Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Технології вибору одягу і взуття та догляду за ними

НАРОДНА ОСВІТА

Технології вибору одягу і взуття та догляду за ними

Поговоримо...

Чи доводилося тобі самостійно купувати одяг і взуття? На що ти звертала увагу?

Як підібрати одяг за розміром?

Як правильно вибрати плаття, джинси або сорочку?

Як підібрати одяг за кольором?

Як підібрати взуття за розміром?

Як підібрати взуття до різного одягу?

Які речі, на твою думку, обов'язково мають бути у твоєму гардеробі?

 

Формування гардеробу - це ціла наука. З речей, які його складають, повинна утворюватися максимальна кількість комплектів, водночас потрібна певна основа - універсальні та класичні предмети одягу та взуття. Увесь най необхідніший одяг і взуття можна поділити на 5 груп: повсякденний, спортивний, для відпочинку, домашній, діловий. Кількість речей у кожній групі залежить від твого способу життя, але варто мати певний мінімум у кожній категорії. Бажано, щоб ця основа була з якісних натуральних або сумішевих тканин, легка в догляді й заміні.

Види підліткового та юнацького одягу

Асортимент сучасного підліткового одягу поєднує ексцентричність, юнацьку безпосередність із практичністю, зручністю й елегантністю. На думку експертів у галузі моди, повсякденний одяг для підлітків має еклектичний характер.

Еклектика - це поєднання непоєднуваних речей, змішування стилів. Водночас не варто забувати, що для школи, світських заходів чи інших ситуацій потрібен свій дрес-код. Ти вже не дитина, тож не слід вдягати відверто дитячі моделі з характерними малюнками та декором. З іншого боку, дівчинка-підліток у провока-

цінному вбранні також виглядає смішно й безглуздо. Так де ж золота середина?

 

Отже, хіти підліткової моди з точки зору модельєрів і стилістів. Перше і вічне - нове покоління джинсів. Точніше, нові ідеї, що з цими джинсами можна зробити. Найпростіше - закатати штанини в неширокий рулончик трохи вище щиколотки або приблизно до середини литки. У моді потертості, прорізи, а також джинси в горошок. У продажу є навіть спеціальні маркери з відбілювачем. Модне й поступове відбілювання від традиційного кольору джинсової тканини до білого, малюнки та різні аплікації, мереживо, вишивки на них. Стилісти подають це під гаслом: «додай індивідуальності своєму образу», щоб підліток мав можливість ек-сі іер и менту вати.

Підліткові сукні дуже різні, від ніжних, майже дитячих, до енатажпих. Зберігається мода на квіткові й зоологічні принта й горошок, великий зиґзаґ, написи і малюнки-силуети. Жакети й пальта, болеро і жабо, па-нье і слакси. Ти не раз зустрічалася з усіма цими формами одягу в повсякденному житті, але не завжди знала, як правильно вони називаються.

Підлітковий одяг для дівчаток повинен бути простого крою, зручним і практичним. Основний акцент - на яскраві принта.

У створенні цілісного образу важливу роль відіграє біжутерія та аксесуари (головні убори, сумочки тощо). У підлітковій моді можна виокремити три види головних уборів: кепки всіх забарвлень, капелюшки з квіточками та усілякі обручі з бантиками, намистинками та іншими елементами декору. В комплекті до обруча часто йде крупна біжутерія в тій самій кольоровій гамі.

Як визначити свій розмір одягу

Щоб точно визначити свій розмір, потрібна сантиметрова стрічка, якою замірюють такі параметри:

Зріст. На багатьох моделях штанів або суконь виробник вказує зріст, незалежно від розміру.

Обхват грудей — один із найважливіших параметрів для визначення розміру плечового одягу.

Обхват талії потрібно вимірювати в найвужчому місці.

Обхват стегон необхідний для правильного підбору одягу, що облягає стегна.

Усі параметри слід записати та звірити з розмірною сіткою. Однак пам’ятай, що в різних країнах існує своя шкала вимірювань. Саме це, як правило, є причиною неправильного вибору розміру. Грамотно підібраний одяг добре сидить і здатний прикрасити кожну дівчину. Часто доводиться вибирати плечовий та поясний одяг абсолютно різних розмірів - це пов’язано з особливостями статури.

Розмірна сітка для України - дуже зручна, основні параметри допоможуть із точністю визначити розмір одягу.

