Народна Освіта » Географія » Клімат Південної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Клімат Південної Америки

Ви дізнаєтесь:

• про загальні риси клімату Південної Америки

• чому Південна Америка є найвологішим материком планети

• які кліматичні пояси та типи клімату сформувалися на континенті

Пригадайте:

• особливості географічного положення Південної Америки

• основні кліматотвірні чинники

• основні риси клімату Африки

Клімат Південної Америки визначається її географічним положенням, особливостями планетарної циркуляції атмосфери, впливом водного простору океанів та океанічних течій, співвідношенням і розташуванням основних форм рельєфу.

Особливості клімату Південної Америки.

Положення значної частини Південної Америки в екваторіальних і тропічних широтах обумовлює великий приплив сонячного тепла: від 120 до 160 ккал на 1 см2 на рік. Надходження великої кількості сонячної радіації визначає високі показники температур та їхні незначні коливання протягом року на рівнинних просторах материка, за винятком його південної частини, яка розташована в помірних широтах та перебуває у відносній близькості до Антарктиди.

Так, аналіз кліматичної карти свідчить, що середньомісячні температури січня та липня на великих рівнинних просторах змінюються в межах від +16 до +24 °С. На півдні материка середні температури липня — найхолоднішого місяця в Південній півкулі — знижуються до +8 °С (рис. 1).

Південна Америка є найвологішим материком Землі. Найбільшу кількість

 

Рис. 2. Пустелю Атакама називають світовим полюсом сухості. Деякі її місця не бачили дощу понад 400 років. Атакама є однією з найстаріших пустель світу. Вчені вважають, що вона утворилася щонайменше 20 млн років тому. На відміну від Сахари в Африці, Атакама має доволі низьку середньодобову температуру, яка коливається від 0 до +25 °С. Завдяки надзвичайному безжиттєвому ландшафту пустеля стала місцем зйомки телевізійного серіалу «Космічна Одіссея: мандрівка до планет».

 

опадів отримують навітряні схили Анд (понад 5000 мм), Амазонська низовина та східні схили Гвіанського та Бразильського плоскогір’їв (2000—3000 мм), західне узбережжя помірних широт (понад 3000 мм).

Такий режим зволоження обумовлений насамперед особливостями циркуляції атмосфери над континентом. Більша частина Південної Америки перебуває під впливом пасатної циркуляції обох півкуль. Пасати, що надходять з Атлантичного океану, несуть велику кількість вологи — понад 2000 мм на рік. Вони вільно просуваються в глиб материка завдяки рівнинному рельєфу. Насиченню вологою повітряних мас з Атлантики сприяють теплі течії — Гвіанська та Бразильська.

На клімат південної частини материка, що розташована в помірних широтах, впливають західні вітри з Тихого океану, які також приносять багато вологи. Проте на заході континенту їх просування затримують Анди. Тому велику кількість опадів отримують прибережні райони та західні схили Анд — 2000—3000 мм на рік.

Порівняно з Африкою пустельні території в Південній Америці займають невеликі площі. Проте саме тут сформувалася найсуворі-ша пустеля світу — Атакама (рис. 2), яка отримує лише близько 10 мм опадів на рік. Дощів в Атакамі фактично не буває, єдиним джерелом опадів є тумани.

Клімат Анд відрізняється різноманітністю. Головна його особливість — зміна при піднятті від підніж до вершин і при просуванні з півночі на південь.

Кліматичні пояси та типи клімату.

 

Більша частина території Південної Америки розташована в екваторіальному, субекваторіальному, тропічному та субтропічному кліматичних поясах. Тільки південь материка лежить у помірному кліматичному поясі. На відміну від Африки, усі кліматичні пояси, крім субекваторіального, змінюють один одного тільки в напрямку на південь від екватора.

В екваторіальному кліматичному поясі розташована значна частина Амазонської низовини та північно-західне узбережжя материка. Середня температура повітря тут цілий рік тримається близько +25 °С, випадають рясні опади.

