Народна Освіта » Географія » Країни Африки

НАРОДНА ОСВІТА

Країни Африки

Ви дізнаєтесь:

• про особливості природи, населення та господарства країн Африки

Пригадайте:

• загальні риси господарства країн Африки

• види господарської діяльності людей

 

Історія розвитку кожної держави Африканського континенту є особливою та неповторною.

Змішування культур, рас, народів, мов і релігій, необхідність пристосовуватися до природних умов створили особливий колорит, своєрідність побуту й традицій африканських народів.

Єгипет.

Єгипет розташований у північно-східній частині Африки. Понад 90 % території країни займає посушлива пустеля, поділена Нілом на дві частини. Від найдавніших часів Ніл був для єгиптян джерелом води та головною транспортною артерією. І в наші дні майже все населен-

 

 

ня Єгипту зосереджено в долині й дельті Нілу. На родючих берегах річки єгиптяни вирощують бавовник, кукурудзу, пшеницю, цукрову тростину, овочі й фініки. Із галузей промисловості в Єгипті розвинені добувна (видобуток нафти, залізної руди, фосфоритів, марганцю), машинобудування, харчова, хімічна. Більшість єгиптян працюють на підприємствах текстильної й швейної промисловості. Значні прибутки Єгипту приносить туризм. Щороку країну відвідують близько 4 млн туристів. Головна пам’ятка Єгипту — всесвітньо відомі піраміди (рис. 1).

Столиця Єгипту — місто Каїр (населення понад 8 млн осіб) (рис. 2). Це великий промисловий, транспортний і культурний центр країни. У Каїрі багато університетів, музеїв, мечетей, стадіонів, працює метрополітен.

Ефіопія.

Ефіопія — одна з найдавніших держав світу. Клімат країни субекваторіальний, сезонно вологий. Східні райони займає напівпустельна рівнина, а на Ефіопському нагір’ї кліматичні умови дуже залежать від висоти місцевості. У горах навіть трапляються нічні заморозки.

В Ефіопії дуже багатий тваринний світ: тут водяться бегемоти, мавпи, крокодили тощо.

Більша частина населення Ефіопії належить до так званої ефіопської раси, яка займає проміжне місце між європеоїдною та негроїдною расами.

Рис. 3. Назва ефіопської столиці АддисАбеба в перекладі з амхарської означає «нова квітка». Місто вражає своєрідністю архітектури. У другій половині хх ст. центр міста був реконструйований у стилі модерн: будинки зі скла й бетону не повторюють один одного. На околиці розташовані одноповерхові глинобитні будиночки, у яких і проживає більшість населення Аддис-Абеби.

 

 

 

 

На родючих ґрунтах — гірських червоноземах — ефіопські селяни вирощують пшеницю, ячмінь, просо, сорго, кукурудзу. У гірській провінції Каффа вирощують кавові дерева. Важливу роль відіграє тваринництво. Розводять зебу, овець, кіз, ослів, верблюдів. Промисловість в Ефіопії розвинена слабо. Видобувають золото, платину, марганцеву руду, калійну сіль. Є підприємства харчової, шкіряно-взуттєвої, текстильної промисловості.

Столицею Ефіопії є велике місто Аддис-Абеба (рис. 3) — одна з найвисокогірніших столиць світу.

 

Ефіопію вважають батьківщиною кави. За легендою, ефіопський пастух помітив, що його кози, поласувавши листям кавового дерева, не спали всю ніч. Пастух розповів про це ченцям. Вони приготували із зерен кавового дерева напій, який виявився дуже смачним і бадьорив. З Африки кава потрапила на Близький Схід, а пізніше поширилася в усьому світі.

 

Нігерія.

Нігерія є найбільш населеною та багатонаціональною країною Африки. За останні 50 років кількість населення країни майже потроїлася й продовжує зростати.