Міжнародні розміри одягу допоможуть визначати розмір незалежно від країни виробника. Що таке S, М, L, XL? Традиційно цими літерами позначаються розміри: маленький (small), середній (medium), великий (large), буже великий (extra large) і найбільший (2 extra large).

 

 

На сучасному ринку одягу' трапляється безліч невідповідностей розмірної сітки. Тому перед тим, як купувати якусь річ, поцікався крашою-виробпиком.

Здійснюючи покупку, уважно вивчи ярлик не тільки на горловині, а й на бічному шві. Деякі тканини, наприклад трикотаж, мають властивість витягуватися та втрачати форму' після прання. Тому' доцільно купувати трикотажні речі на розмір менші. Чиста бавовна, навпаки, всідається до менших розмірів після прання в гарячій воді. Саме ярлик на одязі підкаже, як правильно доглядати річ, щоб вона служила не один рік.

Догляд за одягом

Ти, мабуть, помічала, що одяг і його стан можуть допомогти дізнатися про людину багато цікавого, наприклад: охайна вона чи нечупара. Навіть наймодпіші речі не прикрасять власника, якщо вони в плямах, дірках чи зім’яті. Спробуй уявити себе в такому вбранні! Не виходить? І дуже добре. Значить, у тебе такого одягу не буде! Наступні поради допоможуть мати охайний вигляд і зберігати власні речі.

Кожна річ - взуття, одяг тощо - повинна мати своє місце в домі. По-перше, не доведеться шукати її по всій квартирі. По-друге, не потрібно буде знову' її прасувати.

Сукні, блузки, спідниці, брюки, костюми й пальта вішають у шафу на вішаки та слідкують, щоб речі не були щільно притиснені одна до одної й не виникало заминів рукавів, комірів і т. іп. У верхнього одягу' застібають декілька верхніх ґудзиків. Для кожного виду одягу в магазинах можна придбати спеціальні вішаки й чохли.

Як розкласти речі в шафі?

 

1. Не носиш? Позбудься, здай, віддай, подаруй! Це 50 % речей.

2. Те, що носиш:

• па вішаках діловий одяг,

• на поличках увесь інший.

3. Розділи речі:

• за сезонами;

• за типами.

Порада: зберігай на вішаках готові комплекти.

4. Сезонний одяг: склади у валізу або сумку. Це ще ЗО % місця.

Виді* чохлів: накидні, прості, дорожні, чохли для штанів.

Не бажано використовувати вішаки для трикотажних та в'язаних речей. Це може призвести до деформації виробу. На один вішак можна повісити декілька речей, спочатку важчі, а зверху - легші. Для цього використовують вішаки з перегородкою. Ці прості поради навчать тебе правильно зберігати речі в шафі.

Правильне зберігання одягу та взуття

Зимові куртки не потрібні влітку, а сандалі та сарафани - взимку. Сезонне зберігання має свої правила.

1. Перед тим, як прибрати частину одягу та взуття но-

далі, потрібно провести ревізію. З чимось улюбленим, але вже непридатним, доведеться розлучитися. Заміну можна підібрати ближче до сезону або в період знижок.

2. Розкласти одяг за принципом подібності, аксесуари варто тримати окремо. Усі речі повніші бути чистими, місце для їх зберігання - сухим, темним і прохолодним, його потрібно обробити засобами від молі та інших шкідників.

3. Літній одяг перуть па початку осені й у невіднрасовапому стані вкладають на зберігання у білизняну шафу. Зимовий і демісезонний одяг (після хімчистки і провітрювання в суху, але несонячну погоду) краще зберігати на вішаках у білих бавовняних футлярах (вони краще пропускають повітря), від молі туди вкладають спеціальні засоби або нафталін, мішечок із сухою лавандою або полином, висушені апельсинові шкірки, тютюн.

4. Частину одягу, наприклад ту, що не потребує прасування, можна помістити в спеціальні вакуумні пакети, щоб вони займали менше місця.

5. Чисті й сухі трикотажні шерстяні вироби краще зберігати в поліетиленових або паперових пакетах чи мішках, заклеєних липкою стрічкою.

6. У взуття, щоб воно служило довше, вкладають розпірки для підтримання форми і зберігають у коробках.

Щоб довше зберігати одяг у гарному стані, його необхідно правильно прати, чистити, прасувати, сушити.

