Народна Освіта » Географія » Країни Азії. Китай. Японія. Індія

НАРОДНА ОСВІТА

Країни Азії. Китай. Японія. Індія

Ви дізнаєтесь:

• про загальні риси природи, населення та господарства Китаю, Японії, Індії Пригадайте:

• хто з європейців мандрував країнами Азії в епоху Середньовіччя

• які давні та сучасні винаходи китайців, японців, індійців ви знаєте

Азія — найбільша за площею та кількістю населення частина світу. Тут проживає 3/4 людства, населення тільки двох держав — Китаю й Індії — налічує понад 2,5 млрд осіб.

Азія — традиції її народів, їхня культура та філософія — феномен, який у європейському світогляді позначається словом-символом «Схід». Саме в цьому регіоні виникли найдавніші цивілізації, із

його глибин на Європу находили хвилі міграцій, у ньому зародилися три головні світові релігії — християнство, іслам і буддизм.

 

 

Китай.

Китай — найбільш населена країна світу. Розташована вона у Східній і Центральній Азії. Тихоокеанське узбережжя Китаю омивають води Жовтого, Східнокитайського та Південнокитай-ського морів.

Природні умови країни дуже різноманітні. Тут є високі гори та широкі рівнини. Великі пустелі та густі ліси.

Китай дуже багатий на мінеральні ресурси — їх понад 140 видів. Країна посідає одне з перших місць у світі за запасами багатьох корисних копалин: вугілля, нафти, залізної руди, бокситів, вольфраму, молібдену, олова, ртуті, свинцю, цинку.

У Китаї проживає п’ята частина населення світу. Керувати такою кількістю людей, забезпечити їх усім необхідним — завдання нелегке. Тому тривалий час уряд Китаю проводив так звану «політику однодітної сім’ї». Суворе планування сім’ї привело до зниження народжуваності, та попри це в Китаї щорічно з’являється на світ понад 11 млн немовлят, що приблизно дорівнює населенню таких європейських країн, як Греція й Угорщина.

У східній частині Китаю зі сприятливим вологим кліматом проживає понад 90 % населення. Тому густота населення в окремих районах коливається від 600 осіб/км2 у приморських районах до 2 осіб/км2 у пустелях і горах на заході.

Міст-мільйонерів у Китаї понад 70, у 24 із них кількість населення перевищує 3 млн осіб. Найбільше місто Китаю та одне з найбільших міст світу — Шанхай (18,6 млн осіб). У столиці Китаю — Пекіні — живе вже понад 13 млн осіб (рис. 1).

 

величезні природні ресурси Китаю, його численне й працьовите населення дозволили країні за багатьма показниками економічного розвитку увійти в число світових лідерів. у сучасному Китаї виготовляють фактично все — від паличок для їжі до космічних кораблів. Мало не всі європейські (у тому числі й українські), американські та азіатські крамниці наповнені недорогими китайськими товарами — одягом, взуттям, телевізорами, іграшками, годинниками, велосипедами.

Китай посідає перші місця у світі за виробництвом автомобілів, сталі, вугілля, цементу, зерна, бавовни, м’яса, бавовняних тканин і телевізорів, хімічних волокон, мінеральних добрив, електроенергії. Завдяки винятково дешевій робочій силі в Китаї випускають автомобілі, комп’ютери, мобільні телефони, побутову техніку.

За різноманітністю та обсягами сільськогосподарської продукції Китай посідає перше місце у світі. Щорічно тут збирають 500 млн тонн зерна (рис, пшеницю, кукурудзу), розводять свиней, дрібну й велику рогату худобу, птицю.

Причини швидкого економічного зростання, так званого «китайського економічного дива», намагаються знайти науковці багатьох країн. Досвід економічного розвитку Китаю цікавий і для України, яка перебуває на шляху економічних реформ. Між фахівцями України та Китаю відбувається обмін досвідом і науково-технічна співпраця в різних галузях.

Швидкими темпами в Китаї розвивається туризм. Архітектурні пам’ятки, численні музеї, самобутня культура, буддистські монастирі й храми привертають увагу мільйонів туристів (рис. 2).

