Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Технологія вибору одягу і взуття

НАРОДНА ОСВІТА

Технологія вибору одягу і взуття

Види підліткового та юнацького одягу

Усі найпотрібніші речі - одяг і взуття -можна розділити на 5 груп: повсякденні; спортивні; для відпочинку; домашні; ділові. Кількість речей у кожній групі залежить від вашого способу життя, але варто мати необхідний мінімум у кожній категорії.

«70 відсотків вашого одягу має бути м’ясом і картоплею, а ЗО відсотків - цукровою глазур’ю і пилком», - стверджує модний дизайнер Майкл Коре. Картоплею і м’ясом він назвав досить простий одяг, який можна носити з якимись аксесуарами або без них. Це зручний одяг, що підійде практично для будь-якого випадку і нікого не шокуватиме.

Ось приклад універсального, базового гардеробу.

 

 

1. Джинси

2. Хакі, чінос тощо

3. Сорочки

4. Футболки

5. Жилети

6. Куртки

7. Джемпери, светри, худі

8. Футболки з довгим рукавом

9. Шкарпетки

10. Нижня білизна

11. Класичне взуття

12. Повсякденне взуття

13. Кросівки

14. Костюм

15. Доповнення (ремінь, краватка, годинник, шарф тощо)

Як визначати розмір одягу

Найважливіше правило - носити одяг свого розміру, не більший і не менший, незалежно

і.і

від статури й ваги. Йдучи купувати одяг, передусім зніміть свої мірки (рис. 13.1). Краще попросіть когось вам допомогти.

Для спрощення вибору одягу складено таблиці відповідності розмірів, що ґрунтуються на середніх даних багатьох вимірювань (таблиці 13.1 і 13.2). Знаючи свої мірки, можна визначити свій розмір за відповідною шкалою або таблицею. Звісно, ваші мірки не обов’язково будуть збігатися із середніми. Вибір варто зробити на користь того розміру, який збігається з вашими мірками або є трохи більшим.

 

Розмір одягу вказаний на етикетці й на самому виробі. Слід зважати на те, що в різних країнах прийнято різні позначення розміру (буквені й цифрові). Взнати свій розмір можна за таблицею відповідності.

 

Таблиця 13.2. Міжнародна система розмірів підліткового одягу

 

На що звернути увагу, вибираючи сорочку чи светр

► Вибираючи сорочку, светр тощо, передусім звертайте увагу на плечовий шов - він має збігатися з природною лінією вашого плеча.

Якщо в одязі є кишені, переконайтесь, що вони не зависоко і не занизько.

Обов’язково дивіться склад виробу, зазначений на самій речі, а не лише на етикетці. Віддавайте перевагу натуральним тканинам.

 

На що звернути увагу, вибираючи брюки

 

Штанина спереду має вільно лежати на туф-

кою”иваЮтипЛяту'

ЯПЯ ІЯКЯбШ/К *

 

У класичній моделі штани мають облягати по стегнах, але не обтягувати фігуру.

Стрілка має йти точно по середині ноги.

 

Якщо ви купуєте одяг в інтернет-магазині.

Здебільшого із інтернет-магазинах біля кожного товару є розмірна сітка (як правило, відкривається в окремому вікні). Звіривши з нею свої мірки, вибираєте потрібний розмір. Добре, якщо є можливість поміряти аналогічну модель того самого виробника в магазині, щоб точно визначити розмір.

Як вибирати і міряти джинси

Як і кожен одяг, джинси мають приховувати недоліки і підкреслювати переваги фігури. Цього можна досягти завдяки фасону, висоті посадки, кольору. І, звичайно, точно підібраному розміру.

Розмір визначають за допомогою довжини виробу і обхвату талії. На етикетці вони позначаються так: L - довжина (Length), W - обхват талії (Waist) (рис. 13.2).

Розміри вказуються в дюймах - обхват та-лії/довжина, наприклад 28/32 або W:28 L:32. Довжина джинсів має бути такою, щоб штанини знизу не сильно заломлювалися, але й не висіли вільно. Загалом довжина залежить ще й від взуття, з яким ви носитимете джинси. Зауважте, що після прання джинси сядуть, тому вибирайте більшу довжину, ніж вам треба. Розмір талії підбирайте так, щоб джинси застібалися без зусиль, однак не були надто вільними. Пам’ятайте, що джинси розтягуються на талії.

Фасон джинсів залежить від висоти талії (посадки) (Rise) і крою штанин. Чим вища талія, тим довшими здаються ноги. Висота талії позначається на етикетці так:

ultra low-rise - дуже низька посадка low-rise - низька посадка, на стегнах mid-rise - середня посадка, на стегнах

regular rise - стандартна посадка, трохи нижче від рівня талії original rise - природна посадка, на рівні талії high-waiste - висока посадка, вище від рівня талії

Крій штанин (вузькість джинсів) позначається на етикетці так (рис. 133): Bootcut - щільно облягають стегна, але розширюються від коліна до низу.

Slim - завужеиі, щільно облягають стегна і ноги.

Skinny - дуже завужеиі.

Straight - прямі.

Relaxed, Loose - широкі, просторі, вільні, прямі штанини.

Тканина має бути цупкою і з шорсткою фактурою. Джинси не мають бути легкими, не мають легко м’ятися. В основному джинси на 100 % складаються з бавовни, але є деякі з додаванням до 5 % еластану (на етикетці вказано elastine або Spandex). І, звичайно, треба вибирати джинси по сезону: осінньо-зимові й весняно-літні відрізняються цупкістю тканини і кольором.

Заміряти параметри стопи краще увечері, оскільки за день стопа

Купуючи зимове і

бирайте моделі на розмір більші, ніж за-звичаи.

 

Як визначати розмір і правильно вибирати взуття

Розмір взуття. Розмір взуття відображає довжину стопи. Для визначення довжини стопи треба стати босоніж па аркуш паперу і обвести олівцем, нахиляючи його вістрям до своєї стопи. Після цього потрібно виміряти відстань від найдальшої точки п’яти до кінчика великого пальця (рис. 13.4). Запишіть цю відстань у сантиметрах, округливши до 0,5 в більшу сторону. Якщо ці параметри для лівої і правої стопи різні, то орієнтуйтеся на більше значення.


Примірка взуття. Якщо ви знайшли взуття, яке вам подобається і підходить за розміром, варто звернути увагу на таке: верх і підкладка, устілки мають бути виготовлені з натуральних матеріалів - шкіри чи текстилю; перевірте, чи п’яти жорсткі, а підошва легко гнеться (при цьому верх не деформується); зовнішні і внутрішні шви, нитки і фурнітура також повинні бути якісними. Обов’язково порівняйте дві півпари, чи не відрізняються вони за розміром, відтінком кольору.

Взуття має щільно облягати ногу, але не здавлювати її. Затісне, як і завелике взуття - це мозолі, порушення кровообігу, постійна напруга ніг і проблеми в майбутньому. Приміряйте взуття на обидві ноги і пройдіться по магазину, щоб переконатися, що вам у ньому зручно.

1. На які основні групи можна поділити весь одяг?

2. Скільки і яких речей, на вашу думку, має бути у вашому гардеробі?

3. Які основні правила вибору одягу?

4. Чим треба керуватися, обираючи взуття?

ЗАВДАННЯ

Виконайте необхідні вимірювання і визначте свій розмір одягу і взуття (за українською, європейською і американською системами).

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук, Захаревич

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 22:45, Переглядів: 5646