Країна отримала назву на честь річки Нігер, яка перетинає її з північного заходу на південь і ділить на дві частини: південну, рівнинну, та північну, яка складається з плоскогір’їв і східчастих плато. Клімат Нігерії на півдні екваторіальний, на іншій території субекваторіальний із сезонним випадінням опадів. Майже половину території країни займає високотравна савана — ідеальне середовище для життя жирафів, носорогів, антилоп, багатьох видів мавп. Різноманітний тваринний світ охороняється в численних національних парках і заповідниках.

Нігерійці вирощують какао, бавовник, арахіс, цукрову тростину, олійну пальму.

Країна є одним із провідних світових виробників нафти.

У Нігерії розташовано понад 50 міст із населенням щонайменше 100 тис. осіб, однак майже всі вони за зовнішнім виглядом нагадують величезні села. Найбільше місто — Лагос (населення близько 8 млн осіб) — колишня столиця, промисловий, культурний і торговельний центр країни (рис. 4). Сучасна столиця — Абуджа з населенням близько 800 тис. жителів — була побудована безпосередньо як головний офіційний центр країни.

Республіка Південна Африка.

На крайньому півдні Африканського континенту розташована єдина в Африці економічно розвинена країна — Республіка Південна Африка. Її узбережжя омивають води двох океанів — Атлантичного та Індійського. Більша частина країни зайнята плоскогір’ями. На

півдні розташовані невисокі Капські гори, на сході — Драконові. Клімат тропічний на півночі й субтропічний на півдні. Величезні простори вкривають савани, напівпустелі, степи та зарості вічнозелених чагарників. Дуже багатий рослинний світ налічує до 16 тис. видів. Понад 30 національних парків і заповідників охороняють унікальний тваринний світ країни (слони, бегемоти, зебри, леви, леопарди, численні птахи, рептилії та комахи) (рис. 5).

 

Південну Африку іноді називають «райдужна країна». Ця назва виникла у зв’язку з етнічним різноманіттям її населення. Тут живуть представники корінних африканських народів банту, бушмени, готтентоти. Близько 15 % населення представлені вихідцями з Європи — нащадками голландських, французьких і німецьких колоністів, англійців.

Високий рівень економічного розвитку Південної Африки пов’язаний насамперед із наявністю найбагатших родовищ корисних копалин.

Країна посідає провідне місце у світі за видобутком золота, платини, алмазів, хромітів, марганцевої руди.

На відміну від інших африканських держав, тут працює велика кількість підприємств, на яких виготовляють машини, виплавляють метали, виробляють різноманітні продукти харчування, одяг, взуття тощо. Фермерські господарства вирощують пшеницю, кукурудзу, цукрову тростину, картоплю, близько 140 видів овочів і фруктів. Крім традиційного розведення великої рогатої худоби та овець, є й екзотичні галузі, наприклад розведення крокодилів і страусів.

Найбільшим містом Південної Африки є Йоганнесбург (рис. 6).

Зв'язки України з державами Африканського континенту

У наш час Україна має широкі торговельні зв’язки з країнами Африки.

Серед українських товарів, що прямують до Африки, — зерно, метал та продукція хімічної промисловості, машини й обладнання, зокрема трактори, вантажні автомобілі, електрогенератори, інша продукція машинобудування. Розвивається співпраця в авіаційній сфері.

Величезні запаси різноманітних природних ресурсів африканських країн (нафта, алмази, уранова руда, залізні та поліметалеві руди, неметалеві корисні копалини, значні сільськогосподарські угіддя, лісові та рибні ресурси), потреби в їхньому освоєнні сприяють організації спільних українсько-африканських проектів.

 

 

У свою чергу, держави Африки постачають в Україну тропічні фрукти, каву, какао, бавовну, арахіс, пальмову олію, текстиль тощо. Найбільше до нашої країни надходить продукції з Єгипту.