Прання може бути ручне, машинне та ультразвукове.

Перш ніж прати одяг:

1. Перевір його кишені: обгортки від цукерок, гроші, носовичок можуть пофарбувати одяг або зіпсувати пральну машину.

2. Розстібнії ґудзики, а блискавки, кнопки та гачки застібни, зав’яжи шнурки та тасьми.

3. Роздивись, чи немає плям на одязі. їх видаляють спеціальними засобами: кремами, аерозолями тощо. Перед застосуванням відбілювача, плямовивідиика й мийних засобів уважно вивчи інструкцію.

4. Виверни речі па виворітний бік.

5. Проглянь умовні позначення на ярликах, що визначають умови догляду, і розподіли їх за однаковими показниками прання та кольором.

6. Перш ніж використовувати пральний порошок, зверни увагу на його призначення: для якого він прання (ручного чи машинного), для якої білизни (білої чи кольорової), для яких тканин (бавовняних, вовняних та ін.), яку кількість порошку треба взяти для прання, а також рекомендації щодо температурного режиму.

7. Дотримуйся основних стадій прання: Замочування - Прання - Віджим - Ополіскування - Коиди-ціонування - Сушіння.

 

У процесі експлуатації на одязі можуть утворюватись кошлатили (нілінг), збиратися пил, ворсинки, що псують його зовнішній вигляд. їх видаляють спеціаль-11 и м и і ір и стос у ваі 11 ія м и.

Відпрасовані та очищенні речі вішають на вішаки й дають «вистигнути» ЗО 40 хвилин. Якщо одразу помістити їх у шафу або надіти, вони швидко помнуться.

Взуття

Як вибрати потрібне взуття. Вибираючи взуття, слід враховувати, куди ти його взуватимеш, а також па який сезон. Основні групи взуття залежно від призначення і нори року такі: сандалі, босоніжки, туфлі, на-півчеревики, черевики, чоботи. Список модного взуття для підлітка очолюють снікерси. З ними конкурують усілякі ляпанці й босоніжки на плоскій підошві та безліч інших видів взуття. У моді туфлі й босоніжки, прикрашені намистом і пастками, бантиками, стрічками й металевими вставками. Декоративні блискавки і ланцюжки також модні.

Правила купівлі взуття

1. Визначити розмір взуття. Для цього необхідно

виміряти довжину стопи.

Краще вимірювати довжину стопи наприкінці дня, коли стопи розтоптуються та збільшуються. Стань па аркуш паперу та обведи ногу олівцем. Якщо збираєшся

 

носити шкарпетки, то краще наміряй ногу в них. Для визначення довжини стопи виміряй відстань між найбільш віддаленими точками, як показано на малюнку. Визнач розмір за таблицею.

2. Взуття треба приміряти, оскільки кожна фірма-виробник має свої розмірні сітки.

3. Міряти необхідно обидва черевики.

4. Взуття слід одягнути, зашнурувати (застібнути) і пройтися. Досить часто, сидячи, ти за звичкою підтискаєш пальці ноги, а вставши, з подивом помічаєш, що взуття раптом тисне. І лише під час ходіння можна остаточно зрозуміти, як взуття «сіло» на ногу, чи є дискомфорт від жорстких деталей, чи підходить тобі колодка і тому подібне. Якщо вибираєш взуття на зиму, в ньому має бути невеликий запас (але не більше 1 см).

5. Оглянути на наявність дефектів: перевір застібки, перекопайся, що підошва ніде не відходить, звір розміри напівпар.

Як вибрати взуття: ціна. Як і всі товари па ринку, взуття буває дешевим, середнім за ціною і дорогим. Чим солідніша фірма-виробник, тим більше уваги вона приділяє новим технологіям, зручності та якості. Різниця у ціні зменшується в період знижок. У вересні - жовтні, березні - квітні надходять нові колекції, а в травні й листопаді з’являються перші знижки. Лютий і серпень - місяці мега-розпродажу, щоправда, потрібного тобі розміру може не залишитись.

Як вибрати взуття: якість матеріалу. Багатьом відома така проблема, як неприємний запах взуття від синтетичних низькоякісних матеріалів, тому таке взуття купувати не слід. Увагу варто приділити й різним технологіям - наприклад, антибактеріальним і ортопедичним устілкам, водонепроникності, підошвам, що максимально гасять ударні навантаження.

