Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Класика української пісні

НАРОДНА ОСВІТА

Класика української пісні

Українська пісенна культура — явище унікальне та яскраве. Українську пісню легко виділити в загальному музичному звучанні. Її мелодійність і краса, щирість і задушевність зворушують до глибини душі.

Які українські пісні ви полюбляєте співати і слухати — народні чи створені композитором?

Пісні яких українських композиторів вам запам'яталися? Чим вони вам сподобалися?

Наче з бездонного джерела народної пісенності черпають українські митці свої прекрасні задушевні мелодії. XX століття подарувало українській культурі цілу плеяду талановитих композиторів-піснярів, майстрів ліричної пісні: Платон Майборода, Ігор Шамо, Олександр Білаш, Ігор Поклад, Володимир Верменич, Іван Карабиць.

Лірична пісня — різновид музично-поетичної творчості, що виражає почуття людини.

Вважається, що історія сучасної ліричної української пісні розпочалася з натхненної «Пісні про рушник» Платона Майбороди. Більшість творів митця написані на вірші Андрія Малишка, з яким композитора пов’язувала багаторічна дружба і співпраця. У творчому тандемі з’явились незабутні ліричні шедеври: «Пісня про вчительку», «Київський вальс», «Стежина».

Серед найвідоміших пісень Олександра Білаша — «Два кольори» на вірші Дмитра Павличка, «Ясени», «Прилетіла ластівка» на вірші Михайла Ткача та інші перлини сучасної української пісенності.

«Києве мій» Ігоря Шамо на вірші Дмитра Луценка — один із музичних символів нашої прекрасної столиці.

Незабутні чудові мелодії Ігоря По-клада — «Чарівна скрипка», «Доброго ранку», «Пісня про матір» — натхненні гімни життю і любові. Вони стали справжньою класикою української пісні, традиції якої продовжили талановиті творці сучасної української музики: Володимир Івасюк, Тарас Петриненко, Геннадій Та-тарченко, Олександр Злотник, Михайло Чембержі, Микола Мозговий.

Історія української естрадної пісні починається з творчості Володимира Іва-сюка. Його знаменита «Червона рута» стала не лише символом української естради, а й справжнім національним музичним символом. В основі поетичного змісту — гуцульське повір’я про чарівну квітку, що зацвітає раз на двадцять років і приносить щастя тому, хто її знайде.

 

 

 

 

В. Івасюк. «Червона рута».

 

Які почуття панують у пісні?


Розгляньте репродукцію картини. Чи співзвучні її образи з образами «Червоної рути» В. Івасюка?

Джерелами натхнення для В. Івасюка завжди були краса його рідної буковинської природи та народна пісня. «...Кожна пісня — це перлина. Я не розумію, як можна вважати себе музикантом або просто культурною людиною і не знати українського фольклору... Для мене український фольклор — підручник, написаний геніальним автором»,— говорив митець.

«Водограй» — одна з найкращих пісень В. Івасюка. У ній звучать карпатські мотиви, а побудова традиційна для багатьох народних пісень: заспів наспівного характеру змінює запальний танцювальний приспів.

ВОДОГРАЙ

Вірші та музика Володимира Івасюка

Котить хвилі наш Черемош,

А куди — не знає,

Поміж гори в світ широкий Тече, не вертає.

Ми зустрінемось з тобою Біля водограю І попросим його щиро —

Хай він нам заграє.

Приспів:

Ой, водо-водограй, грай для нас, грай...

Танок свій жвавий ти не зупиняй. За красну пісню на всі голоси Що хочеш, водограю, попроси.

 

Струни дає тобі кожна весна, Дзвінкість дарує їм осінь ясна.

І ми заграєм на струнах твоїх — Хай розіллють вони радісний сміх.

Подивись, як сіру скелю Б'є вода іскриста,

Ти зроби мені з тих крапель Зоряне намисто.

Краще я зберу джерела Й з них зроблю цимбали,

Щоб тобі, дівчино мила,

Вони красно грали.

Приспів.

 

Ноти

«Івасюк зробив для України набагато більше, ніж цілі творчі спілки. Масштаб цієї постаті дорівнює Шевченковій»,— зазначає Т. Петриненко. Життя талановитого митця трагічно обірвалося в 1979 році. Його загадкова загибель на злеті, у розквіті творчих планів болем відгукнулася у віршах і піснях його друзів.

Цікавинка

«Орфеєм синіх гір» називав В. Івасюка його друг — прославлений український співак Назарій Яремчук. Пам'ять про талановитого пісняра увічнена в назві музичного фестивалю «Червона Рута», який, починаючи з 1989 року, проводиться в Чернівцях та інших містах України. Пісні Івасюка звучать у нашій країні та за її межами, розповідаючи світові про співучий і талановитий український народ. Вони несуть людям «добро, мир і злагоду», як і мріяв славетний український пісняр.

Запитання та завдання

* Чи можна стверджувати, що джерелом творчості українських компози-торів-піснярів є народна пісенність?

* Як ви розумієте вислів Миколи Гоголя: «Пісні для України — все: і поезія, й історія, і батьківські могили. Хто не пройнявся ними глибоко, той нічого не дізнається з минулого цієї квітучої країни»?

* Поміркуйте, що можна дізнатися про наш народ, познайомившись із піснями українських композиторів.

* Які з них близькі вам за змістом і характером звучання?

Пізнаємо разом

Підготуйте музичну класну годину про творчість В. Івасюка.

У вільний час

Перегляньте фрагмент музичного фільму «Червона Рута. 10 років потому» і послухайте пісню П. Дворського та В. Кудрявцева «Стожари» у виконанні Н. Яремчука.

 

Які почуття виникають у вас під час звучання цієї пісні?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:06, Переглядів: 3358