцілив?

Раптом я

Іншим став, ніж ще учора був... Непроглядний морок огорнув.

Хто б день вчорашній повернув?

Вона

Прочитала жорстокий погляд мій. Я зло крикнув їй:

«Вже нема назад шляхів.»

Вчора ще я вважав:

любов — це гра дітей, Вже від туги не стулю очей!

О, повернись, вчорашній день.

 

Ноти

«Пісні, що об’єднують людство» — так називався грандіозний концерт сера Пола Маккартні, що відбувся 2008 р. в Києві. На майдані Незалежності звучали пісні легендарного квартету, яким підспівували сотні тисяч його прихильників.

Запитання та завдання

* Чи знаєте ви, як склалась доля кожного з учасників квартету «The Beatles» після 1970 року?

* Які альбоми цього легендарного колективу вам відомі?

* Поміркуйте: що допомогло учасникам колективу стати успішними? Чому й сьогодні творчість групи є еталоном досконалості?

Пізнаємо разом

Зробіть серію презентацій, у якій розкажіть про історію рок-музики в Україні.

Організуйте вечір виконання хітів «The Beatles» під караоке або інший музичний супровід.

У вільний час

Дізнайтеся більше з інших джерел про творчість квартету «The Beatles». Перегляньте відеоматеріали його виступів.

 

Як ви вважаєте, що в творчісті квартету «The Beatles» підкорило серця прихильників?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:19, Переглядів: 4281