Усунення недоліків. Невеликі невідповідності в розмірі або недоліки при експлуатації легко виправити. Якщо взуття завелике, варто вкласти додаткову устілку, наприклад ортопедичну або хутряну, якщо замале, допоможе розтягував. Також можна змочити взуття зсередини одеколоном, одразу ж взути (бажано на шерстяні шкарпетки), а після цього також злегка зволожити одеколоном. Аби нове взуття не натирало п’яти, варто обробити його вологим милом або свічкою. Буває, що нове взуття починає «пекти» ногу. Але й ця проблема вирішується досить просто: 3 %-й оцет втирається у взуття зсередини. А якщо нове взуття фарбує носки чи колготи, його внутрішню поверхню обробіть тальком.

Правильно вибране якісне взуття - це запорука здоров'я наших ніг.

Догляд за взуттям

1. Узимку взуття потребує особливого догляду. А точніше - захисту, адже низькі температури нищать його. Лакове взуття краще взагалі не купувати па холодну пору. Взимку дороги посипають соляними сумішами, які для незахи-щеного взуття дуже шкідливі. Так само, як сіль роз’їдає лід, вона пошкоджує структуру шкіри.

2. Правильно чистити шкіру. Саме шкіряне взуття найнонулярніше взимку. Щоб воно було зручним, зберігало форму, потрібен правильний догляд. Відразу після купівлі варто обробити чоботи спеціальними захисними водовідштовхувальними кремами із вмістом воску, аби вони не промокали. Потім такі процедури здійснюй хоча б двічі на місяць, а чистити звичайним кремом варто 1-2 рази на тиждень. Чистити взуття треба після повернення додому, а не перед виходом на вулицю, адже якщо бруд залишити засихати па чоботах, шкіра швидко втратить вигляд. Спочатку бруд зчищай сухою щіткою, потім витирай чистою вологою ганчіркою. Якщо шкіра біла - краще мити ЇЇ слабким розчином прального порошку. Ацетон, бензин використовувати не можна. Не слід наносити крем па брудне взуття, бо па шкірі залишається багато шарів крему та барвників, які псують взуття, не дають шкірі дихати. Взуття треба обов’язково відчищати від залишків крему та бруду, і тільки тоді знову наносити засіб.

3. Не сушити взуття на батареї. Незалежно від матеріалу, з якого зроблено зимове взуття, сушити його на батареї, обігрівачі, печі чи чомусь подібному категорично забороняється. Чобітки слід сушити тільки при кімнатній температурі. Щоб зберегти форму, краще набити їх папером чи газетами. Навіть якщо взуття не надто змокло, воно має просохнути, адже нога пітніє, а у вологих чоботах холодніше. Зазвичай, аби чоботи повністю висохли при кімнатній температурі, потрібна доба. Тож краще мати змінну пару. Після того, як чобітки висохнуть, варто обробити їх спеціальним засобом для догляду.

4. Для замші - сиреї. Завжди в моді замшеве взуття, воно тепле та м’яке, але придатне тільки для сухої морозної погоди, вологість псує таку шкіру, вона втрачає колір, на ній з'являються розводи. Так само, як і шкіряне, замшеве взуття треба обробити після купівлі. Первинну обробку проводь до вологого стану триразово з інтервалом повного висихання. Попередньо спеціальною щіткою зніми пил та бруд. Для обробки придбай спеціальний засіб для замші, в жодному разі не нанось крем для звичайної шкіри. Після цього слід знову почистити взуття щіткою. Щоб освіжити колір, протри замшу серветкою, змоченою в нашатирному спирті або молоці, після висихання знову почисти щіткою. Сьогодні популярні фарби-аерозолі для замші, вони освіжають колір та мають водовідштовхувальну функцію.

5. Нубук варто обробляти частіше. Зовні взуття з нубуку схоже на замшеве, проте значно краще підходить для вологої погоди. Цей матеріал потребує частішої обробки вологозахисними засобами. Не слід змивати з нього бруд водою, краще придбати спеціальні пінки. Перед очищенням чобітки з нубуку треба висушити. Для очищення краще використовувати м’яку щітку, ганчірку, або спеціальні гумки, вони відновлюють ворсисту структуру шкіри. Замість кремів для цих ніжних матеріалів застосовують спеціальні пінки. Таке взуття добре чиститься, якщо його попередньо потримати над парою.

