Народна Освіта » Географія » Населення Австралії. Австралійський Союз

НАРОДНА ОСВІТА

Населення Австралії. Австралійський Союз

Ви дізнаєтесь:

• із яких етнічних груп складається населення Австралії

• про складові господарської діяльності Австралійського Союзу

• про українську діаспору в Австралії

Пригадайте:

• імена представників країн, які освоювали Австралійський континент

• основні види господарської діяльності населення

Австралія — найменш населений материк Землі (якщо не брати до уваги Антарктиду). Тут проживає близько 0,3 % усього населення Землі. Це єдиний материк, у межах якого розташована одна держава — Австралійський Союз. Сучасне населення країни складається з декількох етнічних груп, які істотно відрізняються одна від одної.

Держава-материк має високий рівень життя населення та розвитку господарства.

Населення Австралії.

Вважається, що корінні жителі Австралії — аборигени (рис. 1) — з’явилися на материку близько 40 тис. років тому. На думку вчених, вони потрапили сюди з Південно-Східної Азії. Їх зараховують до особливої австралоїдної раси. Австралоїди мають коричневий колір шкіри, темне, дещо кучеряве волосся, темні очі. До початку колонізації материка в Австралії проживало близько 500 тис. аборигенів. Їхні численні племена були розкидані величезною територією, вони говорили різними мовами, вели кочовий спосіб життя, не мали постійних помешкань і свійських тварин, займалися полюванням і збиральництвом.

Із приходом колоністів їх відтіснили на незручні землі півночі й заходу країни, примусили жити в спеціальних поселеннях — резерваціях.

Лише в другій половині ХХ ст. корінні жителі були визнані громадянами країни й здобули право на вільне пересування. Однак їхня кількість істотно скоротилася та становить у наш час лише близько 50 тис. осіб.

Нащадки переселенців із Великої Британії та Ірландії — англо-австралійці — ведуть відлік своєї історії перебування на материку з «Першого флоту».

Так називалася група з 11 вітрильних кораблів, які пристали до берега Австралії в січні 1788 р. та при-

 

везли перших каторжників і їхній конвой. Каторжани, відбувши покарання, облаштовувалися на континенті. У середині XIX ст. перевезення в’язнів було припинене, і до Австралії почали прибувати вільні жителі Британських островів. Англо-австралійці становлять 80 % жителів материка.

Відкриття в XIX ст. родовищ золота та розвиток вівчарства привабили до Австралії вихідців з інших країн Європи та Азії — німців, італійців, греків, голландців, китайців. Є в Австралії й українці. Їхня кількість становить щонайменше 32,2 тис. осіб.

Загалом в Австралії живуть близько 24 млн осіб. Густота населення дуже низька, розміщене воно нерівномірно. Основна частина населення проживає в містах, розташованих на узбережжі. Сільські населені пункти складаються з малих сіл і ферм, які розташовані на великій відстані один від одного.

4^ Австралійський Союз.

На Австралійському континенті розташована лише одна країна — Австралійський Союз (рис. 2). Це одна з найбільших за площею держав світу. Від кінця XVIII ст. Австралія була колонією Великої Британії, але за порівняно короткий проміжок часу перетворилася на високорозвинену країну.

Цьому сприяли знайдені тут поклади корисних копалин і природні умови, сприятливі для землеробства та розведення свійських тварин. Австралія є одним із найбільших у світі виробників міне-

 

 

 

ральної сировини, значну частину якої вона продає іншим країнам (рис. 3). Понад 100 років Австралія вважається одним із найбільших виробників вовни та продуктів харчування — пшениці, м’яса, цукру, фруктів, меду.

В Австралії налічується близько 100 млн голів овець, що більше ніж у 4 рази перевищує кількість населення материка. Щоб оглянути свої володіння, фермери використовують невеликі літаки, за що австралійці заслужили звання «найбільш літаючої нації».

Великі відстані стали перешкодою для регулярного відвідування шкіл учнями, які живуть на віддалених фермах. Такі діти навчаються дистанційно: за допомогою телефона, телевізора й Інтернету.

В Австралії добре розвинений туризм. Щороку країну відвідують близько 5 млн туристів, які приносять їй понад 8 млрд доларів прибутку. Самі австралійці також полюбляють подорожувати. Особливою увагою місцевих жителів користуються національні парки, гірськолижні та пляжні курорти.

Близько 90 % австралійців живуть у містах, найбільшими з яких є Сідней і Мельбурн (рис. 4, 5).

Сідней — найбільше австралійське місто (понад 4 млн осіб) із нескінченними лабіринтами вулиць, широкими магістралями й безліччю хмарочосів. Кількість парків і зелених оазисів робить Сідней несхожим на інші великі міста планети: поряд із хмарочосами в діловому центрі — 34 гектари території Королівського ботанічного саду. У ньому розвішані таблички з досить незвичними проханнями: ходити по траві, лежати на галявинах, обіймати дерева та нюхати троянди.

