Народна Освіта » Географія » Австралія: клімат, води суходолу

НАРОДНА ОСВІТА

Австралія: клімат, води суходолу

Ви дізнаєтесь:

• чому на більшій частині території Австралії переважає сухий клімат

• які райони Австралії мають сприятливі кліматичні умови для життя людей

• чому річки та озера Австралії маловодні

Пригадайте:

• основні кліматотвірні чинники

• як кліматичні умови впливають на особливості внутрішніх вод

 

Австралія — рекордсмен серед материків за сухістю клімату та найжаркіша частина суходолу в Південній півкулі. Недивно, що вона бідна на річки та озера. Більшість із них заповнюється водою тільки під час злив і зникає у сухий період року.

Загальна характеристика клімату.

Кліматичні умови Австралії визначаються розташуванням материка поблизу екватора, по обидва боки від тропіка. Кількість сонячної радіації, яку отримує континент, становить 140—180 ккал/ см2 на рік (для порівняння: на території України цей показник становить 95—125 ккал/см2 на рік). Окрім того, порівняно з Південною Америкою, Австралія більш витягнута із заходу на схід. За умови слабкої порізаності берегової лінії це сприяє сильному прогріванню внутрішніх районів.

Аналіз температурних показників на кліматичній карті свідчить: навіть узимку середні температури там не опускаються нижче + 10 °С, а влітку перевищують +30 °С (рис. 1).

Австралія — материк не тільки жаркий, але й сухий. У цілому над континентом випадає в п’ять разів менше опадів, ніж в Африці. Над значними територіями переважають низхідні потоки повітря, що перешкоджає утворенню хмар. У тропічних широтах формуються сухі й жаркі повітряні маси, які головним чином і визначають кліматичні особливості більшої частини території материка. Близько 40 % площі Австралії отримує менше ніж 250 мм опадів на рік.

Розташування Великого Вододільного хребта вздовж узбережжя у вигляді паралельних хребтів створює перешкоду для південно-східних пасатів із Тихого океану. На східних схилах Великого Вододільного хребта річна кількість атмосферних опадів становить понад 1500 мм, а на західних — лише 600—500 мм.

Холодна течія вздовж західних берегів материка підсилює сухість тропічних широт узбережжя.

4^ Кліматичні пояси.

В Австралії виділяються субекваторіальний, тропічний, субтропічний і помірний кліматичні пояси. Значна частина Австралії

 

лежить у тропічному поясі, де формуються два основні типи клімату: тропічний вологий і тропічний сухий. Область тропічного вологого клімату розташована на східному узбережжі материка, де дмуть південно-східні пасати (рис. 2а). У центрі й на заході тропічного поясу весь рік панує сухе тропічне повітря. Це область тропічного пустельного типу клімату (рис. 2б). Північ Австралії розташована в субекваторіальному кліматичному поясі. Влітку (грудень—лютий) сюди з півночі спрямовуються екваторіальні повітряні маси, які приносять рясні опади. Взимку (червень—серпень), навпаки, панує сухе тропічне повітря. Тут формується субекваторіальний клімат (рис. 2в).

У субтропічному кліматичному поясі виділяються три типи клімату: субтропічний вологий на південному сході, субтропічний континентальний — уздовж Великої Австралійської затоки (рис. 2г) і субтропічний середземноморський — на південному заході континенту (рис. 2д). Вони розрізняються кількістю опадів та режимом їхнього випадання.

У помірному кліматичному поясі майже повністю розташований острів Тасманія, де переважають західні вітри, які приносять багато опадів. Тут відносно тепла зима та порівняно прохолодне літо.

4^ Внутрішні води Австралії.

Австралія — материк, де відсутність води відчувається на величезних площах. Посушливий клімат, незначне й нерівномірне випадання опадів на великій частині материка призводять до того, що майже 60 % його території позбавлені стоку в океан і мають лише рідку мережу тимчасових водотоків — кріків, які наповнюються водою тільки після короткочасних злив (рис. 3).

Річок на материку мало. Значна їх частина належить до басейну Індійського океану. До басейну Тихого океану належать річки, які стікають зі східних схилів Великого Вододільного хребта (рис. 4). Живлення більшості річок дощове, а в Австралійських Альпах — мішане.

Найбільша річка Австралії — Муррей (2570 км) — починається в Австралійських Альпах у районі гори Косцюшко. У горах зароджується і її найбільша притока — Дарлінг. Ці річки найповноводніші на початку літа, коли в горах тане сніг.

Більшість озер Австралії, як і річки, живиться дощовими водами. Вони не мають ані постійного рівня, ані стоку. Влітку озера пересихають і являють собою неглибокі солончакові западини. Шар солі на дні іноді досягає 1,5 м.

Найбільше озеро Австралії — Ейр — має реліктове походження. Воно часто висихає, а дно вкривається кіркою солей. В озері немає життя, за що Ейр називають «мертвим серцем Австралії».

Характерною рисою Австралії є наявність великих артезіанських басейнів підземних вод. Тут розташований один із найбільших у світі Великий Артезіанський басейн. Він охоплює майже всю Центральну низовину від затоки Карпентарія до середньої течії річки Дарлінг. У районах Західної та Центральної Австралії артезіанські води є майже єдиним джерелом води.

 

Рис. 3. Найбільший крік Австралії — Куперс-крік. Його довжина — близько 1400 км. Починається він на схилах Великого Вододільного хребта, постійну течію має тільки у верхів'ях. Під час сильних дощів водний потік сягає озера Ейр.

 

Головне

Австралія — найбільш посушливий материк Землі. На більшій його частині переважає сухий тропічний клімат. На півночі сформувався субекваторіальний клімат, а на півдні — різні типи субтропічного клімату.

• Внутрішні води материка розміщені нерівномірно. Велика частина його площі не має стоку до океану. Найбільша річкова система Австралії — Муррей із притокою Дарлінг. Більшість озер Австралії солоні, не мають стоку та заповнюються водою лише під час вологого періоду.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Які типи циркуляції повітряних мас формують особливості клімату Австралії? 2. чому значна частина території материка отримує малу кількість опадів? 3. У яких кліматичних поясах розташована Австралія? Назвіть характерні для них типи клімату. 4. чому область внутрішнього стоку материка є більшою, ніж області, що мають стік в океан? чому деякі річки зображені на карті Австралії пунктиром? 5. чому в Австралії існує проблема водопостачання? У яких районах Австралії ця проблема постає особливо гостро? 6. Яке озеро в Африці має таке саме походження, що й озеро Ейр?

Поміркуйте

1. Як змінився б клімат Австралії, якби Великий Вододільний хребет був розташований не на сході, а на заході материка?

2. Як змінився б клімат Австралії, якби посередині її перетинав не Південний тропік, а паралель 40° пн. ш.?

Практична робота 7 (продовження)

Позначення на контурній карті назв основних географічних об'єктів Австралії. Позначте на контурній карті географічні об'єкти Австралії: річки: Муррей, Дарлінг; озеро: Ейр.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 22:52, Переглядів: 6939