Українські миротворці у складі військової місії ООН неодноразово брали участь у миротворчих заходах під час етнічних конфліктів у країнах Африки, проводили ремонт і реконструкцію доріг, мостів, відбудовували господарські об’єкти.

Активним є українсько-африканське співробітництво в галузі освіти. Щорічно Україна приймає на навчання тисячі студентів з Алжиру, Тунісу, Марокко, Ефіопії, Нігерії. Українські викладачі та консультанти успішно працюють в університетах африканських країн. В Африці працюють українські тренери з багатьох видів спорту (спортивна гімнастика, боротьба, гандбол тощо), здійснюються взаємні поїздки спортивних команд для тренувань.

Культурна співпраця є не менш важливою та розвиненою сферою українсько-африканських відносин. Із гастролями в країнах Африки неодноразово бував відомий Національний академічний ансамбль українського танцю ім. П. Вірського, також проходили концерти ансамблів «Калина», «Світанок», «Джерельце», виступали театри «Молодий», «Брама» і багато інших художніх колективів з України. Періодично організуються виставки творів українських художників.

Африканські студенти, що навчаються в Україні, проводять заходи, спрямовані на ознайомлення українців із культурою та традиціями народів Африки.

Дедалі більшого значення набувають і відносини у сфері туризму. Найчастіше українські туристи відвідують Єгипет і Туніс.

Головне

Для більшості країн Африки характерні слаборозвинена промисловість та провідна роль гірничовидобувних галузей і сільського господарства, недостатній розвиток транспорту, науки, сфери послуг.

• Єдина економічно розвинена країна Африканського континенту — Південна Африка.

• Україна налагоджує та розвиває різнобічні зв’язки з країнами Африки.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. чи згодні ви з твердженням давнього мандрівника про те, що «Єгипет — це дарунок Нілу»? Обґрунтуйте свою точку зору. 2. чому населення Єгипту розміщено територією країни нерівномірно? 3. чим пояснюються більш різноманітні природні умови та багатий тваринний світ Ефіопії порівняно з Єгиптом? 4. чому державною мовою жителів Нігерії є англійська? 5. чим відрізняється господарство Південної Африки від господарства інших країн Африканського континенту?

Практична робота 3 (закінчення)

Позначення на контурній карті назв основних географічних об'єктів Африки. Позначте на контурній карті держави Африки та їхні столиці: Єгипет, Ефіопія, Нігерія, Північна Африка.

Працюємо в групах

За текстом параграфа та картами атласу складіть характеристику однієї з країн Африки. Результат занесіть до таблиці.

Працюємо самостійно

1. Здійсніть уявну подорож уздовж меридіана 20° сх. д. з півночі на південь. Розкажіть, які країни ви відвідаєте, із представниками яких народів зустрінетеся. Зверніть увагу на особливості культури й побуту, господарської діяльності.

2. Складіть рекламний туристичний проспект об'єктів Світової природної спадщини ЮНЕСКО однієї з країн Африки. Результати роботи презентуйте у вигляді брошури або буклета.

тема 2. південна Америка

Христофор Колумб, якого вважають першовідкривачем Нового Світу — Америки, — навіть уявити собі не міг, якого географічного «рекордсмена» він подарував світові!

У Південній Америці протікає найбільша й найповноводніша річка світу та простягнувся найдовший гірський ланцюг, розкинулися найбільша низовина земної кулі та найвеличніший масив вічнозелених вологих лісів, природа яких ще до кінця не вивчена. Тут справді є «загублені світи», наприклад гірський масив Ауян-Тепуї, де був відкритий найвищий у світі водоспад, і масив Сьєрра-Небліна, де ендемічні та реліктові рослини й тварини становлять 98 % від загальної кількості!

Південна Америка — це материк стародавніх індіанських цивілізацій, батьківщина танго й карнавалу, нескінченні пляжі й сучасні міста, змішання рас і народів.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 22:44, Переглядів: 2536