 

Рис. 5. Сіднейська опера — одна з найвидатніших споруд сучасної архітектури у світі, візитна картка Сіднея та Австралії. Її будівництво тривало 14 років та коштувало 102 млн доларів. У будівлі театру близько 1000 приміщень, серед яких п'ять театральних залів, два головні холи, чотири ресторани, численні сувенірні магазини.

Мельбурн — друге за кількістю населення місто Австралії (близько 4 млн жителів). Історія Мельбурна починається з 1803 р., коли на берегах річки Ярра виникло перше поселення колоністів. Це столиця та найбільше місто штату Вікторія, що є найкращим містом для проживання у світі, згідно з дослідженнями аналітичного центру журналу «Економіст».

Столиця країни — невелике місто Канберра (населення близько 356 тис. жителів) — політико-адміністративний і культурний центр країни. Місто було створене та проектувалося безпосередньо як столиця задля примирення Мельбурна й Сіднея, що сперечалися за цей статус. У Канберрі немає промислових підприємств, відсутні хмарочоси, проте дуже багато зелені, ростуть дерева й чагарники, привезені з різних країн світу.

^3^ Українська діаспора в Австралії.

Перші українські поселенці з’явилися на п’ятому континенті на початку XIX ст. Серед іммігрантів було багато людей, причетних до культури та мистецтва, — педагогів, артистів, літераторів, художників. На початку свого перебування в Австралії майже всі вони були змушені займатися фізичною працею, проте ці люди вважали своїм суспільним обов’язком продовжувати на громадських засадах культурну діяльність. У всіх великих осередках української спільноти були створені театральні, хорові й танцювальні колективи.

Значного розвитку та популярності, особливо в другій половині ХХ ст., досяг український аматорський театр. У кожній місцевості, де осідали українці, існував театральний гурток. Наприклад, у Новому Південному Уельсі в різні часи діяло дев’ять таких гуртків, у Вікторії — вісім. Українська преса в Австралії зберегла інформацію про 205 вистав за період 1950—1990 рр. До найвідоміших сучасних українських театральних груп належать Український театр малих форм в Аделаїді, Театр ім. Леся Курбаса в Мельбурні, Український драматичний театр ім. М. Лисенка в Мельбурні, драматичний гурток «Червоні маки» в Сейнт-Олбансі, драматичний гурток ім. Лесі Українки в Перті та ін.

Значного поширення серед українців Австралії набули музично-хорові й фольклорно-танцювальні колективи. Крім того, при всіх українських парафіях в Австралії діють церковні хори або невеликі співочі гуртки. Особливою популярністю в середовищі української спільноти в Австралії користуються майстри гри на бандурі.

Головне

• Сучасне населення Австралії — це корінні жителі та переселенці, які на сьогодні становлять його основну частину.

• Населення на материку розміщене нерівномірно. Переважна кількість жителів зосереджена в містах.

• Австралійський Союз — єдина країна на материку. Він належить до економічно розвинених держав світу, посідає одне з провідних місць у світі з видобутку корисних копалин, виробництва вовни та продуктів харчування.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Із яких етнічних груп складається сучасне населення Австралії? 2. чим відрізняється етнічний склад населення Австралії та Південної Америки? 3. чому значну частину населення Австралії складають англо-австралійці? 4. Назвіть причини нерівномірного розміщення населення Австралії. 5. чому транспортне сполучення відіграє важливу роль у житті австралійців? Які причини сприяли широкому розвитку малої авіації в Австралії? 6. Як особливості природи Австралії вплинули на господарську діяльність людей?

Практична робота 7 (закінчення)

Позначення на контурній карті назв основних географічних об'єктів Австралії. Позначте на контурній карті державу Австралійський Союз та її столицю.

Практичне завдання

Складіть характеристику Австралійського Союзу. Результат подайте у вигляді таблиці (зразок на с. 87).

Працюємо самостійно

Складіть туристичний маршрут визначними пам'ятками Австралії, опишіть найбільш цікаві для вас об'єкти.

РОЗДІЛ III

ПОЛЯРНИЙ МАТЕРИК ПЛАНЕТИ

На Південній «верхній» Землі розташований найбільш холодний і віддалений материк нашої планети — Антарктида. Сучасний вигляд Антарктиди визначається потужним покривним зледенінням, товщина якого не має собі рівних і досягає понад 4000 м. В антарктичному льоді міститься більше 60 % усіх запасів прісної води на Землі.

Це єдиний материк, який не має постійного населення. Територію, яка включає материк Антарктида, а також водні простори океанів з островами до 50—60° пд. ш., які прилягають до неї, називають Антарктикою.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 22:54, Переглядів: 4853