Уся північна частина Південної Америки, у тому числі Орінокська низовина та Гвіанське плоскогір’я, розташована в субекваторіальному кліматичному поясі Північної півкулі. До субекваторіального поясу Південної півкулі належить південна частина Амазонської низовини, а також північна та центральна частини Бразильського плоскогір’я. На сході субекваторіальні кліматичні пояси Північної й Південної півкуль з’єднуються. Для цього поясу характерним є сезонний розподіл опадів — сухий зимовий період, пов’язаний із приходом континентального тропічного повітря, і вологий літній, коли панують екваторіальні повітряні маси.

У тропічному кліматичному поясі розташовані південно-східна та східна частини Бразильського плоскогір’я, північ Ла-Платської низовини, середня частина Анд і значна частина тихоокеанського узбережжя між 5° і 30° пд. ш. У межах поясу формується кілька типів клімату — тропічний вологий на сході материка під впливом пасатів з Атлантичного океану та тропічний пустельний на внутрішніх рівнинах і тихоокеанському узбережжі.

До субтропічного кліматичного поясу входить територія материка приблизно між 30°

і 40° пд. ш. Зима тут тепла, а літо спекотне, але взимку іноді температури можуть опускатися нижче 0 °С у зв’язку з вторгненням холодних повітряних мас із півдня. На сході поясу пролягає область субтропічного вологого клімату, у внутрішніх районах — область субтропічного континентального клімату, а на західному узбережжі формується субтропічний середземноморський клімат із сухим жарким літом і теплою вологою зимою.

 

У помірному кліматичному поясі на півдні материка клімат відрізняється контрастністю. На західному узбережжі він морський помірний із м’якою теплою зимою та вологим прохолодним літом. У східній частині, куди опади із західними вітрами не проникають, клімат помірно континентальний, із холодною зимою та теплим літом. Влітку тут іноді трапляються різкі похолодання й навіть бувають снігові завірюхи — відчувається близьке сусідство з крижаною Антарктидою.

Формування кліматичних поясів в Андах залежить як від географічної широти, так і від висоти місцевості над рівнем моря. Біля екватора, наприклад, у нижньому поясі гір на східних і західних схилах клімат екваторіальний, а на вершинах лежать сніги й льодовики. Особливо суворий клімат у тропічному поясі на центральних плоскогір’ях Анд. Розріджене повітря, ураганні вітри — характерні ознаки місцевої погоди, що протягом доби неодноразово змінюється.

Головне

Значна частина Південної Америки розташована в тих самих кліматичних поясах, що й Африка, але в цілому клімат Південної Америки більш різноманітний.

• Південна Америка — найвологіший материк Землі.

• Істотний вплив на клімат континенту мають повітряні маси з океанів, передусім пасати з Атлантичного океану. Важливим клі-матороздільником є Анди.

• На більшій частині материка кліматичні умови сприятливі для життя та господарської діяльності населення.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Які частини материка Південна Америка отримують найбільшу кількість сонячної енергії? Із чим це пов'язано? 2. чому для рівнинної частини материка не характерні значні температурні контрасти? 3. чому Південна Америка

є найвологішим материком Землі? чому пасати приносять у Південну Америку значно більше опадів, ніж в Африку? 4. У яких кліматичних поясах лежить Південна Америка? Який материк — Південна Америка чи Африка — відрізняється більшою різноманітністю клімату? чому? 5. чим відрізняється клімат Анд від клімату рівнинної частини материка? Яку роль відіграють Анди в розподілі атмосферних опадів на материку?

 

Поміркуйте

Як змінився б клімат материка Південна Америка: а) якби Анди були роз ташовані на сході; б) якби екватор перетинав материк посередині? Практична робота 6

Визначення типів клімату Південної Америки за кліматичними діаграмами.

 

Порадник

1. Визначте, яким типам клімату відповідають кліматичні діаграми, наведені в параграфі.

2. Установіть показники та вкажіть характерні риси кожного типу клімату.

3. Наведіть приклади територій материка, на яких він поширений.

4. Результати занесіть до таблиці.

Працюємо самостійно Атакама — дуже сухе місце на планеті, проте там проживає понад мільйон осіб. Проведіть дослідження та встановіть, як ці люди долають проблеми во-дозабезпечення та якими видами господарської діяльності займаються.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 22:47, Переглядів: 20323