6. Лакове взуття не любить вологи й морозу. За десятиградусного морозу лакове покриття починає тріскатись, від бруду та вологи тьмяніє. Чистити його треба лише спеціальними засобами, виготовленими па водній основі, або народними методами - протерти тампоном, змоченим у молоці, потім змастити рослинною олією або гліцерином, відполірувати м’якою тканиною. Щітку використовувати не варто.

7. Засоби догляду за взуттям. Обираючи засіб, добре ознайомся з його складом. Він має не просто покращувати зовнішній вигляд шкіри, а й пом’якшувати її, підвищувати водонепроникність.

1) Воск, який зазвичай входить до складу кремів для шкіряного взуття, падає блиску й запобігає проникненню води. Але на згинах шкіра більше піддається руйнівному впливу, адже восковий шар там руйнується.

2) Фторкарбопатні смоли - чудово насичують шкіру, мають вологозахисиу функцію і дають шкірі «дихати».

3) Синтетичні смоли утворюють блискуче покриття.

4) Жири та олії роблять шкіру еластичлішою, м’якою.

5) Силікони, які також широко застосовують у засобах для догляду, створюють додатковий захисний шар, дозволяють легко відполірувати шкіру.

Воскові або гуталінові креми. Хоч після нанесення засобу взуття треба ще полірувати, він чудово підходить для зимового шкіряного взуття. Але будь

уважна під час купівлі. Найперше - відкрий балочку та перевір, чи поверхня крему рівномірно забарвлена, гладка. Якщо па пій є тріщини - крем прострочений або упаковка була пошкоджена. Гуталінові креми бувають безбарвні та кольорові, перші використовують для взуття будь-якою кольору.

Емульсійні креми. Вони значно м'якші за гуталінові, на шкірі утворюють пористу плівку, тому частково пропускають вологу. Тож їх краще використовувати в теплішу та суху погоду. Варто знати, що шкіру з рельєфним малюнком можна змащувати лише такими кремами. Вони також бувають безбарвними та кольоровими.

Блиски та креми з блиском. Утворюють блискучу плівку па шкірі. Та варто пам’ятати, що вони не очищають та не захищають шкіру, а лише надають їй блиску.

Аерозолі для шкіри, замші та нубуку. Мають водовідштовхувальні властивості, зазвичай містять барвники, які освіжають колір замші та нубуку. Перед нанесенням шкіру обов'язково почистити.

Щітка для чищення. Може бути м'яка та жорстка. Для взуття із замші та пу-буку краще обрати м’яку щітку, для шкіряного можна жорсткішу.

Санітарно-гігієнічні вимоги до одягу та взуття

Деякий одяг необхідно прати після кожного носіння. Це стосується насамперед нижньої білизни, панчішно-шкарпеткових виробів, які слід змінювати щодня. До цієї ж категорії належать блузки та сорочки, які після одного дня ще не є брудними, але вже несвіжі. Може здаватися, що зовні вони чисті, але варто згадати, що тканина вбирає в себе всі виділення тіла й піт, захищаючи шкіру, в забруднених волокнах розмножуються хвороботворні бактерії, брудні волокна втрачають свої властивості, стають менш м'якими й еластичними. Тому гігієна одягу та взуття дуже важлива - вона допомагає зберегти не тільки здоров’я, а й самі речі.

Речі, які безпосередньо не контактують із тілом, повернувшись додому, необхідно зняти, почистити, якщо потрібно, м’якою щіткою та повісити па вішак у шафу, щоб тканина не зминалась. Якщо одяг змок, його слід просушити. Те саме стосується і взуття, воно потребує спеціального сухого й прохолодного місця для просихання.

Натільна білизна. Ця категорія речей постійно контактує зі шкірою людини, тому потребує підвищеної уваги й особливого догляду. Щоб уникнути різних проблем в інтимній сфері, особливо жінкам, нижню білизну слід обирати з натуральних тканин, дихаючу, гігроскопічну та м’яку, потрібного розміру. Комплектів має бути достатньо, щоб змінювати їх щодня.

