Народна Освіта » Географія » Кліматичні пояси та типи клімату Євразії

НАРОДНА ОСВІТА

Кліматичні пояси та типи клімату Євразії

Ви дізнаєтесь:

• у яких кліматичних поясах розташована Євразія

• які типи клімату сформувалися на території материка

Пригадайте:

• основні й перехідні кліматичні пояси та їхні ознаки

Географічне положення, величезні розміри Євразії та складний рельєф визначають надзвичайне різноманіття її кліматичних умов. Євразія розташована в усіх кліматичних поясах Північної півкулі, у межах яких виділяються всі типи клімату Землі. Порівняно з іншими материками, для Євразії характерне поширення континентальних типів клімату.

Арктичний і субарктичний клімат.

Для найпівнічніших островів Євразії, а в азіатській частині й для узбережжя материка, що прилягає до Північного Льодовитого океану, характерний арктичний клімат. Тут протягом року панує сухе й холодне арктичне повітря.

Субарктичний пояс простягається вузькою смугою, захоплюючи острів Ісландія, північну частину Скандинавського півострова й поступово розширюючись на схід. Клімат тут субарктичний із суворою тривалою зимою й порівняно теплим, але коротким літом. Взимку панують арктичні повітряні маси, а влітку — помірні. На південному узбережжі Баренцового моря й півночі Скандинавського півострова зима більш волога й м’яка, а літо прохолодне, що пов’язано із впливом теплої Норвезької течії (відгалуження Північноатлантичної).

Типи клімату помірного поясу.

Найбільш широка й масивна частина Євразії лежить у межах помірного кліматичного поясу (рис. 1). Завдяки великій протяжності із заходу на схід і різноманіттю форм рельєфу в його межах виділяють чотири кліматичні області.

Область морського клімату включає крайній захід Євразії уздовж берегів Атлантичного океану. Тут протягом усього року клімат формується під впливом повітряних мас з Атлантичного океану. Літо прохолодне, зима відносно тепла. Опади випадають протягом усього року. Під час проходження циклонів погода швидко змінюється: влітку можуть бути похолодання, взимку — відлиги.

На схід до Уральських гір розташована область помірно континентального клімату, яка переходить від морського до континентального. За умови віддалення від океану зростає різниця літніх і зимових температур, зима стає холоднішою, опадів менше, і випадають вони здебільшого влітку.

Значна частина Азії за Уралом — Сибір і Центральна Азія — лежить в області континентального клімату, де цілий рік панують континентальні повітряні маси. Протягом тривалої зими поверхня суходолу сильно переохолоджується, а влітку перегрівається, створюючи великі температурні контрасти між порами року. Повітряні маси з океанів сюди майже не доходять, тому опадів випадає мало. Відсутність снігу взимку приводить до промерзання ґрунту на велику глибину.

На сході Євразії лежить область мусонного клімату, яка характеризується різкими відмінностями температур, опадів і показників зволоження влітку і взимку. Літній мусон приносить вологе повітря з Тихого океану, тому літо тепле й дощове. Зимовий мусон несе холодне континентальне повітря з внутрішньої сильно охолодженої частини материка, де взимку утворюється область високого тиску. Унаслідок цього зима суха й морозна, із сильними вітрами.

 

Клімат субтропічного, тропічного, субекваторіального та екваторіального поясів.

Субтропічний кліматичний пояс пролягає через усю Євразію від Піренейського півострова на заході до Японських островів на сході. Тут виділяють області середземноморського, континентального й мусонного клімату.

Область субтропічного середземноморського клімату охоплює територію узбережжя Середземного моря на південному заході Євразії. У літній період Середземномор’я перебуває під впливом тропічних повітряних мас, установлюється суха жарка погода. Взимку вітри з Атлантичного океану приносять вологе повітря помірних широт, тому зима дощова й тепла (рис. 2а).

У центральній частині субтропічного поясу клімат субтропічний континентальний зі спекою влітку, холодною зимою й невеликою кількістю опадів. На сході субтропічного кліматичного поясу лежить область субтропічного мусонного клімату з характерним для нього сезонно-вологим режимом опадів (рис. 2б).

Розміщення тропічного кліматичного поясу в Євразії має, на перший погляд, незвичайну особливість. Сухий пустельний тропічний клімат формується на Аравійському півострові, півдні Іранського нагір’я й на частині низовини уздовж річки Інд (рис. 2в).

На схід тропічний пояс закінчується й заміщується субекваторіальним поясом із мусонним кліматом. Такий зсув субекваторіального поясу далеко на північ відбувається завдяки дії мусонів з Індійського океану. У літню пору на півостровах Індостан, Індокитай, Філіппінських островах панує вологе екваторіальне повітря, принесене мусоном, тому літо в субекваторіальному поясі жарке й дуже вологе (рис. 3, 4).

Взимку територія півостровів перебуває під впливом сухого зимового мусону, який дме з материка. У результаті на півночі субекваторіальний пояс межує із субтропічним. Це єдине місце на Землі, де спостерігається таке «сусідство».

 

Рис. 3. черапунджі — найвологіше місце на планеті. Містечко розташоване в Індії посеред гірської долини у своєрідній вирві на висоті 1300 м над рівнем моря. Мусони з океану несуть вологе повітря, стикаються з горами, намагаючись їх подолати, та віддають величезну кількість вологи. Середня кількість опадів — близько 11 430 мм на рік, тобто близько 3 см щоденно. Рекордна кількість опадів випала в 1861 р. — 22 987 мм! усі опади випадають за п'ять місяців майже безперервних злив. потім настає період сухого сезону.

 

 

Рис. 4. Кліматична діаграма субекваторіального поясу Євразії.

 

Екваторіальний пояс охоплює півострів Малакка й більшу частину Зондських островів. Тут переважають екваторіальні повітряні маси та знижений атмосферний тиск. Висхідні потоки повітря спричиняють велику кількість опадів — 1000—3000 мм на рік, які випадають рівномірно протягом року. Постійно високі температури повітря тримаються на рівні +24...+28 °С.

Головне

• Євразія розташована в усіх кліматичних поясах Землі. Найбільшим і найширшим на материку є помірний кліматичний пояс. Він характеризується значною неоднорідністю кліматичних умов із заходу на схід.

• Тільки в Євразії тропічний кліматичний пояс не утворює суцільної смуги; у Південно-Східній Азії межують субтропічний і субекваторіальний пояси.

• У Євразії спостерігається переважання за площею територій із континентальним типом клімату.

 

Запитання та завдання для самоперевірки

1. у яких кліматичних поясах розташована Євразія? чим це обумовлено? 2. у яких кліматичних поясах Євразії декілька кліматичних областей? чому? 3. у яких кліматичних поясах є області з континентальним типом клімату? чим пояснюється їхня наявність? 4. Який кліматичний пояс займає на території материка найбільшу площу? 5. у якому кліматичному поясі розташована україна? Який тип клімату характерний для її території?

 

Практична робота 11

Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм.

1. установіть, яким типам клімату помірного поясу відповідають кліматичні діаграми на рис. 1 у параграфі. 2. Складіть коротку характеристику кожного типу клімату. 3. наведіть приклади територій материка, на яких поширений кожний тип клімату. відповіді подайте у вигляді таблиці (у зошиті).

Практичне завдання

порівняйте набір і розміщення кліматичних поясів Євразії та північної Америки, використовуючи карти атласу.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 23:24, Переглядів: 15180