Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Американська рапсодія

НАРОДНА ОСВІТА

Американська рапсодія

Для мільйонів людей в усьому світі Джордж Гершвін став уособленням американської музики. Йому вдалося сформувати самобутній музичний стиль, у якому гостра джазова ритміка й ефектність інструментовки поєднувалися з суворістю форм і прийомів симфонічного розвитку. Він був одним із засновників стилю симфоджаз.

Симфоджаз — напрям симфонічної музики, що органічно поєднує характерні риси симфонічної музики з джазовими виконавськими елементами.

 

Джаз збагатив симфонічну й оперну музику новими неповторними звучаннями. Джордж Гершвін одним із перших подолав прірву між цими напрямами музичного мистецтва. Його оперу «Поргі і Бесс» американська преса одразу назвала «національним шедевром», а дата її прем’єри (30 вересня 1935 року) вважається датою народження національної опери.

Джордж Гершвін. «Колискова Клари» (фрагмент опери «Поргі і Бесс»).

Які інструментальні обробки мелодії під назвою «Summertime» вам відомі?

Творчий шлях Гершвіна-музиканта був складним: від талановитого самоука, що писав невибагливі естрадні пісеньки, він піднявся до вершин успіху, здійснивши «американську мрію» і прославивши національну музику на весь світ.

Народився Джордж у Нью-Йорку, в родині емігрантів. Інтерес до музики проявився у хлопчика в 10-річному віці після того, як він почув «Гумореску» А. Дворжака. Навчаючись гри на фортепіано, майбутній композитор відкриває для себе світ класичної музики. Водночас він досконало вивчає джаз, захоплюючись творчістю афроамериканських музикантів і годинами слухаючи регтайми в їхньому виконанні.

Його кар’єра як піаніста розпочалася з рекламування пісень інших композиторів, але незабаром Гершвін став писати й власні твори. Молодий музикант відточує свою майстерність і поступово стає відомим композитором бродвейських мюзиклів. Він ніколи не боявся пробувати щось нове. Така нагода випала йому в 1924 році, коли на прохання диригента джаз-оркестру

Пола Вайтмена Гершвін пише свою знамениту «Рапсодію в стилі блюз», яка стала справжньою сенсацією.

Цікавинка

Цікава історія створення «Рапсодії в стилі блюз». Якось Джордж Гершвін прочитав у газеті повідомлення про майбутній виступ відомого симфо-джазового оркестру під керівництвом Пола Вайтмена. У ньому йшлося про те, що в концерті буде виконаний... новий твір Гершвіна, тоді ще маловідомого композитора. Тим самим Пол Вайтмен вирішив спровокувати композитора на написання твору, який, за умовами конкурсу, став би своєрідним «експериментом у сучасній музиці».

 

Зал був переповнений, а серед присутніх — видатні музиканти С. Рахманінов, Л. Стоков-ський та ін. «Рапсодія» була останнім номером у довгій програмі. Партію фортепіано виконував сам композитор. Після останнього акорду слухачі підвелися з місць і довго й бурхливо аплодували. Це був безперечний успіх! Феєричне виконання «Рапсодії в стилі блюз» стало поворотним моментом для композитора і для всієї американської музики.

 

«Рапсодія в стилі блюз» нагадує одночастинний концерт для фортепіано з оркестром. Але незвичайність її стилю відчувається й у складі самого оркестру (до нього входить група саксофонів), і в характерних блюзових інтонаціях, і в манері виконання — вільній, яскравій, із використанням виражальних засобів джазу. В основі твору — 4 теми різного характеру. Швидка зміна епізодів, досить вільна побудова, гострий ритм і джазові акценти надавали їй свіжого звучання нової музики.

Джордж Гершвін. «Рапсодія в стилі блюз» (фрагмент), пісня «Коханий мій».

Цей дивовижний, сповнений міцної життєвої енергетики твір вважають музичним символом Америки, називаючи його «американською рапсодією». «Коханий мій» — одна з найвідо-міших пісень Джорджа Гершвіна. У ній звучить і мелодія його славнозвісної «Рапсодії».

Запитання та завдання

* Чим вас зацікавила творчість Дж. Гершвіна? Яке враження вона на вас справила?

* Як ви вважаєте, чому композитор обрав для свого твору саме жанр рапсодії?

* Чому, на вашу думку, ця музика для багатьох слухачів асоціюється з образами Америки?

Музичний проект

Доберіть твори для альбому Дж. Гершвіна. Запишіть на компакт-диск, намалюйте обкладинку до нього.

У вільний час

Перегляньте фільми, у яких звучить музика Дж. Гершвіна («Потанцюймо?», «Безумства Голдвіна», «Дівочі страждання»).

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:15, Переглядів: 3385