^2^ Японія.

 

Японія розташована на архіпелагу, який складається з понад 4 тис. островів, що простягнулися на відстань більше ніж 3 тис. км поблизу східних берегів Азії.

Найбільші острови архіпелагу — Хоккайдо,

Хонсю, Сікоку й Кюсю — розташовані досить близько один від одного, з’єднані між собою тунелями, мостами й дамбами.

Істотною особливістю Японських островів є вулкани. Їх у Японії понад 200, а 17 із них вважаються діючими. Найвища гора й символ Японії — Фудзіяма (3776 м) — діючий вулкан.

Ліси займають більше ніж 60 % площі країни. Також національними символами Японії є вишня сакура й слива, які символізують прихід весни та відродження всього живого.

Корисних копалин у Японії небагато — кам’яне вугілля, мідні й свинцево-цинкові руди, тому більшість необхідної мінеральної сировини вона завозить з інших країн.

За етнічним складом населення країни однорідне — японці становлять 99 %. Японія є одним зі світових лідерів за середньою тривалістю життя населення (понад 80 років). Середня густота населення тут дуже висока — понад 300 осіб/км2, причому більша частина населення (80 %) проживає в містах, розташованих на прибережних рівнинах. До найбільших міст належать Токіо, Осака, Йокогама, Нагоя та ін.

Японія — одна з найрозвиненіших країн світу. Їй належать провідні місця з виробництва автомобілів, суден, побутової електроніки, промислових роботів, верстатів, виробництва сталі, електроенергії, цементу, переробки нафти. Тут добре розвинена металургія, хімічна, легка, деревообробна галузі.

Для землеробства в Японії придатні лише близько 13 % території країни, але жителі повністю забезпечують себе найважливішим продуктом харчування — рисом. Вирощують також картоплю, цукровий буряк, цибулю, огірки, фрукти. Японія посідає одне з перших місць за виловом риби й морепродуктів, які, нарівні з рисом, є головною складовою раціону японців. Крім того, японці досягли високих результатів у розведенні риби й молюсків.

На території Японії розташовано багато культурних пам’яток (рис. 3).

 

 

Рис. 3. Замок Хімедзі — «замок білої чаплі» — один із найдавніших (1346 р.) замкових комплексів Японії. До нього входять 83 дерев'яні споруди. у 1993 р. віднесений до Світової спадщини ЮнЕСКО. на території замку проходили зйомки «бондіани» — «Живеш лише двічі». всесвітньо відомий режисер Акіра Куросава знімав тут «Тінь воїна» та «Ран». у 2003 р. американський режисер Едвард Цвік знімав у замку історичну кінострічку «Останній самурай» із Томом Крузом у головній ролі.

Індія.

Індія розташована в Південній Азії на півострові Індостан та прилеглій материковій частині, омивається водами Індійського океану. Майже 80 % території країни зайнято рівнинами та плоскогір’ями.

Індія — друга держава світу за кількістю населення, яке продовжує стрімко зростати. За цим показником країна поступається лише Китаю.

Середня густота населення країни — понад 350 осіб/км2, але найбільш густо заселені (400—1000 осіб/км2) приморські території та Індо-Гангська низовина. Найбільші міста — Мумбаї (рис. 4), Кол-ката, Делі, Ченнаї.

Зараз Індія є одним із найбільших світових виробників і продавців вугілля, марганцевої та залізної руд. У країні створені підприємства чорної металургії, важкого та транспортного машинобудування, виробництва електрообладнання, побутової електроніки, хімікатів. Індія першою серед країн, що розвиваються, почала налагоджувати атомну енергетику, розвивається також аерокосмічна галузь. Велику популярність серед туристів мають індійські ювелірні вироби.

Сільське господарство є однією з провідних галузей в Індії. Тут вирощують рис, пшеницю, просо, овочі та фрукти, цукрову тростину, бавовник, каву, арахіс, сезам (кунжут), рицину, гірчицю, льон. Індія є найбільшим у світі виробником чаю.

