Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Український балет: звернення до витоків

НАРОДНА ОСВІТА

Український балет: звернення до витоків

Українське балетне мистецтво — цікаве поєднання класичних, народно-танцювальних традицій і прийомів сучасної хореографії. Разом із пошуком нових форм і жанрів воно звертається й до витоків — народних джерел і вітчизняної класики.

Класичним твором українського хореографічного мистецтва, у якому знайшла відображення національна тема, є балет Костянтина Данькевича «Лілея». Створений за мотивами «Кобзаря» в 1939 році, він був присвячений 125-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Музика твору пронизана народно-пісенними мелодіями, тому його іноді називають «балетом-піснею». Ліричні почуття головних героїв виражаються в натхненному «Адажіо» — одному з найкращих номерів балету.


Цікавинка

Теплої літньої ночі на Івана Купала дівчата кидають вінки на воду і загадують свою долю. Заквітчана вінком красуня Лілея привертає погляди парубків, а серед них і Степана. Між хлопцем і дівчиною виникло незвідане досі почуття — кохання. Лілея зі Степаном просять у Князя дозволу на заручини. Князь погоджується, але, захоплений красою Лілеї, вирішує розлучити закоханих.

К. Данькевич. Адажіо з балету «Лілея».

Схарактеризуйте музику фрагмента балету «Лілея».

Героїко-романтичний балет за творами Великого Кобзаря не міг опинитися поза увагою кінематографістів. Перший україномовний фільм-балет «Лілея» вийшов на екрани 1958 року, що стало важливою подією у світі хореографічного мистецтва. А у 2003 році з’явилася нова редакція балету. Незважаючи на

трагізм сюжету, у творі високо звучить тема всепереможного кохання, самопожертви та відданості — вічних цінностей, актуальних у всі часи.

Традиції «Лілеї» ніби продовжилися в балеті Віталія Кирейка «Тіні забутих предків». Написаний за однойменною повістю М. Коцюбинського, цей твір також близький до фольклорних джерел, у ньому простежується тісний зв’язок із народними традиціями й віруваннями як частиною української духовності. Народні образи, характери, побут, обряди надають балету яскравості й видовищності, розкривають самобутню красу української культури.

В. Кирейко. Дует Марічки й Івана з балету «Тіні забутих предків».

Поміркуйте, чому сюжет повісті М. Коцюбинського є настільки популярним в українському мистецтві.

Ніжна й прониклива пісня «Чарівна скрипка» нікого не залишить байдужими. Це одна з найкращих і найвідоміших українських естрадних пісень, сповнена високої поезії кохання.

ЧАРІВНА СКРИПКА

Вірші Юрія Рибчинського

 

Музика Ігоря Поклада

 

Сіла птаха білокрила на тополю, Сіло сонце понад вечір за поля. Покохала, покохала я до болю Молодого, молодого скрипаля.

Покохала, зачарована струною, Заблукала у березовім гаю.

 

І понесла журавлиною весною В гай зелений своє серце скрипалю.

Йшла до нього, наче місячна царівна, Йшла до нього, як до березня весна. І не знала, що та музика чарівна Не для мене, а для іншої луна.

 

Ноти

Запитання та завдання

* Що, на вашу думку, об'єднує музичний матеріал, який прозвучав на уроці?

* Чи вважаєте ви тему кохання однією з вічних тем мистецтва? Обґрунтуйте свою думку.

* Поміркуйте, чому до найкращих українських балетів належать саме твори ліричного звучання.

Музичний проект

Підготуйте презентацію «Образи української літератури в музичному (хореографічному) мистецтві».

У вільний час

Перегляньте фрагмент балету К. Данькевича «Лілея».

Якими почуттями сповнена музика?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:10, Переглядів: 4739