Спортивний одяг і аксесуари. Фізична активність передбачає абсолютно інші вимоги до речей - вони повніші добре проводити тепло й вологу, зберігаючи температуру і мікроклімат на прийнятному рівні. Фізичні навантаження підвищують ймовірність перегріву або механічного пошкодження. Як правило, для занять використовують кросівки, що фіксують стопу. їх потрібно підбирати дуже ретельно. Спортивне взуття не рекомендується для повсякдеиня. Це стосується й одягу - зазвичай моделі, придатні для активного відпочинку, малопридатні в побуті. Потрібно частіше і ретельніше прати й чистити речі для занять спортом, адже вони вбирають у себе всю вологу, що виділяється шкірою.

Верхній одяг та аксесуари. Хутряний і товстий одяг, як правило, здають у хімчистку раз па рік, відразу після сезону - навесні. Сучасні пуховики й куртки можна прати в домашніх машинках, вони від цього не псуються. Такі аксесуари, як шийні хустки, також необхідно своєчасно прати, оскільки жіночі речі вбирають не тільки бруд, а й косметику.

Практична робота

ДОГЛЯД ЗА ОДЯГОМ ІЗ РІЗНИХ МАТЕРІАЛІВ

Матеріали та інструменти: підручник, зошит, ручка, ярлики одягу, взуття.

Послідовність виконання роботи

1. Розглянь ярлики на одязі.

2. Запиши в зошиті правила догляду за виробами.

3. Порівняй правила прання виробів із різних матеріалів.

4. Висновки запиши в зошит.

5. Визнач, з якого матеріалу виготовлене твоє взуття.

6. Склади послідовність догляду за ним.

1. Назви види підліткового одягу.

2. Які різновиди зимового та літнього взуття ти знаєш?

3. Як правильно визначити свій розмір для одягу та взуття?

4. Які способи прання існують?

5. Назви стадії прання.

6. Які засоби для прання існують?

7. Як підготувати речі до прання?

А Творче завдання на вибір

М/Ш 1. Дізнайся, які стилі підліткового та юнацького одягу сьогодні в моді. Підбери одяг відповідно до стилю, який тобі найбільше сподобався.

2. Скориставшись інформаційними джерелами, підготуй презентацію «Сучасні види одягу».

3. Підготуй повідомлення про одішн із сучасних молодіжних стилів у одязі (преппі, хіпстер, треш, японська вулична мода - Лоліта).

4. Підготуй розповідь про сучасний одяг в українському стилі.

 

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Новий одяг зі старих речей

Практично всім модницям доводилося стикатися з проблемою: «Куди подіти цю блузку? Вона вже не модна». А старі речі так і припадають пилом довгі роки на поличці. Якщо у тебе в шафі завалялися старі розтягнуті футболки або джинси, не поспішай їх викидати. Річ, яка була з тобою не один місяць, може отримати шанс на нове життя. Такий одяг можна цікаво пофарбувати, перешити або зробити численні цікаві дрібнички. Можеш скористатися ідеями з підручника, або знайти безліч цікавих ідей в Іігтернеті.

1. Назви види підліткового одягу.

2. Які різновиди зимового та літнього взуття ти знаєш?

3. Як правильно визначити свій розмір для одягу та взуття?

4. Які способи прання існують?

5. Назви стадії прання.

6. Які засоби для прання існують?

7. Як підготувати речі до прання?

Творче завдання на вибір

1. Дізнайся, які стилі підліткового та юнацького одягу сьогодні в моді. Підбери одяг відповідно до стилю, який тобі найбільше сподобався.

2. Скориставшись інформаційними джерелами, підготуй презентацію «Сучасні види одягу».

3. Підготуй повідомлення про одішн із сучасних молодіжних стилів у одязі (преппі, хіпстер, треш, японська вулична мода - Лоліта).

4. Підготуй розповідь про сучасний одяг в українському стилі.

 

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Новий одяг зі старих речей

Практично всім модницям доводилося стикатися з проблемою: «Куди подіти цю блузку? Вона вже не модна». А старі речі так і припадають пилом довгі роки на поличці. Якщо у тебе в шафі завалялися старі розтягнуті футболки або джинси, не поспішай їх викидати. Річ, яка була з тобою не один місяць, може отримати шанс на нове життя. Такий одяг можна цікаво пофарбувати, перешити або зробити численні цікаві дрібнички. Можеш скористатися ідеями з підручника, або знайти безліч цікавих ідей в Іігтернеті.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Терещук

 

Автор: vlad2017 от 5-01-2017, 12:26, Переглядів: 9011