Рис. 4. Мумбаї — столиця індійського штату Махараштра, найбільший економічний, фінансовий і культурний центр країни, найважливіший транспортний вузол. порт Мумбаї з давніх-давен був воротами Індії. Тут розташована найбільша в країні фабрика кіно — Боллівуд. Це місто контрастів, де багатство й розкіш сусідять з убогістю, брудом і загазованістю вулиць.

 

Індія — країна з давньою культурою та різноманітною природою. Чарівні краєвиди, історичні пам’ятки, фортеці та багато іншого додають величі країні, приваблюючи туристів з усього світу (рис. 5).

Між Індією та Україною існують давні торговельні зв’язки. Створений та працює українсько-індійський Комітет із питань науково-технічного співробітництва. Як пріоритетні галузі подальших спільних досліджень визначено біо-технології та біомедицину, інформаційні та комунікаційні технології, нанотехнології й нові матеріали, енергетику та енергоресурси, фізику високих енергій та астрофізику.

Головне

> Китай — найбільша за кількістю населення держава світу. Вона займає величезні простори Центральної та Східної Азії, має різноманітні природні умови. Китай досяг значних економічних успіхів завдяки найбагатшим ресурсам і численному працелюбному населенню.

 

 

Рис. 5. Тадж-Махал — величезний мавзолей, розташований в індійському місті Агра й побудований у XVII ст. за наказом імператора моголів Шах-Джахана на згадку про його кохану дружину. Будівництво мавзолею тривало понад 20 років, у роботі брали участь щонайменше 20 тис. осіб. висота Тадж-Махалу разом із куполом досягає 74 м. по кутках мавзолею здіймаються чотири витончені мінарети заввишки по 42 м. Стіни Тадж-Махалу викладені білим мармуром.

• Японія — острівний архіпелаг у західній частині Тихого океану. Розвиток освіти й науки, працьовитість і дисциплінованість народу, застосування сучасних технологій сприяли перетворенню Японії на одну з найбільш економічно розвинених країн світу.

• Індія — одна з найбільших за кількістю населення та площею країн світу. Провідну роль в економіці Індії відіграє сільське господарство, швидко розвиваються нові галузі промисловості.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Якими причинами пояснюється багатство й різноманітність природних умов і природних ресурсів Китаю? 2. Як у сучасному Китаї вирішуються проблеми зростання кількості населення? 3. у яких сферах господарської діяльності Японія посідає провідні позиції у світі? 4. Які проблеми, на вашу думку, існують у Японії та Китаї у зв'язку з інтенсивним розвитком промисловості та сільського господарства? 5. Якими товарами, виробленими в Китаї, Японії, Індії, ви користуєтеся?

Працюємо самостійно

у житті японців велику роль відіграють моря, які омивають країну. проте вони водночас приносять жителям Японії і багато нещасть. проведіть дослідження та визначте, як японці протистоять природним стихіям, що приходять з Океану.

РОЗДІЛ V. ОКЕАНИ

 

У цьому розділі ви поринете в дивовижний світ океанології, яку, за словами відомого вченого-океанолога Пітера Вейля, можна назвати «поєднанням мистецтва, пригод і науки». Води Світового океану є основним джерелом одного з найважливіших ресурсів — води, яка необхідна для нормальної життєдіяльності всього живого на нашій планеті.

Світовий океан — єдиний океан на Землі. Проте в його межах можна виокремити відносно самостійні частини. У 1650 р. голландський географ Бернгард Варен уперше у своїх працях запропонував поділити Світовий океан на п’ять океанів: Тихий, Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий, Південний Льодовитий. У 1845 р. Британське королівське географічне товариство прийняло той самий поділ. Однак виокремлення Південного океану навколо Антарктиди викликало та продовжує викликати багато суперечок серед географів. Тому ми з вами дослідимо океани Землі за загальноприйнятим розподілом.

Для детального вивчення та порівняння природи океанів Землі скористайтеся типовим планом характеристики океанів.

 

Типовий план

характеристики океанів

1. Географічне положення.

2. Рельєф дна.

3. Клімат і води.

4. Органічний світ океану.

5. Природні ресурси океану та їх охорона.

6. Вплив океану на життєдіяльність людей прилеглих материків

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 23:30, Переглядів: 31270